Unul dintre cele mai frumoase lacuri din lume se află în nordul Turciei, chiar la sud de Oraşul Trabzon şi poartă numele de Uzungöl. Pe malurile lacului se află şi un mic sat ce poartă acelaşi nume, o locaţie de vis, populară printre turiştii care aleg această destinaţie ca şi loc de relaxare pentru weekend. De-a lungul anilor, zona alcătuită din apele line ale lacului, satul şi valea din jur a devenit tot mai vizitată de către turişti, din acest motiv s-au efectuat modernizări care să faciliteze accesul vizitatorilor din întreaga lume.

Apele line ale lacului crează cadrul perfect pentru un weekend relaxant
Apele line ale lacului crează cadrul perfect pentru un weekend relaxant / Foto: 1ms.net

Deosebitul lac s-a format prin procese 100% naturale, motivul principal fiind o alunecare de teren care a transformat albia într-un baraj natural în Valea Haldizen Stream. La momentul actual, Lacul Uzungöl şi împrejurimile sunt renumite mai ales pentru peisajele naturale de o frumuseţe unică, pentru aerul curat de munte care îţi inundă plămânii, dar şi pentru multitudinea de activităţi pe care vizitatorii le pot desfăşura în zone bine amenajate.

Frumuseţea unică a zonei a atras mulţi investitori
Frumuseţea unică a zonei a atras mulţi investitori / Foto: twitter.com

Imaginea de ansamblu a lacului completată de munţii bine împăduriţi din jur aminteşte de peisajele din Elveţia, Uzungöl se simte pe alocuri artificial, fapt cauzat în principal de modernizările poate excesive efectuate din dorinţa de a atrage turişti. Boom-ul turistic nu a făcut decât să atragă tot mai mulţi investitori, astfel există chiar pe malurile lacului o sumedenie de hoteluri imense, unele cu 1500 de camere, gata pregătite să-şi încânte turiştii cu tot confortul de care au nevoie.

Împrejurimile sunt deosebite!
Împrejurimile sunt deosebite! / Foto: turkeyandgreecetours.com

Lacul rămâne totuşi un loc de poveste şi un punct de plecare foarte bun dacă vrei să porneşti în drumeţii pe Munţii Soganli sau de ce nu pe Munţii Haldizen. În partea de sud există un loc de unde se pot închiria biciclete montane, asta dacă vrei să profiţi de timpul petrecut în zonă pentru a te bucura cât mai mult de peisajele uimitoare. Dacă reuşeti să urci până în punctul cel mai înalt al munţilor, vei avea parte de imagini de vis, priveliştea de ansamblu a lacului, un orizont desăvârşit ce îţi va arăta că a meritat să urci până sus.

Moscheea Ulu
Moscheea Ulu / Foto: ourwanderland.com

Un alt punct de atracţie este Moscheea Ulu aflată chiar pe malul lacului, o construcţie deosebită poziţionată într-un loc oarecum neobişnuit. În general, lăcaşurile de cult sunt construite în oraşe sau în locuri mai pustii, dar aceasta de pe lac nu face decât să întregească peisajul deosebit. Moscheea Ulu poate fi vizitată în orice perioadă a anului, ca în orice lăcaş de cult se pune accent pe vestimentaţia decentă şi pe discreţie.

Peisajele uimitoare atrag anual sute de mii de turişti de pretutindeni
Peisajele uimitoare atrag anual sute de mii de turişti de pretutindeni / Foto: www.wanderlustturkey.com

Regiunea din nordul Turciei este renumită şi pentru producţia de brânzeturi de cea mai bună calitate, mare parte dintre preparatele tradiţionale sunt gătite cu lactate produse în zonă. Gastronomia turcă este apreciată şi în afara graniţelor ţării, cu atât mai mult ai acum şansa să testezi delicioasele preparate chiar la faţa locului.

Munţii bine împăduriţi crează un orizont deosebit
Munţii bine împăduriţi crează un orizont deosebit / Foto: www.safratturkey.com

Lacul Uzungöl este o splendoare în nordul Turciei, un loc deosebit din toate punctele de vedere şi tot mai apreciat de către turiştii de pretutindeni.