Cu toții am auzit de Milano, reședința de județ a provinciei cu același nume și a regiunii Lombardia din Italia, dar puțini știu că la 40 km est de acest oraș se află un oraș de poveste care ar merita toata atenția.

Este vorba de orașul Bergamo sau, în dialect local Berghèm, un oraș plin de istorie și artă care ascunde colțuri de o frumusețe copleșitoare pregătite de a fi descoperite.

Un City Break în acest colț din Europa este tot ce îți poți dori într-o toamnă târzie!

Orașul ”celor o mie”

Ce nu știe multă lume despre Bergamo este faptul că poartă și denumirea de Orașul ”celor o mie”, Città dei mille sau Orașul Fortăreață, nume căpătate în urma expediției din 1848. În plus orașul este divizat în Bergamo Alta –  Orașul Înalt și Bergamo Bassa, respectiv Orașul de jos.

Bergamo prin ochii unui călător
Bergamo prin ochii unui călător

Apusuri spectaculoase în Citta Alta

Să vizitezi Città Alta este un lucru pe care fiecare ar trebui să îl facă măcar o dată în viață. Plimbările pe zidurile orașului denumite le mura sunt de-a dreptul încântătoare căci te vei bucura de panorama magică asupra orașului scăldat de razele soarelui la asfințit.

Zidurile orașului - le mura
Zidurile orașului – le mura

Dacă vorbim de monumentele istorice, atracțiile turistice, cafenelele cu specific italian sau boutiq-urile zonei, află că acestea sunt dintre cele mai atractive și vor face din acest City Break, o experiență de neuitat. Fie că vii aici pentru prima oară, fie că este a o suta oară, locul acesta îți intră direct la inimă! Partea cea mai cunoscută și frecventată din Bergamo Alta rămâne însă  Piazza Vecchia care adăpostește Fântâna Contarini, Palatul Justiției și Turnul Civic zis „Il Campanone”.

Piazza Vecchia din Città Alta
Piazza Vecchia din Città Alta

Cum ajungi la Citta Alta

Ca să ajungi în Città Alta ai la dispoziție mai multe variante de transport. Pe lângă autobuzele locale sau mașina, un mod interesant de a ajunge ‘sus’ îl reprezintă funicularul, o cale ferată prin cablu care asigură escaladarea pantei abrupte prin intermediul unor tramvaie extrem de interesante. Te vei simți ca într-o altă lume, sau poate în alte timpuri.

Funicularul  din Bergamo
Funicularul din Bergamo

Bineînțeles, mașina, autobuzul sau funicularul reprezintă varianta cea mai rapidă de a parcurge acest traseu, însă dacă vei alege să urci pe jos nu vei regreta nici o secundă. Straduțele înguste încărcate de istorie ce pare că își spun singure povestea și celebrele scări care duc spre Citta Alta te vor cuceri iremediabil. Cu fiecare treaptă lăsată în urmă te vei simți tot mai eliberat, mai euforic și de ce nu, mai aproape de divinitate.

Scările ce duc spre Citta Alta
Scările ce duc spre Citta Alta

Bergamo bassa – Shopping-ul la el acasă

Bergamo Bassa reprezintă punctul central al economiei și al comerțului din oraș. Vei găsi aici unul dintre cele mai mari și tentante centre comerciale din Italia, Orio Shopping Center și cea mai faimoasă și mai aglomerată stradă pietonală, Sentierone. Aici orașul capătă un aer mai comercial dat de  agitația și forfota celor veniți în capitala modei în căutare de chilipiruri. Cu siguranță te vei număra printre ei, căci un există City break fără o sesiune bine meritată de shopping.

Stradă pietonală în Bergamo
Stradă pietonală în Bergamo

Ca să vizitezi toate acestea trebuie mai întâi să ajungi în Bergamo. Vești bune căci orașul Bergamo se bucură de un minunat aeroport, Orio al Serio, aflat în top 20 al aeroporturilor low cost din Europa. De aici sunt zboruri spre majoritatea destinațiilor principale din Europa precum Londra, Paris, Viena, Praga sau București.

Ce mai aștepți? Ți-ai făcut bagajele?