Puțini au descopeit până acum că în România există câteva locuri care păstrează tradițiile vremurilor demult apuse pe care le îmbină armonios cu luxul și confortul vremurilor noastre. Iată câteva exemple de conace de lux, restaurate, pe care orice călător rafinat și iubitor de frumos le-ar aprecia:

Vila Poem Boem

Vila Poem Boem este așezată în frumoasa stațiune Sinaia, stațiune ce a fost aleasă pe vremuri și de familia regală pentru a construi Castelul Peleș. Actuala Vilă Poem Boem a fost conacul familiei Socolescu din care făcea parte cel mai renumit arhitect român din perioada interbelică, Toma Socolescu – de aici se trage probabil și frumusețea nemărginită a arhitecturii sale.

Vila Poem Boem - Unul din frumoasele conace de lux din Sinaia
Vila Poem Boem – Unul din frumoasele conace de lux din Sinaia

Această vilă este unul dintre frumoasele conace de lux din România și datează din anul 1925, în perioada în care familii interbelice veneau vară de vară în apropiea reședinței regale pentru a fi părtașe la diferite baluri sau evenimente aristocrate. Vila a fost proiectată pentru Florica Socolescu, soția arhitectului.

Familia Socolescu în fața conacului familiei construit în anul 1925
Familia Socolescu în fața conacului familiei construit în anul 1925

De-a lungul timpului vila a suferit modificări, pierzându-și din strălucire, în special după schimbarea regimului, când a fost complet neglijată. Ușile artizanale au fost scoase, geamurile originale au fost înlocuite cu unele de termopan, reci și neprietenoase, șemineul a fost înlocuit cu o baie, iar subsolul a fost inundat.

Interiorul autentic românesc și confortabil al Vilei Poem Boem
Interiorul autentic românesc și confortabil al Vilei Poem Boem

Schimbarea vine în anul 2006 când actualii poprietari au investit multă muncă, bani și dragoste în renovarea frumoasei vile. Toate materialele și accesoriile folosite au fost doar poduse în România, la fel stau lucrurile și cu mâna de lucru. Rezultatul este o frumoasă vilă cu interior în stil franțuzesc provensal îmbinat cu elemente brâncovinene, înconjurată de o curte aerisită, presărată cu plante frumos mirositoare și traversată de un izvor de munte.

Interior în stil franțuzesc provensal îmbinat cu elemente brâncovinene a Vilei Poem Boem
Interior în stil franțuzesc provensal îmbinat cu elemente brâncovinene a Vilei Poem Boem

Copșa Mare

Un alt loc din România care găzduiește case transformate în  conace de lux este Copșa Mare. Aici, în 2005, investitori străini au restaurat 4 case, urmând ca în viitor să fie adăugate în proiect alte 5.

Copșa Mare - o zonă presărată cu conace de lux
Copșa Mare – o zonă presărată cu conace de lux

Deși inițial locul arăta ca un mic paradis pierdut, cu o investiție de 600.000 de euro, satul a fost readus la gloria vremurilor de demult. S-a folosit doar mâna de lucru a meșteșugarilor locali, care au păstrat și înfrumusețat toate elementele arhitecturale ale caselor săsești prin utilizarea acelorași materiale și dimensiuni.

Casa Verde din Copșa Mare - O casă restaurată, transformată în conac de lux
Casa Verde din Copșa Mare – O casă restaurată, transformată în conac de lux

În general, oaspeții sunt turiști sofisticați veniți fie din România, fie de peste hotare, însă absolut toți vizitatorii sunt uluiți și încântați peste măsură de frumusețea conacelor. Costul unei camere este de aproximativ 100 euro pe noapte, însă spațiul autentic românesc și luxos în același timp merită toate eforturile.

Interior cu elementele arhitecturale ale caselor săsești
Interior cu elementele arhitecturale ale caselor săsești

Hanul Balaban

Situat în apropiere de Rucăr-Bran, unul dintre cele mai deosebite  conace de lux din România, Hanul Balaban, oferă o experienă 100% românească celor care îi calcă pragul. Pentru a te detașa de viața cotidiană cu tot stresul pe care îl implică, aici nu vei găsi televizoare, doar Wi-fi, vei fi primit într-un cadru rustic și exclusivist.

Hanul Balaban - un conac deosebit situat în apropiere de Rucăr - Bran
Hanul Balaban – un conac deosebit situat în apropiere de Rucăr – Bran

Întrucât Hanul Balaban este compus din trei corpuri construite de meșterii zidari locali cu multă trudă, iar fiecare cameră este utilată cu mobilă tradițională originală și recondiționată și accesorizată cu elemente de specific românesc, este o alegere inspirată a tuturor celor care își doresc un weekend liniștit, într-o panoramă de vis, cu aer curat de munte.

Mobilă tradițională originală și recondiționată din Hanul Balaban
Mobilă tradițională originală și recondiționată din Hanul Balaban

Enisala Safari Village

Acest loc este mai mult decât un simplu conac de lux, este un sat pescăresc de 5 stele, situat în Delta Dunării, la mai puțin de 1 kilometru distanță de cetatea Enisala și de o rezervație de bujori sălbatici. O zonă ca în povești!

Satul pescăresc de 5 stele din Delta Dunării - Enisala Safari Village
Satul pescăresc de 5 stele din Delta Dunării – Enisala Safari Village

Pentru construcția sa a fost nevoie de mult timp și răbdare, întrucât s-au folosit doar materiale din zonă precum grinzi din lemn, stuf pentru acoperiș, piatră de Babadag sau zidărie tradițional dobrogeană. La toate acestea se adaugă și contribuția artiștilor plastici locali, care au creat un adevărat safari în inima Deltei.

Interior decorat de artiști locali
Interior decorat de artiști locali

Pe lângă cazarea într-un spațiu deosebit și autentic românesc, aici vei servi cel mai bun borș de pește din România, vei mai avea parte de expediții pe apă în Delta Dunării, de traversarea lacului Razim, pe canale, sau drumeții către cetatea Enisala, la rezervația de bujori sau în pădurea Babadag. Va fi un weekend de milioane!

Detalii interioare din Enisala Safari Village
Detalii interioare din Enisala Safari Village

Viscri 125

O altă comoară a României, ascunsă în Transilvania, este conacul Viscri 125 situat în satul omonim, cu o frumusețe demnă de patrimoniul mondial UNESCO. O dată ajuns în acest sat, te vei îndrăgosti de influențele germanice și de oamenii foarte prietenoși și sinceri.

Viscri 125 - O casă restaurată, transformată într-un conac de lux
Viscri 125 – O casă restaurată, transformată într-un conac de lux

Conacul a fost renovat în anul 2010, iar rezultatul este excelent. Interesant este faptul că s-au păstrat toate corpurile vechii clădiri și s-au făcut modificări pe aceste structurile de peste 200 de ani pentru a se păstra autenticitatea locului.

Viscri 125 - Unul din frumoasele conace de lux din România
Viscri 125 – Unul din frumoasele conace de lux din România

 Astfel, grajdurile și podul au devenit funcționale, fiind transformate în camere, iar șura în sală de relaxare și loc de servit masa. S-a insistat pe păstrarea a cât mai multe elemente originale precum ziduri, mobilier, copacii din grădina, astfel încât spiritul locului să rămână același ca pe vremuri. Provocarea a constat însă în crearea confortului căutat de turiștii actuali, lucru care a fost realizat cu brio.

Grajdul transformat în spațiu de relaxare și loc de servit masa
Grajdul transformat în spațiu de relaxare și loc de servit masa

Micloșoara

Un alt conac de lux și deosebit de bogat cultural se regăsește în Micloșoara. Conacul a fost casa familiei contelui Tibor Kalkony, descendent a unei familii de secui nobili din Transilvania și prieten cu prințul Charles.

Conacul restaurat al contelui Tibor Kalkony din Micloșoara
Conacul restaurat al contelui Tibor Kalkony din Micloșoara

Conacul păstrează atmosfera autentică prin compoziția sa, prin structura autentică renovată și prin mobila originală. Este alegerea multor turiști străini dornici să experimenteze atmosfera autentic românească.

Interior autentic românesc al conacului din Micloșoara
Interior autentic românesc al conacului din Micloșoara

Așadar, atunci când îți dorești un weekend relaxant, dar plin de autenticitate și confort, alege să mergi într-unul din aceste  conace de lux din România, căci subclasează orice city break într-o capitală europeană.