Este situată în centrul arhipelagului indonezian, o micuţă insulă ce măsoară numai 111 kilometri de la nord la sud şi 153 kilometri de la est la vest. Contrar acestui aspect, Bali este cea mai vizitată insulă tropicală a regiunii, o zonă cu un climat cald, vegetaţie luxuriantă, ape cristaline. Bali este destinaţia perfectă pentru orice tip de turist: iubitorii de istorie şi cultură au la dispoziţie templele balineze, aventurierii pot alege între sporturile pe apă şi escaladarea munţilor Batur şi Agung, iar romanticii vor putea admira un răsarit de soare superb.
Atracţii turistice:
Pe Insula Bali se regăsesc numeroase temple, spaţii sacre unde balinezii se roagă neîncetat şi unde au loc fel de fel de ritualuri păstrate cu sfinţenie de mii de ani. Templele balineze reprezintă o continuă atracţie pentru turişti, fiind o sursă de cunoaştere a regiunii, dar mai ales a locuitorilor. Dintre temple, 9 sunt mai importante deoarece, spun localnicii, protejează insula de spiritele rele.
Pura Besakih(în traducere Templul Mamă) este cel mai cunoscut templu de pe Insula Bali, fiind situat chiar la baza vulcanului Agung. Momentul când vulcanul a erupt, în 1963, a întărit şi mai mult credinţa în acest lăcaş. Mii de oameni au murit atunci, întreaga zonă a fost devastată, templul fiind singura clădire care a rămas aproape intactă. Localnicii consideră că zeii au fost cei care au protejat clădirea drept mulţumire pentru miile de rugi zilnice dedicate lor.
Alte temple pe care merită să le vizitaţi sunt Pura Luhur Uluwatu şi Tanah Lot. Situate pe stânci de peste 100 de metri înălţime, templele şi împrejurimile vă vor oferi privelisţi de vis. Dacă alegeţi să le vizitaţi seara veţi putea viziona diverse ritualuri dintre care cele de purificare spirituală sunt cele mai celebre. Apusul soarelui este momentul perfect pentru întreaga procesiune, făcând-o mai spectaculoasă şi mai intensă.
Atenţie la maimuţe! Zonele de stânci sunt împânzite de maimuţe, gata pregătite să vă sustragă obiectele personale într-o clipă de neatenţie.
Munţii Batur(1717 metri) şi Agung(3142 metri), consideraţi sacri de către balinezi vă stau oricând la dispoziţie pentru o expediţie inedită. Excursiile organizate pe munte sunt pe placul turiştilor şi datorită ghizilor pregătiţi să satisfacă orice curiozitate cu privire la insulă.
Insula Bali este destinaţia perfectă şi dacă scopul principal al vacanţei este acela de a vă relaxa la plajă. Veţi putea alege între plajele cu nisip alb din sud şi plajele cu nisip negru, vulcanic din nord. Relaxarea nu ar fi completă fără un masaj la malul mării realizat de cele mai pricepute maseuze balineze. De altfel, pe întreaga insulă există numeroase centre de relaxare, tratament şi odihnă.
Iubitorii faunei şi vegetaţiei maritime vor avea parte de experienţe senzaţionale în sesiunile de scufundări organizate pe insulă. Reciful de corali, numeroasele specii de peşti tropicali pot fi admirate în adâncurile Oceanului Indian.
Munca localnicilor este îndelung apreciată de către turişti. Pasiunea cu care muncesc se observă mai ales în plantaţiile de orez pe care balinezii le îngrijesc zilnic. Dealurile din jurul insulei sunt un relief prielnic pentru dezvoltarea culturilor de orez, lucru de care balinezii au profitat din plin.
De altfel orezul este alimentul de bază în Insula Bali, consumat cu pui sau fructe de mare. Balinezii gătesc tot felul de specialităţi tradiţionale, supe cu mirodenii tradiţionale, salate servite cu sosuri locale, de cocos sau alune.
Insula Bali este situată la o distanţă de peste 10 000 de kilometri de Bucureşti, aşadar călătoria va fi lungă, însă odată ajunşi acolo cu siguranţă nu veţi dori să vă întoarceţi prea curând. Balinezii sunt gazde ospitaliere, vă vor întâmpina cu zâmbetul pe buze şi vor transforma sejurul dumneavoastră într-o vacanţă de vis.
Între Crăciun şi Revelion şi în lunile iunie-iulia Insula Bali este plină de turişti. Dacă nu vă place aglomeraţia, luaţi în calcul vizitarea insulei în celelalte perioade ale anului.