Pisa, orașul turnului mereu înclinat

Pisa, orașul turnului mereu înclinat

Turnul rămâne cel mai renumit edificiu din oraș
Turnul rămâne cel mai renumit edificiu din oraș / Foto: miriadna.com

În cea mai frumoasă zonă a Italiei, în Toscana se regăsește un oraș deosebit, cu numele de Pisa, locul unde duc o viață liniștită aproximativ 90 000 de locuitori. Metropola este renumită la nivel mondial pentru deja celebrul Turn din Pisa, iar turiștii vizitează zona cu gândul că acesta este singurul obiectiv turistic al orașului. În realitate, această metropolă liniștită este constituită dintr-o mulțime de minuni arhitecturale și artistice.

Orizontul metropolei, seara
Orizontul metropolei, seara / Foto: www.zastavki.com

Centrul istoric este poate cel mai interesant sector al orașului și cea mai bună manieră de a te bucura la maxim de frumusețile italiene este aceea de a străbate străduțele pietruie pe jos. Centrul este foarte mic, dar atmosfera este unică! Câmpul Miracolelor este locul unde sunt concentrate cele mai importante opere arhitecturale ale metropolei, iar frumusețea acestei porțiuni a fost recunoscută oficial și de Patrimoniul Mondial UNESCO.

Turnul din Pisa
Turnul din Pisa / Foto: wtf1.co.uk

Turnul rămâne cel mai faimos edificiu din Câmpul Miracolelor, construcția sa începe în anul 1173 și la scurt timp lucrarea începe să se încline, cauza fenomenului o reprezintă tasarea pământului. Clopotnița extraordinar de frumoasă a intrat în circuitul turistic tocmai datorită neobișnuitei sale înclinații. La momentul actual, accesul este permis până în partea ce mai înaltă a structurii, iar de acolo orizontul se dezvăluie în toată splendoarea sa. Efortul fizic depus pentru a urca până sus este răsplătit din plin de imaginea de ansamblu a metopolei, dar și a împrejurimilor.

Domul orașului
Domul orașului / Foto: en.wikipedia.org

Un alt edificiu care domină Câmpul Miracolelor este domul din oraș, o construcție splendidă ridicată după trăsăturile fine ale stilului romanic. Pe suprafața operei arhitecturale se disting și amprente ale stilului gotic și ale stilului renascentist, edificiul se remarcă mai ales prin cupola sa impunătoare și navele duble. Interiorul păstrează trăsăturile exteriorului și se remarcă mai ales prin opere de artă de mare valoare semnate de Della Robbia, Giambologna și mulți alți artiști mari. Battisero este un alt dom romanic din oraș, decorat cu o serie de sculpturi deosebite.

Piața Cavalerilor
Piața Cavalerilor / Foto: en.wikipedia.org

Rămânem pe urmele istoriei și ne îndreptăm atenția spre Piața Cavalerilor, un mic pătrat constituit din clădiri seculare, locul unde se afla puterea orașului în Evul Mediu și în timpul Renașterii. Multe dintre aceste edificii nu pot fi vizitate și în interior, însă chiar și așa zona oferă o experiență minunată. Cel mai mult pare să impresioneze Palatul Carovana, cu o fațadă elaborată, creată de arhitectul italian renascentist ce poartă numele de Giorgio Vasari. Tot aici în zonă se află și Palatul cu Ceas.

Apele râului conferă orașului alte dimensiuni
Apele râului conferă orașului alte dimensiuni / Foto: www.high-resolution-wallpapers.com

Vacanța în Pisa nu se poate încheia fără o plimbare prelungită pe malurile Râului Arno, apele line ce conferă orașului alte dimensiuni. Râul Arno conferă metropolei un aer romantic și oferă vizitatorilor experiențe plăcute mai ales în zilele însorite.