România poate fi supranumită “Țara minunilor naturale”, aspect subliniat în fiecare zi de frumusețile autohtone care nu fac decât să surprindă tot mai mulți turiști din întreaga lume. O minune pe Pământ este și Cascada Răchițele, din comuna Mărgău, Județul Cluj, o încântare pentru vizitatorii care vor să se bucure de zgomotele apelor învolburate.
Cascada este cunoscută mai degrabă sub numele de Vălul Miresei, această identitate deosebită are la bază o legendă cât se poate de interesantă, care mai este transmisă chiar și astăzi. Se spune că numele cascadei provine de la o întâmplare nefericită, atunci când o mireasă a căzut pe stânci, voalul ei rămânând agățat de pietrele abrupte. În acel moment, nuntașii au început să plângă în hohote și așa ar fi luat naștere una dintre cele mai frumoase cascade de pe teritoriul țării noastre. În realitate, numele este atribuit apelor repezi pentru formele ce se aseamănă mult cu un voal.
Drumul până la cascadă presupune un traseu de 5 kilometri de mers pe jos, cu cât te apropii mai mult cu atât zgomotele apelor încep să se audă din ce în ce mai distinctiv. Apele cad de la o înălțime mai mare de 30 de metri și crează acele imagini spectaculoase, greu de descris în cuvinte. Zona este vizitată mai ales în timpul sezonului cald, regiunea este mult mai ușor de accesat decât în timpul iernii. Iubitorii peisajelor albe pornesc spre cascadă și în timpul sezonului rece, atunci când apele repezi de altă dată se transformă într-o imagine statică, un imens perete de gheață. Aventurierii își pun deseori limitele la încercare și escaladează apele înghețate, supunându-se uneori la adevărate pericole.
Turiștii străini nu sunt atrași doar de cascada în sine, ci mai degabă de întreaga regiune, de peisajele uimitoare și de aerul tare de munte care îți inundă plămânii. Zona oferă multiple posibilități de petrecere a timpului, multe activități în aer liber menite să-ți pună corpul în mișcare. În jurul cascadei există o mulțime de trasee potrivite pentru drumeții, locuri fermecătoare ce demonstrează încă o data că forța naturii este infinită. Apusenii sunt surse inepuizabile de labirinturi montane, trasee întotocheate, dar bine marcate ce abia așteaptă să le explorezi.
Fenomele carstice au dus la formarea turismului speologic specializat, grupuri de turiști români sau străini vizitează Răchitele pentru a se bucura de galerii subterane unice. Peștera Vălul Miresei pare să atragă cel mai mult, camerele subterane împodobite cu stalactite și stalagmite sunt un real spectacol.
Vacanța în Apuseni nu se poate încheia oricum, mâncarea ardelenească este un deliciu și trebuie să testezi și tu bunătățile locale preparate în general la ceaun. După felul principal, gospodinele te vor ademeni cu brânzoaice calde, abia scoase din cuptor, desertul perfect după o zi plină de peripeții.
Tu ai vizitat Cascada Răchițele?