Așezat în Sud-Estul statului Pennsylvania, orașul Philadelphia este a cincea cea mai mare aglomerare urbană din Statele Unite ale Americii, fiind localizat fix la granița cu statele New Jersey și Delaware.
Astfel, datorită poziționării sale, acesta este unul dintre puținele centru urbane americane care încorporează în zonă sa metropolitană districte din trei state diferite.
Este bine de știut că majoritatea americanilor, cei care își cunosc istoria, consideră Philadelphia ca fiind Locul de Naștere al Americii. Ba chiar unii chiar o consideră a fi Noua Atenă, leagănul a ceea ce s-a dovedit a fi cea mai modernă democrație de pe planetă. Căci da, orașul fondat în secolul XVII de William Penn a fost scena unora dintre cele mai importante evenimente care au dat naștere statului American așa cum îl cunoaștem azi. Tocmai de aceea, o vizită în Philadelphia este ocazia ideală pentru a descoperi mai multe despre aceste evenimente și modul în care au schimbat ele soarta lumii.
Philadelphia a devenit cunoscută în primul rând pentru rolul său în cadrul Războiulul American de Independență. Aici s-a reunit Congresul Continental și tot aici au fost redactate Declarația de Independență și Constituția. Iar pentru 10 ani din 1790 în 1800 aici a fost chiar capitala Statele Unite ale Americii. Și dacă tot vorbim de faimă, Philadelphia a apărut în destul de multe filme celebre cum ar fi seria Rocky, Străzile din Philadelphia sau thrillerul al cărui titlu poartă același nume cu orașul.
Clima din regiune este una umed-subtropicală dar în continuare există patru anotimuri distincte. Iernile nu sunt excesiv de reci și cel mai adesea oferă zăpadă din abundență iar verile sunt fierbinți și umede cu temperaturi ce se învârt în jurul a 30 de grade Celsius. Dincolo de acestea, primăvara și toamna reprezintă cele mai bune anotimpuri în care să vizitați Philadelphia deoarece climatul este deosebit de plăcut cu temperaturi în jurul a 20 de grade Celsius și umiditate minimă.
b. Odată ce ați ajuns în Philadelphia, cea mai comodă modalitate de deplasare este cu ajutorul metroului care dispune de două magistrale subterane, una de suprafață și două lunii rapide, astfel puteți ajunge în scurt timp aproape oriunde în oraș. Nici autobuzul nu este o soluție de ignorat dar dacă forma fizică vă permite, varianta ideală de explorare a orașului este pe jos. Se spune chiar că Philadelphia este unul dintre cele mai prietenoase orașe pentru pietoni. Și nu e de mirare de vreme ce spațiile pietonale sunt marcate cu indicatoare din seria ”Walk” care îi direcționează pe cei mai puțin familiarizați cu străzile metropolei spre principalele puncte de interes.
Atracții turistice în Philadelphia
Se spune despre Philadelphia că oferă cea mai mare colecție de artă publică din întreaga Americă, grație programului de Artă Murală. Această inițiativă oarecum neobișnuită, a avut ca scop stoparea grafferilor care împânzeau pereții cu desene de prost gust și redirecționarea lor spre câteva zone unde aceștia se puteau manifesta liber și fără a fi amenințați de lege. Astfel s-a născut un nou tip de artă iar azi se organizează chiar și tururi pentru turiști pentru a descoperi aceste ”picturi la spray”.
Un alt punct de interes pentru pasionații de artă nonconformistă este Philadelphia’s Magic Gardens, un spațiu destinat artei folk, neobișnuită și aproape rebelă. În principal, aici se găsesc operele mozaicarului Isaiah Zagar, dar Magic Gardens este mai mult de atât. Pe o suprafață respectabilă, aici se întind o întreagă galerie acoperită dar și un labirind abstract construit folosind în bună parte materiale reciclate. Astfel, în interiorul său se găsește aproape orice de la statui din America de Sud și Asia până la roți de bicicletă donate de un magazin local și plăci de mozaic ori bucăți de oglindă îmbinate de același Zagar.
Cât privește muzeele, Philadelphia are o colecție foarte eclectică de spații expoziționale care acoperă o gamă largă de subiecte: De la Muzeul de Artă la cel de Istorie Afro-Americană și de la cel dedicat pictorului Rodin la Independence Seaport Museum, orașul a știut să pună un accent deosebit pe propriul trecut dar și pe factorii artistici ce i-au influențat existența. Toate acestea se merită vizitate, mai ales că tarifele percepute la intrare sunt modice iar experiența descoperirii lor poate fi cu greu egalată.
Dar desigur, cireașa de pe tort sunt locațiile istorice ale orașului, acele puncte care sunt cu adevărat importante pentru istoria țării: Independence National Historic Park, zona istorică din Philadelphia, acolo unde se află amplasat Liberty Bell dar și Independence Hall despre care am mai vorbit în trecut. De asemenea, în aceeași parte de oraș se află Constituțion Hall, locul unde s-au redactat Constituția Americană și Declarația de Independență dar și numeroase alte clădiri istorice, căci conducerea metropolei a acordat o atenție deosebită de-a lungul timpului acestei zone și vechile construcții de aici au fost mereu păstrate intacte, fiind renovate de câte ori a fost nevoie.
Două alte locuri cu valențe istorice dar și cu o oarecare aură de mister și macabru sunt casa scriitorului Edgar Alan Poe și Penitenciarul Eastern State. Aparent între ele nu este nici o legătură directă însă doar aparent. Casa marelui E.A. Poe este o atracție turistică de soi mai ales că scriitorul s-a aventurat foarte mult în direcția textelor pline de mistere. Și în egală măsură, despre penitenciarul Eastern State se spune că este bântuit, fiind, de altfel cea mai…istorică închisoare americană. Pe aici au trecut numeroși infractori notorii iar anual aici se organizează recreerea zilei Bastiliei dar și ”Teroarea din Spatele Gratiilor” un show ce are loc în fiecare an în luna octombrie cu ocazia Halloween-ului.
Poate că cel mai cunoscut film din istoria recentă a cinematografiei care să pomenească numele acestui oraș a fost ”Strazile din Philadelphia ”, cu o imagine gri și deloc impresionantă. Dar bătrâna metropolă are mult mai multe de oferit decât pare la prima vedere iar dacă alegeți să călătoriți aici nu veți regreta.