Cayo Lago este o destinație perfectă pentru iubitorii de vacanțe exotice, cu mult soare, ape cristaline și plaje fine. Cayo Largo este stațiunea care te va introduce în atmosfera cubaneză, o lume din care nu vei dori să pleci prea curând.

Despre Cayo Largo

Cayo Largo este o insulă care aparține de Cuba și este amplasată în Marea Caraibilor. După mărime, este a doua insulă din Arhipelagul Canarreros, având 25 de kilometri de uscat. În istoria sa se regăsesc nume precum Cristofor Columb sau Sir Francis Drake despre care se spune că ar fi călcat această bucățică de pământ cubanez.

Cayo Largo - O insulă amplasată în Marea Caraibelor
Cayo Largo – O insulă amplasată în Marea Caraibelor

Cayo Largo este o destinație exotică râvnită de cei pasionați de soare,  ape turcoaz, plajă, sporturi nautice, faună sălbatică și distracție. Cele mai populare plaje ale locului sunt Plaja Sirena și Plaja Paraiso, care spre deliciul turiștilor, au parte de un nisip alb și fin, ideal pentru plimbări relaxante la marginea apei.

Plajele cu nisip alb din Cayo Largo îți vor întregi vacanța
Plajele cu nisip alb din Cayo Largo îți vor întregi vacanța

Insula Cayo Largo este formată din calcar și înțesată de corali care formează un peisaj magnific. În timp ce în partea de nord, apa este puțin mai tulbure, în patea sudică a insulei, apa este atât de limpede și clară încât vei putea vedea tot prin ea. Un alt lucru interesant cu privire la această insulă este faptul că se practică nudismul la periferia ei, iar acest lucru este cât se poate de legal.

Insula Cayo Largo este formată din calcar
Insula Cayo Largo este formată din calcar

Ziua vs. Noaptea în Cayo Largo

Dacă ziua vei profita din plin de plaje, apă și excursii în jurul insulei sau în capitală, noaptea vei cunoaște o altă față a stațiunii Cayo Largo. Noaptea, pe bulevardul principal, se organizează așa – numitul Carnaval la care sunt invitați să participe atât localnicii cât și turiștii deopotrivă. Angajații hotelurilor pregătesc diferite costumații pentru parade, iar animatorii și artiștii întregesc atmosfera prin muzică, dans și lumini astfel încât turiștii să aibă parte de o vacanță unică.

Participant la Carnavalul organizat noaptea pe bulevardul principal din Cayo Largo
Participant la Carnavalul organizat noaptea pe bulevardul principal din Cayo Largo

Iarnă la 20 de grade Celsius

Insula Cayo Largo se bucură de o climă subtropicală, de aceea poți merge în acest an pe tot parcursul anului căci indiferent de anotimp vei găsi o vreme superbă cu temperaturi medii cuprinse între 25-30 de grade Celsius. Apa este mereu foarte primitoare iar temperaturile sunt ideale pentru plajă pe tot parcursul anului, inclusiv iarna când vei găsi 20 de grade Celsius. De asemenea, vegetația este foarte bogată mereu și se păstrează într-o stare excelentă.

Chiar și iarna temperaturile sunt ideale pentru plajăqq
Chiar și iarna temperaturile sunt ideale pentru plajă

La plimbare prin Cayo Largo

Cel mai interesant mijloc de transport în Cayo Largo este catamaran-ul care nu trebuie ratat căci îți va oferi o experiență unică. În acest mod, vei putea admira de aproape recifele de corali, miile de pești colorați, insula de iguane și șopârle și restul plajelor. În plus, la bord, vei fi răsfățat cu un mic dejun delicios cu homar, inclus în preț.

Catamaran pe apele limpezi din Cayo Largo
Catamaran pe apele limpezi din Cayo Largo

O altă modalitate de a explora insula este de a închiria o mașină, care îți va permite să te plimbi în voie în lung și în lat, în ciuda drumurilor anevoioase, care nu sunt foarte bine întreținute. Pentru a beneficia de un jeep timp de câteva ore, îți trebuie permisul auto, o copie după pașaport și câțiva peso convertible – moneda folosită în Cayo Largo.

Iguană de pe insula iguanelor și a șopârlelor din apropierea insulei Cayo Largo
Iguană de pe insula iguanelor și a șopârlelor din apropierea insulei Cayo Largo

Alte mijloace de transport sunt scuterul, bicicleta, taxiul sau mini trenulețul. Acestea din urmă seamănă cu cele de pe litoralul românesc, sunt gratuite pentru turiști și fac legătura între Plaja Paraiso și Plaja Sirena. Acest tip de transport este econom, comod, întrucât circulă foarte des și constituie un bun prilej de a vedea insula în drum spre plajă.

Mini trenuleț ce face legătura între Plaja Paraiso și Plaja Sirena
Mini trenuleț ce face legătura între Plaja Paraiso și Plaja Sirena

Mai mult decât atât…

Locul cel mai căutat de pe insulă pentru a-ți răsfăța trupul sub razele soarelui, cu un nisip alb și fin este Plaja Sirena. Aici apa este foarte limpede, perfectă pentru baie sau pentru navigat ușor astfel că vei fi mirat când vei constata că ai petrecut o zi întreagă la plajă. Fără îndoială ai apela la restaurantele și barurile de pe plajă sau la centru de sporturi acvatice.

Apa limpede și nisipul alb de pe Plaja Sirena
Apa limpede și nisipul alb de pe Plaja Sirena

O altă plajă unde îți poți expune trupul la soare este Plaja Paraiso, o plajă mai mică și mai retrasă, însă cu un nisip strălucitor și ape turcoaz. Vei avea impresia că e un mic colț de rai. Trebuie să știi însă că această plajă este alegerea celor mai mulți nudiști, așa că dacă nu ai nici o problemă cu acest aspect, totul va fi perfect.

Plaja Paraiso - o plajă pentru nudiști din Caya Largo
Plaja Paraiso – o plajă pentru nudiști din Caya Largo

 După ce ți-ai luat porția de soare și pljă, poți face o vizită la Muzeul Presidio care se află în apropierea orașului Nueva Gerona. Aceste muzeu are un istoric interesant fiind inițial o închisoare pentru deținuți politici și infractori de drept comun. Printre deținuți s-a numărat chiar renumitul Fidel Castro.

Muzeul Presidio - fostă închisoare a deținuților politici
Muzeul Presidio – fostă închisoare a deținuților politici

Clădirea are un design foarte interesant, cu patru galerii circulare și suficient de încăpător pentru 6.000 de deținuți. Spațiile interioare care în trecut jucau rolul unor celule, sunt acum doar camere goale care dau emoții vizitatorilor. Ai să vezi și tu despre ce e vorba!

Cele patru galerii circulare ale fostei închisori
Cele patru galerii circulare ale fostei închisori

Un alt loc atractiv de care te poți bucura în această vacanță în Cayo Largo este Ferma de Broaște Țestoase sau „Granja de las tortugas”. Aici te vor bine dispune  mai multe specii de broaște țestoase, în fiecare zi între orele 09:00 – 18:00. Ca orice insulă care se respectă, Cayo Largo a introdus Ferma de Broaște Țestoase într-un program protejat al insulei. Pentru ca Ferma să fie în permanență activă și mărită, sunt colectate ouă de broască țestoasă de peste tot din împrejurimi și sunt aduse la această fermă.

Broaște țestoase găzduite de Ferma de Broaște Țestoase din Caya Largo
Broaște țestoase găzduite de Ferma de Broaște Țestoase din Caya Largo

Cu totul și cu totul specială este Insula Juventud, care se află foarte aproape de Cayo Largo. Privirea îți va fi acaparată de peisajul mirific care te înconjoară și cu siguranță vei fi fascinat de numeroasele peșteri printre care se află și frumoasa peșteră Punta del Este.

Frumoasa peșteră Punta del Este de pe Insula Juventud
Frumoasa peșteră Punta del Este de pe Insula Juventud

Tot aici vei putea face scufundări indiferent de perioada anului și vei putea admira pisici de mare, broaște țestoase și diverse specii de pești. Dacă te afli pe insula Juventud în luna Noiembrie, vei avea norocul să vezi și rechinul balenă, o vietate marină cu adevărat spectaculoasă.

Insula Juventud este ideală pentru scufundări
Insula Juventud este ideală pentru scufundări

Și din punct de vedere cultural insula Juventud este bogată. În capitala acesteia – Nueva Gerona – vei găsi numeroase muzee. Poți afla povestea insulei vizitând Muzeul de Istorie, te poți delecta cu opere de artă deosebite la Galeria de Artă Universală, sau poți desluși mistere la Muzeul Secretului. Un ultim obiectiv turistic interesant de vizitat este Muzeul Finca Arabă, un muzeu cu specific agricol.

Nueva Gerona - capitala Insulei Juventud
Nueva Gerona – capitala Insulei Juventud

Așadar, fă-ți vacanța mai frumoasă într-o destinație exotică precum Cayo Largo din Cuba!