Milano nu este doar modă

Milano nu este doar modă

Piaţa Centrală din Milano
Piaţa Centrală din Milano

Se află în topul celor mai dezvoltate oraşe ale Italiei şi este recunoscut în întreaga lume ca fiind capitala modei şi a designului, casele de modă şi magazinele cochete atrag milioane de turişti, cu precădere femei. Oraşul Milano este situat în nordul Italiei, pe câmpiile Lombardiei şi întruneşte toate calităţile unui oraş istoric, turistic şi cultural. Dintre numeroasele obiective turistice ale oraşului, cele mai importante sunt:

Domul din Milano
Domul din Milano

Domul din Milano

Este simbolul oraşului, a treia construcţie bisericească romano-catolică, ca şi dimensiune, din întreaga lume. Domul din Milano este situat în Piaţa Centrală pe o suprafaţă de 1200 metri pătraţi având o capacitate totală de peste 40 000 de locuri.

Plimbare pe acoperişul Domului din Milano
Plimbare pe acoperişul Domului din Milano

Lucrarea ridicată pe parcursul câtorva secole este foarte atent executată, formele şi detaliile arhitecturale sunt unice. Un număr uluitor de 3500 de statui şi 135 de turle împodobesc structura din marmură, precum şi 5 uşi din bronz sculptate cu măiestrie de mari artişti. Edificiul este realizat în stilul neo-gotic francez fiind dedicat Fecioarei Maria. Pentru a admira din plin Domul din Milano, urcaţi cu liftul până pe acoperiş pentru a vedea priveliştea uluitoare a Munţilor Alpi.

Pictura murală Cina cea de taină din Biserica Santa Maria della Grazie, Milano
Pictura murală Cina cea de taină din Biserica Santa Maria della Grazie, Milano

Biserica Santa Maria della Grazie

Este celebră în întreaga lume pentru pictura murală “Cina cea de taină” realizată de Leonardo Da Vinci. Pictura este dovada unei istorii zbuciumate, fiind aprope distrusă în perioada celui de-al doilea război mondial. Este un miracol că a supravieţuit, iar datorită unei restaurări atente o puteţi vedea viu colorată. Pentru unicitatea sa, Biserica Santa Maria della Grazie a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO.

Plângerile lui Hristos, lucrare realizată de către Andrea Mantegna, expusă în Pinacoteca di Brera, Milano
Plângerile lui Hristos, lucrare realizată de către Andrea Mantegna, expusă în Pinacoteca di Brera, Milano

Pinacoteca di Brera

Este cea mai mare Galerie de Artă din Milano şi cuprinde numeroase lucrări ale artiştilor italieni. “Plângerea lui Hristos” pictată în anul 1480 de către artistul Andrea Mantegna este una dintre cele mai emoţionante lucrări. Portretul îl înfăţişează pe Iisus Hristos, întins pe o lespede de marmură, după momentul în care a fost răstignit. Numeroase opera de artă realizate de Giovanni Bellini, Agnolo Bronzino, Raphael şi mulţi alţii sunt expuse în cadrul Galeriei de Artă. Cele mai vechi lucrări datează din secolul al XIII-lea, iar cele mai noi din secolul al XX-lea.

Galleria Vittorio Emanuelle, Milano, cel mai vechi mall din lume
Galleria Vittorio Emanuelle, Milano, cel mai vechi mall din lume

Galleria Vittorio Emanuelle II

Este considerat a fi cel vechi mall din lume şi locul în care se regăsesc cele mai noi colecţii ale brandurilor exclusiviste. Desigur preţurile sunt piperate, însă puteţi admira noile colecţii, după care puteţi servi fel de fel de specialităţi din cafea şi dulciuri într-una din cafenelele complexului. Renumit pentru shopping este şi Quadrillatero d’Oro(Dreptunghiul de Aur) zonă mărginită de 4 cartiere milaneze ce formează un dreptunghi aproape perfect.

Stadionul San Siro

Este locul esenţial pentru orice fanatic al fotbalului, fiind stadionul unde performează AC Milan, una dintre cele mai puternice echipe de fotbal din lume. Chiar şi în zilele când nu sunt programate meciuri puteţi face un tur al stadionului, iar muzeul oferă o altă perspectivă asupra evoluţiei fotbalului. Expoziţia de ghete de fotbal arată cât de mult s-au dezvoltat de un secol încoace, iar fotografiile de la primul meci Milano-Inter au intrat în istoria fotbalului.