Aurora polară este un fenomen optic ce presupune vizualizarea unei străluciri intense, pe cer, în timpul nopţii. Fenomenul este de origine naturală, însă frumuseţea sa i-a determinat pe specialişti să încerce să-l reproducă artificial şi au reuşit. Aurora polară apare în intervalele septembrie-octombrie şi martie-aprilie şi poate fi observată doar în apropierea zonelor polare.
Studiile arată că fenomenul controversat este rezultatul ciocnirii dintre vântul solar şi câmpul magnetic. De obicei, Aurora polară apare ca o strălucire difuză, însă deseori fenomenul pare a fi o cortină multicoloră. Culorile predominante sunt verde şi roşu, însă pot apărea pe cer şi tonalităţi de albastru, violet. Atomii de oxigen produc verdele, cei de azot colorează totul în roşu sau violet. De-a lungul timpului, numeroşi cercetători au afirmat că Aurora polară nu produce doar un spectacol pe cer, ci crează şi nişte sunete. Până astăzi, ipoteza nu a putut fi demonstrată, nu există înregistrări sau dovezi ale acestor sunete, deşi încă sunt voci care susţin cu tărie acest fapt.
În folclor au existat numeroase credinţe şi temeri legate de Aurora polară. Popoarele vechi credeau că în momentul apariţiei fenomenului pe cer trebuie să fii liniştit şi silenţios, în caz contrar luminile pot ucide persoana care nu se conformează. Alte popoare credeau că Aurora boreală este creată din strămoşii lor, susţinând că îi văd pe aceştia dansând în jurul focului.
Aurora polară este vizibilă în mai multe locuri ale lumii,însă există mai mulţi factori care influenţează apariţia acesteia pe cer. Cel mai important este cerul senin. Un mit spune că cel mai indicat este să vezi Aurora polară iarna. Însă lumina prea puternică reduce şansele de a vedea spectacolul naturii la minim.Câteva locuri în care apare Aurora polară sunt:
Kirkenes, Norvegia
Este locul perfect din Norvegia pentru a admira Luminile Nordului. Dar şi oraşul Tromso, considerat “Paradisul Nordului” este o regiune prielnică în observarea fenomenului.
Harads, Suedia
Pădurea din Harads este o oază de linişte şi relaxare, însă şi regiunea ideală pentru a admira cerul luminat de Aurora polară.
Hella, Islanda
Situată în sudul Islandei, regiunea Hella este locul de unde poţi admira magia Aurorei polare. Excursiile organizate în Islanda cu scopul de a vizualiza Aurora polară poartă numele de “Tururi de aventură şi Vânătoare”.
Kangerlussuaq, Groenlanda
Este o localitate mică situată în partea de vest a Groenlandei. Deşi este o regiune atât de mică trezeşte entuziasmul turiştilor, fiind unul dintre cele mai recomandate locuri ale lumii pentru a vedea fenomenul Aurora polară.
Aşdar, Aurora polară se manifestă în ţinuturile polare iar călătoria până acolo este lungă, anevoioasă şi foarte costisitoare. Cu toate acestea, turiştii pasionaţi de fenomene spectaculoase trec peste aceste dificultăţi, totul pentru a vedea în timp real Aurora polară. Spectacolul luminos a creat pasiuni ascunse şi pentru iubitorii de artă fotografică. Fotograful Chad Blakley a petrecut în nordul Suediei 3 ani, filmând şi fotografiind timp de aproximativ 2000 de ore, tot efortul pentru a crea un filmuleţ cu o durată de 14 minute.
Nici regizorii de film nu au ignorat celebrul fenomen. Aurora polară apare în animaţia “Happy feet- Mumble cel mai mare dansator”. Fenomenul devine de fapt o cale de comunicare, Mumble reuşind să vorbească cu tatăl său.
Mulţi specialişti au afirmat că Aurora boreală este un fenomen ce nu poate fi cunoscut în totalitate. La baza sa, spun ei, ar sta o forţă mistică ce nu poate fi identificată. Cu toate acestea regiunile în care poate fi vizualizat spectacolul Aurorei polare sunt intens vizitate de către turişti.