Skopje- cultură, diversitate, armonie

Skopje- cultură, diversitate, armonie

Skopje, Macedonia
Skopje, Macedonia / Foto: www.balkanbikefestival.com

Macedonia este o ţară superbă, un teritoriu uimitor cu o cultură impresionantă, dar şi tradiţii şi obiceiuri care s-au păstrat neschimbate timp de secole. Skopje este capitala Macedoniei şi în acelaşi timp cel mai mare şi mai divers oraş al regiunii. Metropola este o îmbinare armonioasă de elemente, Skopje fiind o colecţie impresionantă de biserici şi mănăstiri bizantine, structuri romane, numeroase moschei şi edificii otomane.

Skopje, un oraş liniştit
Skopje, un oraş liniştit / Foto: www.deviantart.com

Capitala Macedoniei este astăzi un oraş modern, plin de viaţă şi energie, o metropolă multiculturală unde trăiesc într-o armonie perfectă macedoneni, albanezi, turci, sârbi, bosniaci, rromi şi mulţi alţii. Skopje este o colecţie impresionantă de obiective turistice, edificii cu importante conotaţii istorice şi culturale. Oraşul este localizat chiar pe malul Râului Vardar, într-un cadru natural de vis care nu face decât să confere un farmec unic capitalei macedonene.

Statuia lui Alexandru cel Mare
Statuia lui Alexandru cel Mare / Foto: aegee-kbh.dk

Poate cea mai frumoasă zonă din Skopje este Piaţa Macedonia- centrul oraşului, un loc ideal pentru promenade relaxante. Centrul oraşului se remarcă prin prezenţa statuii lui Alexandru cel Mare, simbolul principal al capitalei macedonene. Monumentul a fost construit în Florenţa, fiind de fapt o comemorare a 20 de ani de la proclamarea independenţei macedonene. Sculptura din bronz are înălţimea de 14,5 metri, fiind susţinută de o coloană cilindrică de 10 metri înălţime. Opt soldaţi din bronz şi opt lei se regăsesc de jur împrejurul construcţiei, iar o fântână arteziană evidenţiază şi mai mult frumuseţea statuii.

Poarta Macedonia
Poarta Macedonia / Foto: en.wikipedia.org

Asemeni statuii lui Alexandru cel Mare, Poarta Macedonia are acelaşi rol de a comemora 20 de ani de la proclamarea independenţei macedonene, având chiar forma unui arc de triumf. Suprafaţa exterioară este acoperită cu 193 de metri pătraţi de reliefuri sculptate în marmură, înfăţişând scene din bogata istorie macedoneană. Scările şi liftul asigură accesul publicului până pe acoperişul edificiului, iar de acolo vizitatorii pot putea admira o superbă panoramă a oraşului.

Podul de Piatră din Skopje
Podul de Piatră din Skopye / Foto: www.gianlucaorlandi.it

O altă construcţie demnă de remarcat este Podul de Piatră al oraşului, construit în secolul al VI-lea chiar de împăratul bizantin Iustinian. De atunci a fost reconstruit de mai multe ori, însă de fiecare dată s-au păstrat cu sfinţenie detaliile arhitecturale iniţiale. Podul de Piatră are o lungime totală de 214 metri şi 13 arcuri, fiind principalul punct de legătură între piaţa principală şi vechiul bazar.

Turnul Feudal, astăzi magazin de suveniruri
Turnul Feudal, astăzi magazin de suveniruri / Foto: www.islamska-zaednica.com

Turnul Feudal este construcţia misterioasă a oraşului, întrucât nu se cunoaşte scopul pentru care a fost ridicat şi nici momentul de construcţie. Cercetările arată că Turnul Feudal a avut rol de apărare, aflându-se iniţial în proprietatea unui aristocrat turc. Astăzi, Turnul Feudal a fost transformat în magazin de suveniruri, fiind locul de unde chiar tu poţi cumpăra un obiect care să-şi reamintească de vizita la turn.

Skopje, o metropolă cu o bogată istorie
Skopje, o metropolă cu o bogată istorie / Foto: www.infohostels.com

Aşadar, Skopje este frumoasa capitală a Macedonei, un oraş destul de mic dar de o complexitate rar întâlnită.