Budapesta este capitala Ungariei, oraş situat, pe ambele maluri ale Dunării, pe partea dreaptă a fluviului se află dealuri şi munţi, iar în partea stângă zonă de câmpie. Budapesta întruneşte toate calităţile unei capitale europene demnă de a fi vizitată, fapt datorat şi obiectivelor turistice care se regăsesc aici din abundenţă.

Palatul Buda
A fost construit pe malul vestic al Dunării, între anii 1247-1265, masivitatea Palatului Buda simbolizând bogăţie şi prosperitate. În trecut, Palatul Buda a fost prădat de hoţi de nenumărate ori, jefuit şi distrus, fapt cauzat şi de neglijenţa autorităţilor. De-a lungul timpului, nenumăratele lucrări de reconstrucţie şi restaurare au dus la schimbarea arhitecturală a edificiului. Recentele săpături argheologice arată că, iniţial, Palatul Buda a fost proiectat şi construit în stil gotic, urmând ca în secolul a XVIII-lea să fie urmată linia stilului baroc.
Palatul Buda nu se impune doar prin arhitectura deosebită ci şi prin faptul că interiorul său adăposteşte trei muzee de top ale Budapestei: Colecţia Ludwig, Galeria Naţională a Ungariei şi Muzeul de Istorie. Cele trei, păstrează vie istoria ţării, fiind spaţii unde sunt afişate numeroase obiecte din Antichitate, Evul Mediul şi Perioada Romană: colecţii arheologice, arme, statui gotice, colecţii de artă maghiară sunt doar câteva dintre ele.

Insula Margareta
Este situată în centru luându-şi numele de la Prinţesa Margareta, fiica Regelui Bella al IV-lea. La vârsta de 9 ani fetiţa este trimisă la mănăstirea de pe insula, ale cărei ruine există şi în prezent. Insula Margareta măsoară aproximativ 2,5 kilometri lungime şi doar 500 metri lăţime, fiind o zonă a Budapestei intens vizitată de către turişti, mai ales în perioada verii. Dacă în trecut a fost transformată în mănăstire, astăzi, Insula Margareta este zonă de agrement ce deţine un teatru şi un cinematograf în aer liber. Tot pe insula se regăseşte Baia Palatinus, un fel de parc acvatic, zonă de spa şi distracţie pentru vizitatori.

Palatul Parlamentului
Palatul Parlamentului din Budapesta este în prezent cea mai mare clădire a Ungariei, un punct de reper al capitalei, fiind intens vizitat de către turiştii din întreaga lume. Edificiul a fost construit în stil neogotic şi măsoară 268 de metri în lungime,123 lăţime şi 96 înălţime.

Vizitatorii vor regăsi în Palatul Parlamentului numeroasele sculpturi de pe pereţi, statui si busturi ale conducătorilor maghiari, fresce, vitralii, mozaicuri. Palatul Parlamentului poate fi vizitat pe tot parcursul anului, intrarea fiind gratuită.

Bastionul Pescarilor
Este situat pe malul drept al Dunării, la marginea vechii Cetăţi Buda. În trecut, Bastionul Pescarilor era folosit in scopuri de apărare, dar astăzi este locul care deschide o privelişte de neimaginat asupra întregii Budapeste.

Peşterile naturale din Budapesta
Cea mai renumită dintre ele este Peştera Szemlohegyi, mai ales pentru formaţiunile minerale din interiorul său. Datorită frumuseţii sale deosebite mai este cunoscută şi sub numele de “Grădina cu flori a Budapestei”. Spre deosebire de aceasta, Peştera Palvolgyi prezintă un relief mai abrupt şi este mai greu de explorat decât prima. Pe teritoriul Budapestei există un număr de 200 de peşteri formate din izvoarele termale, accesul în peşteri se realizează numai în prezenţa ghizilor. În interiorul peşterilor sunt numai 8 grade Celsius, de aceea vă sfătuim să vă îmbrăcaţi adecvat.

Izvoarele termale
În anul 1930, Budapesta a primit titlul de “Spa City”, fiind singurul oraş din lume care posedă cele mai multe izvoare termale. Cele mai renumite din Budapesta sunt Termele Gellert. Complexul include piscine cu valuri artificiale, saune, o piscină cu ape efervescente. De asemeni vă puteţi bucura de mâinile pricepute ale maseuzilor din cadrul complexului. Apele termale sunt recunoscute în lume pentru proprietăţile lor curative şi substanţele pe care le conţin: calciu, magneziu, sulf, clor.