Danemarca este o țară modernă și sofisticată ce nu se mai regăsește în anticele tradiții vikinge pe care le-a moștenit. Dar ceea ce atrage la această țară cu adevărat este lipsa unui modernism exagerat și supra-dezvoltarea pe care o remarcăm la alte națiuni europene. Aici poluarea este foarte limitată iar orașele sunt aerisite și construite cu un pronunțat simț estetic. Mai mult, zonele urbane abundă de parcuri și fântâni iar zonele istorice au fost păstrate intacte, totul pentru a conserva tradiția scandinavă în Danemarca.

Castel din Danemarca
Castel din Danemarca

Origine națiunii daneze s-au pierdut de mult în negura timpului însă se crede că teritoriul actual pe care se află azi Danemarca a fost locuit încă de acum 100.000 de ani. Însă cele mai recente mențiuni legată de această țară vin din anul 551 fiind realizate de istoricul Jordanes care o menționează în ”Originea și Faptele Goților”. Abia un secol mai târziu Danemarca începe să devină țara bogată care este azi, mai ales datorită traficului comercial tot mai accentuat ce tranzitează strâmtoarea Øresund. Și în istoria mai recentă, țara a avut un rol hotărâtor în formarea Uniunii Europene după al Doilea Război Mondial iar în ziua de azi este una dintre cele mai importante economii nordice.

Castelul Frederiksborg
Castelul Frederiksborg

Pe de altă parte, geografic vorbind, Danemarca nu este altceva decât o peninsulă ce se avântă în ocean, învecinată cu Germania la Sud și Suedia la Est, acoperind o suprafață de circa 43.000 de kilometri. În afara teritoriului principal, țara mai are în componența sa și alte 443 de insule dintre care nu mai puțin de 72 sunt locuite.Așa că dacă vreți să vizitați Danemarca veți avea nevoie de un plan bine pus la punct și o listă bine stabilită de obiective turistice pe care vreți să le vizitați.

Obiective turistice din Danemarca

Danemarca are mai multe locuri extraordinare din punct de vedere istoric dar trei dintre ele sunt cu adevărat importante pentru istoria acestei țări. Pietrele de la Jelling sunt vechi de 900 de ani si multi istorici le-au poreclit Certificatul de Naștere al Danemarcei căci în acea perioadă țara a trecut la creștinism. Ele au fost ridicate de cel ce este considerat primul rege oficial al țării, Gorm cel Bătrân.

Catedrala Roskilde
Catedrala Roskilde

Catedrala Roskilde este alt mare obiectiv istoric din Danemarca, prima biserică în stil gotic construită în Europa de Nord folosind cărămida și locul de odihnă veșnică pentru cei mai mulți regi (și regine) ai țării.
Iar al treilea și poate cel mai faimos dintre ele este castelul Kronborg din Elsinore, locul în care se desfășoară acțiunea din piesa Hamlet al lui Shakespeare dar și un castel absolut impresionant ce străjuiește principala cale de acces la Marea Baltică.

Mica Sirenă

Probabil că Mica Sirenă este cel mai ușor de recunoscut reper din Copenhaga. O statuie faimoasă desprinsă din povestea cu același nume. Ea se află amplasată în portul orașului, adică la 30-40 de minute de mers pe jos din centru. Însă o veste bună este că majoritatea tururilor de pe canalele din Copenhaga includ și o trecere pe lângă această lucrare. Și ca element de cultură generală, ea se află aici încă din 1913, fiind un dar din partea unui anume Carl Jacobsen. Dar lucru curios…acesta nu este originalul ci o copie. Pentru că, deși orașul este unul foarte civilizat, statuia a fost vandalizată de mai multe ori, motiv pentru care autoritățile au decis construirea unei copii și amplasarea originalului într-o locație secretă.

Mica Sirenă
Mica Sirenă

Ribe, pe urmele vikingilor

Ribe este un orășel relativ mic, cu doar 8000 de locuitori însă ceea ce îl face special este faptul că a ajuns să fie cea mai veche localitate din Danemarca și probabil cel mai vechi oraș din toată Scandinavia. Dacă ajungeți aici veți avea nevoie de câteva zile pentru a explora în întregime localitatea, parcurgând la picior străduțele înguste și admirând casele superbe, catedrala, castelul și muzeele de aici, multe dintre cele din urmă fiind legate inevitabil de arta și istoria războinicilor vikingi.

Ribe
Ribe

Christiansø, refugiul îndrăgostiților

Insula Christiansø se găsește în Marea Baltică pe coasta Danemarcei.Încă din Evul Mediu, pescarii obișnuiau să folosească acest loc pentru a se adăposti iar mai târziu prin secolul XVII, marina militară a țării a înființat aici o bază militară. Însă după începutul secolului XIX ea a fost abandonată iar populația insulei a scăzut la sub 100 de persoane. Azi Insula Christiansø este unul dintre cele mai romantice locuri din întreaga Danemarcă, cuplurile având posibilitatea să închirieze  o cameră într-una din vechile fortărețe de aici.

Insula Christianso
Insula Christianso

Råbjerg Mile

Și când credeați că ați văzut totul ce ați spune de o dună de nisip cu personalitate? Într-adevăr, Råbjerg Mile este cea mai ciudată dună pe care ați văzut-o pentru că ea călătorește la propriu în fiecare an, mutându-se spre Nord-Est cu circa 18 metri la fiecare 12 luni. Iar pe măsură ce se mută sub acțiunea vânturilor și a altor factori meteo, lasă în urma sa o dâră de nisip umed ce-i ilustrează călătoria din ultimii 300 de ani. Mai să nu zici că se mișcă în pas de…melc.

Råbjerg Mile
Råbjerg Mile

Møns Klint

Cu siguranță Dealurile din Møns nu sunt ceva ce poți vedea oriunde. Masivele forme de relief sunt la fel de albe precum creta și în unele locuri au peste 120 de metri înălțime cu zone unde terenul se afundă perpendicular în mare. Møns Klint au devenit în ultimile decenii locul unde vin sute de mii de turiști în fiecare an, atât din țară cât și din toată Europa. Deci acesta este un indiciu că trebuie să trageți o fugă și pe aici.

Møns Klint
Møns Klint

Legoland, paradisul copiilor

Dacă aveți copii este imposibil să nu treceți prin Danemarca și să nu vizitați Legoland, cea mai mare construcție realizată din LEGO. Adică, multă lume nu știe, dar aceasta este țara în care s-au născut cărămizile Lego iar din 1968 există un adevărat parc tematic și de distracții unde totul este construit folosind celebrele piese colorate.
Parcul este amplasat de Jylland și este cea mai mare atracție din zonă. Aici veți găsi mai multe zone tematice: Duplo Land, Legorado Town, Adventure Land sau Pirateland, dar despre asta într-un material viitor.

Legoland
Legoland

Hai la plajă!

După ce v-am povestit de vremea capricioasă din Danemarca, despre vikingi și trecutul istoric al acestei țări, acum vă vom povesti despre plaje. Da, Danemarca are plaje și nu puține. În total aici există 7400 de kilometri de țărm așa că nu veți fi niciodată prea departe de o plajă. Iar vara, când temperaturile sunt mai mult decât acceptabile, zonele de la mare sunt luate cu asalt de turiști, în special din Germania, care vin aici pentru a se relaxa pe nisipul alb și curat.