Herculane este o stațiune cu o istorie foarte îndelungată, demonstrată de foarte multe descoperiri arheologice realizate aici de-a lungul timpului. Încă de pe vremea romanilor, în zonă a existat o stațiune, un loc de relaxare pentru aristocrații romani care apreciau izvoarele cu apă fierbinte de aici aât de mult încât unii călătoreau din colțuri îndepărtate ale imperiului pentru a ajunge la Herculane.

Gara din Băile Herculane
Gara din Băile Herculane

Vreme de aproape 200 de ani cât romanii au stăpânit în Dacia, perimetrul actual al stațiunii Băile Herculane a fost unul de profund interes pentru reprezentanții acestei civilizații. Cunoscând din propria lor țară efectele benefice și relaxante ale băilor termale, ei au ridicat aici mai multe băi și locuințe unde veneau în special reprezentanții aristocrației romane. Dovezile arheologice dezgropate aici au arătat importanța stațiunii încă din acele vremuri. Mai mult, tot în localitatea ce își câștigase numele de Ad aquas Herculis sacras s-au mai descoperit și un număr de șase statuete dedicate lui Hercule, dovadă a simbolisticii religioase și a relației dintre sacru și profan în civilizația romană.

Orașul Herculane se află amplasat în Sud-Estul României, la doar 40 de km de Drobeta-Turnu Severin, ceea ce înseamnă că face parte din județul Caraș-Severin. Dar așezarea sa pe malurile Cernei și cele 15 izvoare de ape termale de aici au făcut din acest loc o stațiune foarte căutată. Iar dincolo de beneficiile băilor de aici, întreaga zonă a Văii Cernei este plină de locuri ce se merită vizitate.

Imagine de ansamblu
Imagine de ansamblu

Stațiunea Băile Herculane are un total de 15 izvoare termale și minerale care sunt folosite în exclusivitate pentru tratarea pacienților de aici, majoritatea cu probleme reumatice sau nervoase. Izvoarele sunt însă și ele de mai multe feluri: termale fierbinți cu conținut de sulf, sodiu, clor, magneziu, calciu sau oligoelemente iar acțiunea lor este dublată de aerul ionizat negativ și atmosfera curată din jurul localității.

Cum spuneam și mai devreme, foarte mulți turiști vin aici casă se trateze de afecțiuni dintre cele mai diverse: reumatisme, probleme articulare, neurologice, nervoase sau de nutriție, boli de piele sau chiar obezitate. Pentru fiecare există diferite camere care oferă tratamente cu eletroterapie, hidroterapie, kimioterapie, diferite piscine termale, baziner și săli de gimnastică dar și saune.

Bazin cu apă termală la Băile Herculane
Bazin cu apă termală la Băile Herculane

De jur împrejur, stațiunea Herculane este înconjurată de locuri extraordinare, frumuseți naturale deosebite ce s-ar merita vizitate, așa cum sunt de pildă Cheile Șoimului, Cheile Domogled, Pecinisca, Valea Feregăi sau Vârful Domogled. Tot în acest perimetru se mai află și Peștera cu Aburi, Izvorul Munk, Izvorul Roșu, Grota Haiducilor și Peștera lui Adam.  Prin urmare o vacanță în Herculane poate însemna în egală măsură vindecare și relaxare. Chiar și cei mai puțin pasionați de natură vor trebui să recunoască faptul că această parte a țării este deosebită.

Nu toată stațiunea prosperă
Nu toată stațiunea prosperă

Deci prin urmare, dacă vreți să vă petreceți vacanța într-o stațiune balneo-climaterică, vă recomandăm Băile Herculane, un loc unde omul a reușit să strunească resursele naturale, transformându-le într-o cale alternativă de tratament și recuperare.