Albarracin este un oraș din regiunea Aragon, Spania, o zonă liniștită populată de aproximativ 1000 de locuitori. Orașul a fost construit în întregime pe pantele unui munte, înconjurat aproape în întregime de apele liniștite ale Râului Guadalaviar. Peisajul este întregit de păduri bogate de conifere, Albarracin fiind una dintre cele mai importante zona istorice din Spania și nu numai.

Albarracin, orașul construit pe crestele munților
Albarracin, orașul construit pe crestele munților / Foto: http://es.wikipedia.org

Anul 1961 este momentul în care Orașul Albarracin este listat ca fiind Monument Național și parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Recunoașterile zonei nu se opresc aici, zona posedă încă un premiu foarte important, Medalia de Aur în domeniul Artelor Frumoase câștigat în anul 1996. Albarracin este o zonă pitorească constituită din case suspendate separate de străduțe înguste și abrupte. De-a lungul anilor, s-a încercat conservarea arhitecturii originale și, până astăzi, acest lucru a fost un succes. Edificiile sunt construite din piatră de culoare roșiatică, iar această nuanță specială are și o denumire, fiind parte din cultura și istoria zonei. Acest roșu special poartă numele de rodeno, iar această denumire a devenit foarte populară, depășind demult granițele spaniole.

Clădirile roșiatice crează o priveliște superbă
Clădirile roșiatice crează o priveliște superbă / Foto: http://ro.wikipedia.org

Din documentele oficiale nu fac parte prea mult date cu privire la momentul în care a fost înființat Orașul Albarracin. Se presupune că zona ar fi fost locuită încă din Epoca Fierului de către diverse triburi, fiecare dintre ele punând deoparte un aspect mai special care și astăzi face parte din cultura zonei.

O parte dintre aceste clădiri sunt încă locuite
O parte dintre aceste clădiri sunt încă locuite / Foto: http://globaltraveltorusim.blogspot.com

Războiul Civil a fost un moment crucial în istoria orașului, fiind un eveniment major care ar fi putut să pună la pământ frumoasele clădiri din Albarracin. Chiar în oraș au avut loc lupte sângeroase și este incredibil cum clădirile din Albarracin nu au avut de suferit de pe urma acestui război puternic. Interesant este că orașul reușește să biruiască trupele de rebeli, ieșind victorios din Războiul Civil.

Străduțele din oraș sunt perfecte pentru plimbări îndelungate
Străduțele din oraș sunt perfecte pentru plimbări îndelungate / Foto: http://www.cabanasmontesuniversales.com

Astăzi, Albarracin este un oraș constituit din numeroase clădiri pitorești, case, palate, castele, lăcașe de cult, toate construite după aceași linie arhitecturală. Fiecare edificiu din oraș are ceva special, astfel ar fi cel mai bine să o iei la pas pe străduțele înguste. Arcadele construite din aceeasși piatră de culoare roșiatică conferă zonei un aer romantic și crează o atmosferă cu totul și cu totul specială. Un tur al orașului este de fapt o incursiune în timp, modul în care poți cunoaște câteva aspecte legate de bogata istorie a Spaniei.

De pe terasa hotelului se dezvăluie o panormaă deosebită
De pe terasa hotelului se dezvăluie o panormaă deosebită / Foto: http://www.hotelalbarracinteruel.com

Așadar, Albarracin este un loc minunat, o legendă vie care păstrează amprentele vremurilor de demult. Rapoartele oficiale arată că peste un milion de turiști străini vizitează anual orașul și rămân impresionați de frumusețile locului. Unii dintre ei planifică deja următoarea vacanță în Albarracin.