Castelul Windsor este o reşedinţă regală din localitatea omonimă, Anglia; fiind o construcţie notabilă pentru asocierea sa îndelungată cu familia regală britanică. Edificiul este cel mai mare şi cel mai vechi castel locuit din lume. Castelul original a fost construit la începutul secolului al XI-lea, iniţiatorul proiectului fiind chiar William Cuceritorul. Motivul construcţiei a fost acela de a crea o zonă strategică de protecţie, atât pentru Râul Tamisa, cât şi ca poziţie dominantă în jurul Londrei.
Izvoarele istorice arată că primul castel a luat fiinţă în anul 1070 dar nu a fost o construcţie cu anvergura celei de astăzi. Primul Castel Windsor a fost o construcţie din lemn şi pământ până în momentul în care Henry a început să transforme castelul din pământ într-un edificiu de piatră. Iniţiatorul proiectului, William Cuceritorul a ales spaţiul de construcţie perfect, un platou situat la 30 metri înălţime, deasupra Râului Tamisa. Zona oferă o privelişte deosebită a zonelor înconjurătoare şi toată Anglia pare o miniatură în comparaţie cu măreţia Castelului Windsor.
Castelul Windsor ocupă o suprafaţă totală de 5 hectare şi întruneşte caracteristicile a trei structuri diferite: ale unui oraş mic, ale unui palat şi ale unei fortificaţii. Castelul de astăzi a traversat o serie de etape de construcţie ce au culminat cu lucrările de restaurare cauzate de un incendiu violent din 1992. În ceea ce priveşte arhitectura, Castelul Windsor are la bază structura medievală, însă întruneşte şi o serie de caracteristici gotice şi georgiene reinventate într-un stil modern. Dimensiunile sale impresionante şi aspectul său au transformat Castelul Windsor într-un punct turistic arhicunoscut.
Castelul Windsor este locul preferat al Reginei Elisabeta a II-a, ea îşi petrece aici sfârşiturile de săptămână unde primeşte şi vizite oficiale sau private a unor miniştri sau şefi de state. Din populaţia permanentă a castelului fac parte aproximativ 500 de persoane care trăiesc şi lucrează în deosebita construcţie. Regina Elisabeta a II-a nu şi-a centrat atenţia doar asupra menţinerii fizice a Castelului Windsor, ci a pus accentul şi pe ideea de a-l transforma într-o atracţie turistică majoră.
Edificiul este constituit din mai multe secţiuni, zona de sus, centrală şi de jos, fiecare dintre ele fiind divizată în mai multe camere. Apartamentele magnifice sunt mobilate cu comori din binecunoscuta colecţie Royal, iar păpuşile Casei Reginei Maria sunt capodopere în miniatură. Dacă ajungeţi la Castelul Windsor ar fi păcat să rataţi Capela Saint George, una dintre cele mai frumoase clădiri bisericeşti ale Angliei şi locul de înmormântare a 10 monarhi.
De-a lungul anului au loc diverse ceremonii şi evenimente fastuoase. Spre exemplu, De Crăciun au loc reuniuni organizate de Regina Elisabeta, tot felul de parade, iar Castelul Windsor se transformă într-un real spectacol.
Castelul Windsor este unul dintre cele mai cunoscute edificii ale Anglei, iar călătorii din întreaga lume sunt atraşi în mod special de ideea că păşesc în locul preferat al Reginei Elisabeta. Statisticile arată că în 2012, 3 milioane de turişti străini au vizitat Castelul Windsor.