Murano este o insulă din laguna Venețiană, recunoscută pentru producția celebrei sticle de Murano, cunoscută și apreciată în întreaga lume. Este o destinație liniștită și plină de meșteșugari care te vor cuceri prin talentul lor.
Insula Murano – din trecut până în prezent
Insula Murano este o insulă situată în nordul Italiei, la o distanță de aproximativ 1,5 kilometri față de Veneția. Este o insulă mică ce se întinde doar pe 0,93 kilometri pătrați, pe teritoriul căreia viețuiesc aproximativ 5.000 de locuitori.
La fel ca și Veneția, insula Murano este alcătuită din mai multe insulițe conectate între ele prin poduri. Înainte de a deveni renumită pentru producția celebrei sticle Murano, insula a fost sat pescăresc și a prosperat ca port și centru de comerț. Interesant este că Murano avea propia monedă.
În zilele noastre, insula Murano este cea mai cunoscută insulă din laguna Venețiană și o vei recunoaște de la depărtare datorită farului înclinat și campanilelor celor două biserici. Farmecul insulei stă în clădirile vechi, în atitudinea localnicilor calmă și primitoare fie că sunt pescari, sau meșteri în sticlă și bineînțeles în Canalul Grande.
În insula Murano vei găsi liniștea de care ai nevoie pentru a te detașa de viața de zi cu zi și a trăi pentru câteva ore o altă poveste. După – amiaza în Murano e timp pentru relaxare. De multe ori turiștii părăsesc insula în acest moment al zilei, iar locuitorii își urmează în tihnă tabietele tipic italienești. Probabil îi vei găsi în cafenele meditând la ziua de lucru ce tocmai s-a încheiat. Murano înseamnă: pace, armonie și tihnă. Să tot trăiești așa!
Tainele sticlei de Murano
De-a lungul timpului și până în prezent, meșterii sticlari au păstrat cu sfințenie tainele tehnicilor speciale de fabricare a sticlei de Murano. Tehnica fabricării prețioasei sticle va rămâne un mister. Meșterilor le era chiar interzis să părăsească Republica Venețiană din acest motiv.
Erau recompensați în schimb cu alte privilegii precum purtarea unei săbii, imunitate în fața legii, căsătorirea fiicelor loc cu nobilii din Veneția. În timp, venețienii și-au construit pe insula Murano case de vacanțe întrucât au considerat că focul din cuptoarele unde se prelucra sticla era benefic sănătății.
Prețurile sticlei de Murano erau și atunci colosale și prin urmare doar palatele regale și unele reședințe aristocrate din Europa erau împodobite cu geamuri, oglinzi sau decorațiuni deosebite fabricate din sticla mult râvnită. Câștigurile din urma comercializării sticlei de Murano erau fabuloase.
Acum, pe insulă au rămas doar câteva ateliere de fabricare a sticlei deoarece marile fabrici s-au închis, iar meseria se transmite din tată în fiu. În aceste ateliere ai șansa să asiști la o demonstrație de lucru care te va ajuta să înțelegi arta fabricării sticlei de Murano. Atenție însă, vara nu se lucrează foarte mult întrucât temperatura foarte ridicată, de 1.000 de grade, la care trebuie să ajungă pasta de sticlă pentru a putea fi modelată se propagă și în mediul înconjurător și ar transforma vizita turiștilor în acest loc, un calvar.
Lângă ateliere vei găsi și mici magazine de prezentare, de unde îți poți cumpăra în funcție de preferințe și buget, obiecte din sticlă de Murano 100% autentice. În ciuda prețurilor mari, obiectele au o frumusețe și o strălucire impresionantă!
Ce mai poți face în patria sticlei de Murano
O dată ajuns în această insulă fermecătoare, te poți plimba pe malul Canalului Grande, unde atmosfera venețiană cu palate, case de negustori, poduri semețe, mici piazzete cu cafenele și restaurante sau vitrinele încărcate de obiecte ochioase din sticlă de Murano te vor cuceri. În plus, sute de turiști curioși dau viață insulei!
Pentru a descoperi istoria dinastiilor meșterilor sticlari din Murano, poți vizita Museo del Vetro care s-ar traduce prin Muzeul de Sticlă, găzduit de Palatul Giustinian din centrul insulei. Muzeul de sticlă deține mostre de sticlă din vremea egiptenilor și până în prezent.
O altă atracție turistică a insulei este Chiesa di San Pietro Martire – Biserica Sfântul Petru Martir. O clădire foarte frumoasă, din cărămidă roșie, ridicată în anul 1348. O vei găsi în partea de nord, în piața cu același nume, după ce vei traversa canalul, trecând peste Ponte S. Pietro Martire.
Această biserică adăpostește lucrări prețioase ale talentatului Giovanni Bellini, precum „Madona cu pruncul”, „Dogele Barbarigo” și „Sfântul Marcu și Augustin”. În plus, tot aici vei fi uluit de candelabrele deosebit de frumoase din sticlă de Murano și de sculpturile din lemn cu forme interesante.
O altă biserică veche din secolul al XII lea și foarte frumoasă este Basilica di Santa Maria e Donato – Biserica Sfinților Maria și Donato. Vei remarca frumusețea îmbinării stilului romanic cu cel bizantin de la distanță, de pe apă. Apropiindu-te, vei admira marmura policromă, sticla expusă deosebit de frumos și podeaua cu mozaic excepțional.
Turnul clopotniță sau Campanilla cum mai este denumit, se află lângă biserică. Campanilla este renumită pentru icoana din aur a Madonei și pentru relicvele unui dragon legendar despre care se spune că a fost ucis de Sfântul Donato și adus aici pe mare, din insula Kefalonia, Grecia.
Mai departe, vei găsi piazzeta Campo Santo Stefano în mijlocul căreia se găsește Turnul cu ceas, care datează din secolul XIX și a fost construit pe locul unei foste biserici. Alături de Turnul cu ceas, vei observa o opera din sticlă de Murano deosebită. Aceasta este creată de Simone Cenedese și se numește Natale di luce in una cometa di vetro (Crăciun luminos într-o cometă de sticlă). Acest loc se află în topul preferințelor turiștilor!
Am lăsat la final Farul din Murano, considerat și simbolul insulei. Actuala formă construită din marmură albă din Istria are vreo sută de ani. În trecut era construit din lemn, iar pentru a lumina se folosea un sistem de oglinzi. Farul din Murano este spectaculos și de aceea este ilustrat în majoritatea vederilor.
Așadar, când ajung data viitoare în Veneția, nu ezita să faci o mică excursie spre insula Murano, căci vei rămâne cu multe amintiri plăcute din patria sticlei de Murano!