În Transilvania există în total peste 100 de castele și cetăți, toate de o valoare incontestabilă, locuințele multor aristocrați a căror viață s-a schimbat complet după Al Doilea Război Mondial. Bogățiile acestora au fost confiscate, unii proprietari au reușit să fugă din România, alții au rămas pradă sărăciei. Acești aristocrați transilvăneni au lăsat României o moștenire arhitecturală unică, edificii valoroase vizitate an de an de tot mai mulți turiști din întreaga lume.
O parte dintre castelele și conacele transilvănene s-au conservat mai bine în timp, altele dimpotrivă au devenit niște ruine care nu au nimic în comun cu impunătoarea construcție inițială. Între toate aceste moșteniri arhitectonice se remarcă renumitul Castel Bran, monument istoric de mare valoare ce se află chiar în Pasul Bran-Rucăr, la doar 30 de kilometri distanță de Brașov. Castelul Bran este cu siguranță unul dintre cele mai cunoscute monumente de pe teritoriul țării noastre, renumele său a depășit demult granițele României. Inițial, Castelul Bran a fost o cetate de apărare, însă în anul 1920 construcția inițială a fost transformat în acest minunat edificiu pe care il putem admira și astăzi.
Unul dintre cele mai reprezentative obiective culturale ce reflectă influențele arhitecturii gotice în România este Castelul Corvinilor din Hunedoara. Frumoasa construcție este considerată a fi unul dintre cele mai frumoase castele din lume, zeci de mii de turiști se bucură anual de unicitatea acestei construcții desprinsă parcă din povești. Castelul Corvinilor este o construcție impunătoare prevăzută cu turnuri, bastione și un donjon.
O mulțime de cetăți înfrumusețează ținutul Transilvaniei, printre acestea se remarcă și Cetatea Râșnov, construită de locuitori în timpul Evului Mediu, pe un deal stâncos înconjurat de pădure. Cetatea Râșnov este una dintre cele mai vechi zone de apărare din România, ce se remarcă mai ales prin arhitectura adaptată reliefului accidentat. Unul dintre cele mai bine înteținute monumente de pe teritoriul României este Cetatea Făgărașului, situată în partea central-nordică a Depresiunii Făgăraș. Edificiul se remarcă și prin cărămida roșiatică din care a fost construit, nuanță ce conferă o pată de culoare întregii regiuni.
Dacă ajungi în Transilvania, nu trebuie să ratezi sub nici o formă Cetatea Brașovului, un loc încărcat de istorie, atestat documentar în anul 1580. Cetatea Brașovului a fost în timpul Evului Mediu unul dintre cele mai importante puncte de apărare ale Transilvaniei, devenind astăzi un obiectiv turistic apreciat de către vizitatorii de pretutindeni. Cetatea Brașovului este la momentul actual o mărturie a trecerii timpului și reconstituie o mică parte a atmosferei medievale specifică acelor vremuri.
România deține o mulțime de minuni arhitecturale, însă nicăieri nu se află atât de multe ca pe teritoriul Transilvaniei. Vizitează și tu aceste capodopere și bucură-te de aerul medieval ce se resimte din plin!