Insula Murano – Patria sticlei de Murano

Insula Murano – Patria sticlei de Murano

Insula Murano din Italia

Murano este o insulă din laguna Venețiană, recunoscută pentru producția celebrei sticle de Murano, cunoscută și apreciată în întreaga lume. Este o destinație liniștită și plină de meșteșugari care te vor cuceri prin talentul lor.

Insula Murano – din trecut până în prezent

Insula Murano este o insulă situată în nordul Italiei, la o distanță de aproximativ 1,5 kilometri față de Veneția. Este o insulă mică ce se întinde doar pe 0,93 kilometri pătrați, pe teritoriul căreia viețuiesc aproximativ 5.000 de locuitori.

Vedere de sus asupra lagunei Venețiene din care face parte și Insula Murano
Vedere de sus asupra lagunei Venețiene din care face parte și insula Murano

La fel ca și Veneția, insula Murano este alcătuită din mai multe insulițe conectate între ele prin poduri. Înainte de a deveni renumită pentru producția celebrei sticle Murano, insula a fost sat pescăresc și a prosperat ca port și centru de comerț. Interesant este că Murano avea propia monedă.

Turnul din Murano - simbolul insulei Murano
Turnul din Murano – simbolul insulei Murano

În zilele noastre, insula Murano este cea mai cunoscută insulă din laguna Venețiană și o vei recunoaște de la depărtare datorită farului înclinat și campanilelor celor două biserici. Farmecul insulei stă în clădirile vechi, în atitudinea localnicilor calmă și primitoare fie că sunt pescari, sau meșteri în sticlă și bineînțeles în Canalul Grande.

Aglomerație pe Canalul Grande din Murano
Aglomerație pe Canalul Grande din Murano

În insula Murano vei găsi liniștea de care ai nevoie pentru a te detașa de viața de zi cu zi și a trăi pentru câteva ore o altă poveste. După – amiaza în Murano e timp pentru relaxare. De multe ori turiștii părăsesc insula în acest moment al zilei, iar locuitorii își urmează în tihnă tabietele tipic italienești. Probabil îi vei găsi în cafenele meditând la ziua de lucru ce tocmai s-a încheiat. Murano înseamnă: pace, armonie și tihnă. Să tot trăiești așa!

Stilul de viață relaxat al oamenilor din Murano
Stilul de viață relaxat al oamenilor din Murano

Tainele sticlei de Murano

De-a lungul timpului și până în prezent, meșterii sticlari au păstrat cu sfințenie tainele tehnicilor speciale de fabricare a sticlei de Murano. Tehnica fabricării prețioasei sticle va rămâne un mister. Meșterilor le era chiar interzis să părăsească Republica Venețiană din acest motiv.

Obiect decorativ fabricat din sticlă de Murano
Obiect decorativ fabricat din sticlă de Murano

Erau recompensați în schimb cu alte privilegii precum purtarea unei săbii, imunitate în fața legii, căsătorirea fiicelor loc cu nobilii din Veneția. În timp, venețienii și-au construit pe insula Murano case de vacanțe întrucât au considerat că focul din cuptoarele unde se prelucra sticla era benefic sănătății.

Produse din sticlă de Murano fabricate și vândute ăe insulă
Produse din sticlă de Murano fabricate și vândute ăe insulă

Prețurile sticlei de Murano erau și atunci colosale și prin urmare doar palatele regale și unele reședințe aristocrate din Europa erau împodobite cu geamuri, oglinzi sau decorațiuni deosebite fabricate din sticla mult râvnită. Câștigurile din urma comercializării sticlei de Murano erau fabuloase.

Obiecte decorative din sticlă de Murano
Obiecte decorative din sticlă de Murano

Acum, pe insulă au rămas doar câteva ateliere de fabricare a sticlei deoarece marile fabrici s-au închis, iar meseria se transmite din tată în fiu. În aceste ateliere ai șansa să asiști la o demonstrație de lucru care te va ajuta să înțelegi arta fabricării sticlei de Murano. Atenție însă, vara nu se lucrează foarte mult întrucât temperatura foarte ridicată, de 1.000 de grade, la care trebuie să ajungă pasta de sticlă pentru a putea fi modelată se propagă și în mediul înconjurător și ar transforma vizita turiștilor în acest loc, un calvar.

Demonstrație de fabricare a sticlei de Murano
Demonstrație de fabricare a sticlei de Murano

Lângă ateliere vei găsi și mici magazine de prezentare, de unde îți poți cumpăra în funcție de preferințe și buget, obiecte din sticlă de Murano 100%  autentice. În ciuda prețurilor mari, obiectele au o frumusețe și o strălucire impresionantă!

Magazin de prezentare a unui atelier, de unde poți cumpăra obiecte din sticlă de Murano
Magazin de prezentare a unui atelier, de unde poți cumpăra obiecte din sticlă de Murano

Ce mai poți face în patria sticlei de Murano

O dată ajuns în această insulă fermecătoare, te poți plimba pe malul Canalului Grande, unde atmosfera venețiană cu palate, case de negustori, poduri semețe, mici piazzete cu cafenele și restaurante sau vitrinele încărcate de obiecte ochioase din sticlă de Murano te vor cuceri. În plus, sute de turiști curioși dau viață insulei!

Canalul Grande din Murano
Canalul Grande din Murano

Pentru a descoperi istoria dinastiilor meșterilor sticlari din Murano, poți vizita Museo del Vetro care s-ar traduce prin Muzeul de Sticlă, găzduit de Palatul Giustinian din centrul insulei. Muzeul de sticlă deține mostre de sticlă din vremea egiptenilor și până în prezent.

Muzeul de sticlă din Murano
Muzeul de sticlă din Murano

O altă atracție turistică a insulei este Chiesa di San Pietro MartireBiserica Sfântul Petru Martir. O clădire foarte frumoasă, din cărămidă roșie, ridicată în anul 1348. O vei găsi în partea de nord, în piața cu același nume, după ce vei traversa canalul, trecând peste Ponte S. Pietro Martire.

Biserica Sfântul Petru Martir care datează din anul 1348
Biserica Sfântul Petru Martir care datează din anul 1348

Această biserică adăpostește lucrări prețioase ale talentatului Giovanni Bellini, precum „Madona cu pruncul”, „Dogele Barbarigo” și „Sfântul Marcu și Augustin”. În plus, tot aici vei fi uluit de candelabrele deosebit de frumoase din sticlă de Murano și de sculpturile din lemn cu forme interesante.

Candelabre din sticlă de Murano din Biserica Sfântul Petru Martir
Candelabre din sticlă de Murano din Biserica Sfântul Petru Martir

O altă biserică veche din secolul al XII lea și foarte frumoasă este Basilica di Santa Maria e Donato – Biserica Sfinților Maria și Donato. Vei remarca frumusețea îmbinării stilului romanic cu cel bizantin de la distanță, de pe apă. Apropiindu-te, vei admira marmura policromă, sticla expusă deosebit de frumos și podeaua cu mozaic excepțional.

Biserica Sfinților Maria și Donato din Murano
Biserica Sfinților Maria și Donato din Murano

Turnul clopotniță sau Campanilla cum mai este denumit, se află lângă biserică. Campanilla este renumită pentru icoana din aur a Madonei și pentru relicvele unui dragon legendar despre care se spune că a fost ucis de Sfântul Donato și adus aici pe mare, din insula Kefalonia, Grecia.

Interiorul Bisericii Sfinților Maria și Donato din Murano
Interiorul Bisericii Sfinților Maria și Donato din Murano

Mai departe, vei găsi piazzeta Campo Santo Stefano în mijlocul căreia se găsește Turnul cu ceas, care datează din secolul XIX și a fost construit pe locul unei foste biserici. Alături de Turnul cu ceas, vei observa o opera din sticlă de Murano deosebită. Aceasta este creată de Simone Cenedese și se numește Natale di luce in una cometa di vetro (Crăciun luminos într-o cometă de sticlă). Acest loc se află în topul preferințelor turiștilor!

Turnul cu ceas și opera "Crăciun luminos într-o cometă de sticlă"
Turnul cu ceas și opera „Crăciun luminos într-o cometă de sticlă”

Am lăsat la final Farul din Murano, considerat și simbolul insulei. Actuala formă construită din marmură albă din Istria are vreo sută de ani. În trecut era construit din lemn, iar pentru a lumina se folosea un sistem de oglinzi. Farul din Murano este spectaculos și de aceea este ilustrat în majoritatea vederilor.

Farul din Murano
Farul din Murano

Așadar, când ajung data viitoare în Veneția, nu ezita să faci o mică excursie spre insula Murano, căci vei rămâne cu multe amintiri plăcute din patria sticlei de Murano!