Misterele din Salamanca

Misterele din Salamanca

Misterele din Salamanca
Misterele din Salamanca

Salamanca este cel mai vechi oraș din Spania, cunoscut mai ales pentru frumusețea edificiilor sale și pentru universitățile ce atrag an de ani mii de studenți din toată lumea.

De altfel, în ziua de azi, bună parte din clădirile clasice din Salamanca au intrat pe lista UNESCO World Heritage însă orașul ascunde încă multe secrete, unele de-a dreptul la vedere, trebuie doar să știi unde să cauți.

Universitatea din Salamanca
Universitatea din Salamanca

Broasca și Universitatea din Salamanca

Studenții de la Universitatea din Salamanca află încă din primul an despre legenda broaștei de pe craniu, unul din multele detalii sculptate pe fațada instituției de învățământ. Însă acesta este ceva mai special pentru că profesorii își instruiesc studenții în această tradiție, spunându-le că în cazul în care nu vor găsi broască cu pricina, nu vor putea să își termine studiile aici. Prin urmare, apar două mistere: unde-i broasca și ce caută ea acolo?

Fațada Universității din Salamanca
Fațada Universității din Salamanca

Răspunsul e destul de simplu, sculptura se află pe fațada Universității, o adevărată operă de artă creată în secolul XVI, unde fiecare centimetru pătrat este plin de ornamente frumos sculptate. Aici, undeva pe partea dreaptă a fațadei, sub un colț, se află misteriosul craniu cu broasca deasupra.

Craniul și Broasca
Craniul și Broasca

Deși multă vreme nu s-a știut despre ce este vorba, unele studii recente au scos la iveală că acel craniu ar putea face referire la Prințul Juan, care a murit în 1497, bolnav și în ciuda tuturor eforturilor făcute de medici. Unul anume în special, doctorul Parra, ar putea fi cel simbolizat prin acea broască, lucru care însă nu este confirmat științific.

Astronautul și Garguiul cu înghețată

Sărind mai departe, este cazul să ne îndreptăm spre Noua Catedrală din Salamanca, locul unde vom găsi două sculpturi misterioase. Dar mai întâi să vorbim puțin despre acest edificiu. Salamanca are două catedrale, una mai veche, de prin secolul XII și una mai ”nouă” dacă se poate spune așa, pentru că este ridicată între secolele XVI și XVIII. În orice caz, cea de-a doua este o splendidă reprezentare a stilurilor Gotic și Baroc ce se întrepătrundeau în acea perioadă.

Noua catedrala din Salamanca
Noua catedrala din Salamanca

Problema este că pe frizele de la intrarea în catedrală se găsesc două sculpturi ciudate și absolut extraordinare: un astronaut și un gargui cu un cornet de înghețată în mână. Desigur, garguiul nu era ceva exagerat, este un simbol ce îl găsim în multe reprezentări gotice și în multe catedrale, cum ar fi și Notre Dame de Paris. Dar cu astronautul…ei bine, aici lucrurile sunt chiar ciudate. Cine ar fi crezut că în secolul XVIII ar fi existat oameni cu costume spațiale ?!?

Astronautul și Garguiul cu înghețată
Astronautul și Garguiul cu înghețată

De fapt răspunsul este surprinzător de simplu. Cele două detalii de pe frontonul bisericii au fost adăugate cu nu foarte multă vreme în urmă, mai precis în 1992, atunci când o echipă de lucrători a renovat anumite elemente de pe fațadă. Și cum în rândul acestor restauratori deosebit de talentați există obiceiul de a-și adăuga și câteva elemente suplimentare unei lucrări ca un fel de semnătură personală, astronautul a fost ales ca simbol al secolului XX. Cât privește garguiul cu înghețată, ei bine, acesta a fost ales ca simbol al studenților din Salamanca.