Sarajevo, punctul de întâlnire între Est şi Vest

Sarajevo, punctul de întâlnire între Est şi Vest

Sarajevo, Bosnia şi Herţegovina
Sarajevo, Bosnia şi Herţegovina / Foto: geovivatravel.com

Sarajevo este capitala şi în acelaşi timp cel mai mare oraş din Bosnia şi Herţegovina, locul unde duc o viaţă liniştită puţin peste 430 000 de locuitori. Sarajevo este una dintre cele mai isorice capitale din Europa, locul unde s-a divizat Imperiul Roman şi unde s-au întâlnit şi au luptat grupurile de ortodocşi şi otomani. Sarajevo este metropola cu o istorie bogată în spate, unde a existat o ciocnire a civilizaţiilor şi unde a apărut o speranţă pentru pace şi toleranţă.

Panorama oraşului, noaptea
Panorama oraşului, noaptea / Foto: www.gomio.com

Astăzi, Sarajevo este un oraş bogat şi vibrant, locul unde coexistă mai multe naţionalităţi aşa cum sunt sârbii, croaţii sau bosniacii. Nu mai există nici discriminarea de altă dată, metropola fiind renumită şi pentru diversitatea sa religioasă, adepţii islamului, ai ortodoxismului, catolicismului sau iudaismului coexistă în Sarajevo de secole. Sarajevo este o capitală europeană cosmopolită, o încântare pentru turiştii de pretudinteni, care vizitează zona şi se bucură de ospitalitatea locuitorilor.

Magazinele în stil oriental din Oraşul Vechi
Magazinele în stil oriental din Oraşul Vechi / Foto: www.dphotographer.co.uk

Stari Grad, Oraşul Vechi

Ocupă partea centrală a metropolei, fiind poate cea mai încântătoare zonă din Sarajevo, un ansamblu minunat de străzi pietruite, moschei, magazine în stil oriental. Stari Grad nu seamănă deloc cu oraşele agitate din Europa, fiind cel mai vechi şi cel mai important sector din  Sarajevo.

Numeroase edificii uimitoare înfrumuseţează Oraşul Vechi
Numeroase edificii uimitoare înfrumuseţează Oraşul Vechi / Foto: babsperkins.com

Jumătatea estică din Stari Grad este dominată de influenţele otomane, în timp ce partea de vest surpinde multe aspecte culturale provenite de la Austro-Ungaria, fapt pentru care Sarajevo mai este denumită şi “întâlnirea între Est şi Vest”.

Podul Latin
Podul Latin / Foto: 4photos.net

Podul Latin

Este structura care conferă oraşului un farmec aparte, fiind un pod istoric cu origini otomane care uneşte malurile Râului Miljacka. Podul are patru arcade şi se bazează pe trei piloni puternici, elemente care i-au asigurat rezistenţa în timp. De-a lungul timpului, numeroase imagini cu Podul Latin au fost utilizate în promovarea turismului din Bosnia şi Herţegovina, acesta fiind o amprentă a oraşului.

Dealurile din jur oferă imagini deosebite
Dealurile din jur oferă imagini deosebite / Foto: yupi.md

Panorama oraşului, o imagine de vis!

Oraşul Sarajevo este situate într-un cadru natural de vis, într-o vale înconjurată de dealuri nu foarte înalte. Pe dealurile din jur există trasee bine delimitate, locuri de unde Sarajevo se dezvăluie în toată splendoarea sa. Imaginea este surprinzătoate atât ziua, cât mai ales noaptea atunci când principalele edificii şi străzile oraşului sunt intens iluminate. Şi Cetatea Galbenă oferă imagini deosebite asupra oraşului, iar o plimbare prin cimitirul de război de la capătul estic al metropolei este o experienţă deosebită.

Muzeul Naţional din Sarajevo
Muzeul Naţional din Sarajevo / Foto: commons.wikimedia.org

Muzeele din Sarajevo

Sarajevo include un ansamblu impresionant de muzee, locuri unde este păstrată cu sfinţenie istoria oraşului. Cele mai interesante sunt Muzeul Bosnian de Istorie, Muzeul Naţional şi Muzeul Oraşului Sarajevo.

Aşadar, Sarajevo este una dintre cele mai frumoase capitale europene, metropola unde au avut loc numeroase evenimente istorice care au schimbat lumea.