Nu exagerăm când spunem că Tunisia este o ţară mică. Este de fapt cea mai mică ţară din Africa de Nord. Este totodată una din destinaţiile preferate de turişti datorită preţurilor accesibile, a priveliştii pe care o oferă şi a vecinătăţii ei cu Marea Mediterană. Tunisia oferă nu doar minuni arhitectonice ci şi şansa de a petrece o vară călduroasă lângă susurul valurilor.

Oraşul în primul rând

Dacă vecinătatea Saharei şi o plimbare pe spinarea unei cămile nu-ţi surâde îndeajuns, află că Tunisia este unul dintre locurile de cea mai mare însemnătate istorică din Africa de Nord. Oraşele sunt îngrădite de ziduri înalte din cele mai vechi timpuri iar viaţa din interiorul lor te duce cu gândul spre cum supravieţuiau localnicii acum câteva sute de ani. Străzile înguste sunt arhipline de magazine şi tarabe gata să-ţi vândă suveniruri, covoare, parfumuri şi o sumedenie de alte lucruri. Preţurile sunt în mare parte derizorii, dar localnicii sunt şi ei renumiţi pentru puterea lor de negociere şi convingere.

Hotelurile sunt destule la număr iar încercarea ta va consta în a găsi unul care să-ţi ofere tot confortul de care ai nevoie, departe de zgomotul străzii şi – de preferinţă – în imediata vecinătate a unor monumente istorice.

Sidi Bou Said – satul uitat de lume

Sidi Bou Said
Sidi Bou Said

Sidi Bou Said este unul dintre cele mai pitoreşti sate din Tunisia. Casele sunt vopsite în alb şi prezintă detalii de arhitectură care sunt apanajul fotografiilor reuşite. Porţile caselor sunt vopsite în verde sau albastru, bătute în cuie negre care formează modele geometrice. Există şi aici destule magazine de suveniruri iar localnicii sunt cu ceva mai paşici în negociere decât cei din oraşele mai mari. Dacă doreşti un loc liniştit în care să-ţi petreci vacanţa din Tunisia, Sidi Bou Said este locul acela. Întreg sătucul poate fi parcurs în întregime în doar câteva ore iar viaţa de noapte – contrar aşteptărilor – este intensă.

O frântură de istorie

Ceea ce vrei neapărat să vizitezi dacă treci prin Tunisia este Muzeul Bardo – un loc care-ţi va dezvălui mozaicuri romane excelent lucrate şi de o însemnătate istorică pe măsură. Majoritatea au fost adunate din situri arheologice de prin împrejurimi. Statui din bronz şi marmură ce datează din secolele II şi III pot fi admirate şi fotografiate de către numeroşii turişti care îi calcă pragul. Este considerat drept cel mai de seamă muzeu din întreg nordul Africii.

Ceea ce au văzut romanii

Mausoleul lui Ateban
Mausoleul lui Ateban

Dacă vrei să percepi ochiometric până unde s-a întins măreţia Imperiului Roman, situl de la Dougga este probabil cel care merită a fi vizitat următorul. Este aşezat lângă o frumoasă locaţie rurală şi a fost sediul principalităţii numidiene până la anexarea acestuia de către imperiul roman în anul 46. Situl include un teatru datând din anul 168, templul Capitolin şi Mausoleul lui Ateban care se ridică la 18 metri în aer şi pe vârful căreia tronează o mică piramidă.

El Djem este o altă locaţie care păstrează o frântură din vechea glorie a Imperiului Roman. Este un coloseum care s-a păstrat mai bine decât cel din Roma şi care odată putea adăposti până la 30000 de oameni. Prin tunelurile de dedesubtul lui te poţi plimba şi simţi ceea ce simţeau gladiatorii înainte să intre în arenă.