Regiunea Vulcanii Noroioși din România este una dintre cele mai spectaculoare zone din țară și chiar din Europa. Situată în arealul Pâclele Mari-Pâclele Mici- Pâclele de la Beciu, din județul Buzău, Rezervația Naturală Vulcanii Noroioși a fost descoperită, sau mai bine zis remarcată, pentru prima dată de un francez. H. Cognand a ajuns pe meleaguri românești in 1867 pentru a realiza prospecțiuni petroliere, dar ceea ce a găsit aici i-a depășit cu mult așteptările. Un peisaj selenar, deșertic, un ecosistem aproape mort dar care este gazdă nu numai unui fenomen rar întâlnit dar și pentru anumite specii de plante ce se găsesc numai aici.

vulcanii-noroiosi 2

 România nu este singura țară unde acest fenomen este întâlnit. De fapt țara care deține cei mai mulți vulcani noroioși este Azerbaijianul care în regiunea Mării Caspice are nu mai puțin de 400 de astfel de puncte de erupție. Iar dacă ar fi să ne referim la cel mai mare vulcan noroios, acela se află departe, tocmai în îndepărtata Indonezie unde, pe insula Java, acolo unde, în perioada de vârf a fenomenului, zeci de case și școli au fost acoperite de munți de noroi. Însă desigur acestea sunt cazuri extreme, pentru că la noi erupțiile sunt pasnice și chiar interesant de urmărit.

vulcanii-noroiosi 3

Ce sunt vulcanii noroioși?

 Când spunem vulcan noroios, nu trebuie să ne gândim la un vulcan în adevăratul sens al cuvântului. Fenomenul este tot o formă de erupție dar la o scară mult mai mică și cu cauze destul de diferite de cele care duc la apariția exploziilor de magmă. Iar în zona Buzăului, oamenii de știință au determinat ca erupțiile noroioase sunt cauzate de emanațiile de gaze naturale ce se strecoară prin micile falii prezente în perimetru. Însă în combinație cu alte fenomene – mai mult sau mai puțin naturale – regiunea rezervației naturale a căpătat un aspect deșertic. Ca într-un lanț al slăbiciunilor, geografia zonei, despăduririle făcute fără cap, ploile puternice și valurile de noroi au transformat întreaga zonă într-o copie fidelă a ceea ce ne-am aștepta să găsim dacă am putea vizita luna.

 Ca și aspect, cei mai înalți vulcani noroioși nu depășesc 10 metri în înălțime iar la vârful fiecărui con se poate vedea mici acumulări de noroi lichid ce ”clocotește” din pricina emisiilor continue de gaze. De altfel, aici fumatul este interzis având în vedere că întreaga zonă este foarte bogată în gaz metan ce se poate aprinde. Însă vulcanii nu sunt singurul punct de interes, relieful întregii zone fiind brăzdat de șanțuri formate prin scurgerea noroiului.

vulcanii-noroiosi 4

Cum ajung la Vulcanii noroioși?

Vulcanii Noroioși sunt, așa cum am mai spus, un fenomen unic în țară, zona Berca din județul Buzău dispunând de trei locații oarecum învecinate:Pâclele Mari-Pâclele Mici- Pâclele de la Beciu. Însă pentru oricare dintre ele se poate urma aproximativ același drum, venind pe DN10 până la Berca unde în funcție de caz se poate urma drumul spre Pâclele și Beciu sau spre Joseni, Policiori și mai apoi Beciu. Preturile de intrare în rezervație sunt mai mult decât decente: sub cinci lei pentru adulți și sub 3 lei pentru studenți și elevi. Totuși dacă veți dori să realizați fotografii sau filmări, pregătiți-vă să mai dați niște bănuți în plus.

GALERIE FOTO – VULCANII NOROIOSI