Salonic, un oraș vibrant, energic și plin de viață

Salonic, un oraș vibrant, energic și plin de viață

Salonic, Grecia
Salonic, Grecia / Foto: http://www.oferte-vacante-sejururi.ro

Salonic este al doilea cel mai mare oraș din Grecia, o metropolă splendidă unde turiștii au șansa să ia contact direct cu frumoasa viața a grecilor. Cu aproximativ un milion de locuitori, Salonic este considerat a fi capitala culturală a Greciei renumit fiind pentru festivalurile sale, evenimentele pline de veselie, dar și pentru viața vibrantă și plină de energie. Salonic este un oraș cu o istorie ce continuă de 3000 de ani încoace, trecutul bizantin, otoman și cel evreiesc domină și astăzi.  Multe biserici bizantine, dar și un cartier întreg al orașului sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Plajele din Salonic sunt foarte apreciate de către turiști mai ales pentru nisipurile fine și prețurile destul de reduse
Plajele din Salonic sunt foarte apreciate de către turiști mai ales pentru nisipurile fine și prețurile destul de reduse / Foto: http://nexttriptourism.com

Salonic se află la marginea de nord a Golfului Thermaic, iar la sud și la est este înconjurat de Muntele Chortiatis. Peisajul este uimitor, iar vizitatorii se pot bucura, în același timp, și de munte și de mare. Existența golfului a permis formarea mai multor plaje care, pe timpul verii, se supraaglomerează. Orașul este renumit pentru un traseu de plimbare pitoresc, neîntrerupt pe o suprafață de 4,5 kilometri. Turiștii optează pentru plimbări lungi în serile călduroase de vară, iar traseul este înfrumusețat de numeroșii comercianți care vând fel de fel de alimente și mici gustări.

Un apus de soare splendid, în Golful Thermaic
Un apus de soare splendid, în Golful Thermaic / Foto: http://www.patrickcomerford.com

Golful Thermaic, un loc provocator

Golful Thermaic este un loc prielnic pentru a dezvolta fel de fel de activități. Apele sale sunt o provocare pentru turiștii care vor să practice yachting sau navigație. În multe zile vântul este puternic, dar valuriule mici, iar aceste două elemente asigură o distracție pe cinste. În Salonic există cluburi de navigație și numeroase campionate mondiale au loc în oraș în fiecare an.

Arcul lui Galerius, Salonic
Arcul lui Galerius, Salonic / Foto: http://commons.wikimedia.org

Clădiri istorice

Așa cum am menționat, Salonic este un ansamblu impresionant de clădiri istorice, locul care înglobează mai multe aspecte din istoria lumii. Numeroase edificii bizantine sunt încă în picioare, așa cum este și Turnul Alb, un edificiu construit în secolul al XVI-lea, devenit deja un simbol al orașului.

Orașul de Sus oferă priveliști uimitoare, mai ales după-amiază atunci când soarele începe să apună
Orașul de Sus oferă priveliști uimitoare, mai ales după-amiază atunci când soarele începe să apună / Foto: http://www2.kenes.com

Orașul de Sus oferă o panormă superbă a golfului, mai ales după-amiaza târziu. Orașul de Sus este vizitat mai ales pentru casele tradiționale vechi, străduțele pietruite și frumoasa cetate bizantină. Bisericile bizantine construite între secolul al V-lea și al XIV-lea sunt structuri pe care nu trebuie să le ratați dacă ajungeți în Salonic. Agia Demetrios și Agia Sofia sunt încântătoare și se află în partea superioară a orașului. Multe dintre ele fac parte deja din Patrimoniul Mondial UNESCO și sunt locuri foarte apreciate de către turiștii de pretutindeni.

Monumentul Holocaust încă mai păstrează în amintire numele evreilor care au sfârșit în chinuri groaznice
Monumentul Holocaust încă mai păstrează în amintire numele evreilor care au sfârșit în chinuri groaznice / Foto: http://www.memorialmuseums.org

Salonic și comunitățile înfloritoare de evrei

Salonic mai este recunoscut în lume sub numele de Mama Israelului, ca urmare a existenței unei comunități evreiești înfloritoare. Aceasta a existat în perioada romană și au lăsat în urmă o amprentă veșnică. Evreii au format un procent semnificariv din infrastructura orașului, înainte de al doilea război mondial, până în primăvara anului 1943, atunci când aproape toți au fost deportați de c[tre naziști în lagărele de la Auschwitz. Astăzi mai există doar două mici grupuri de evrei și mai puteți vizita și Muzeul Evreiesc.

Muzeul de Arheologie expune fel de fel de obiecte descoperite de-a lungul timpului în Salonic
Muzeul de Arheologie expune fel de fel de obiecte descoperite de-a lungul timpului în Salonic / Foto: http://commons.wikimedia.org

În Salonic există numeroase muzee și galerii, locuri care expun fel de fel de obiecte vechi, foarte interesante. Turiștii adoră să cunoască aspecte legate de istoria lumii, astfel muzeele din oraș primesc anual peste 3 milioane de vizitatori de pretutindeni. Două dintre cele mai frumoase muzee aflate în centrul orașului sunt cel de arheologie și cel de cultură bizantină. Vaste colecții de opere de artă din aur, bani vechi, tablouri interesante sunt expuse în cadrul muzeelor din Salonic.

Terasele din Salonic sunt tot timpul arhipline
Terasele din Salonic sunt tot timpul arhipline / Foto: http://www2.kenes.com

Salonic, orașul barurilor și al cafenelelor

Salonic este un oraș recunoscut în întreaga lume pentru viața vibrantă și plină de energie. Nu mai este un secret faptul că locuitorii Greciei știu să petreacă, să se distreze și să ducă o viață lipsită de griji. Dacă vei ajunge în Salonic, vei rămâne uimit de numărul uriaș de baruri, cafenele, dar și restaurante. Cele mai multe baruri și cafenele pe cap de locuitor se regăsesc în Salonic, lider în întreaga  Europă. De asemeni, în oraș există una dintre cele mai bune vieți de noapte din Grecia, iar divertismentul este cuvântul de ordine, datorită populației tinere și simțului multicultural. Barurile și cafenelele sunt împrăștiate în tot orașul și multe dintre ele sunt localizate în zonele pietonale sau la malul mării.

Salatele grecești, condimentate cu mirodenii specifice sunt un deliciu!
Salatele grecești, condimentate cu mirodenii specifice sunt un deliciu! / Foto: http://www.zastavki.com

Gastronomia grecească

Preparatele culinare grecești sunt un deliciu, grastronomia țării fiind una dintre cele mai diversificate din întreaga lume. Bucatele mediteraneene, sunt foarte apreciate de către turiști, mai ales fructele de mare gătite în mod tradițional. Nici salatele nu sunt mai prejos, fiind o sursă de vitamine pentru turiștii care vor să petreacă o vacanță antrenantă și plină de energie. Salonic este recunoscut în întreaga lume pentru producția impresionantă de ulei de măsline și vinuri de cea mai bună calitate. Există atât de multe sortimente, încât va fi greu să alegi. Fă-le celor dragi o surpriză și cumpără ulei de măsline sau vin ambalate într-un pachet elegant.

Salonic, unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii
Salonic, unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii / Foto: http://newpost.gr

Așadar, Salonic este unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii, locul unde cultura greacă pare că înflorește zi de zi. Salonic este una dintre cele mai vizitate destinații de vacanță din Grecia, orașul primește anual peste 4 milioane de turiști de pe întreg Globul. Vara este sezonul de vârf, deci dacă vrei să-ți planifici vacanța în această perioadă trebuie să faci rezervările din timp.