Undeva în sudul Cehiei se regăsește un loc cu totul și cu totul special, un mic orășel adorat de întreaga lume pentru farmecul său specific și pentru atmosfera liniștită care îmbracă totul într-un aer relaxant. Acesta poartă numele de Telc, una dintre cele mai mari atracții turistice de pe teritoriul Cehiei. Frumusețile acestui Colț de Rai sunt recunoscute oficial în anul 1992, atunci când anumite sectoare din oraș devin protejate de Patrimoniul Mondial UNESCO.

Orașul este dominat de edificiile multicolore
Orașul este dominat de edificiile multicolore / Foto: flexitreks.com

Dacă te afli în trecere, merită să faci o oprire în acest oraș șarmant, dar sunt turiști care își rezervă o ședere lungă pentru a se bucura din plin de liniște, dar și de arhitectura deosebită și foarte bine conservată în ciuda trecerii timpului. Cea mai importantă parte a micului orășel rămâne Centrul Istoric, o alăturare armonioasă de arhitectură renascentistă, zeci de clădiri multicolore care respectă aceleași linii de construcție. Multe dintre aceste edificii surprinzătoare au fost ridicate în perioada cuprinsă între secolele al XVI-lea și al XVII-lea și sunt astăzi admirate de vizitatori din întreaga lume.

Străduțele înguste și pietruite păstrează încă amprentele istoriei
Străduțele înguste și pietruite păstrează încă amprentele istoriei / Foto: www.paullouwphotography.com

Orășelul are la momenul actual în jur de 6000 de locuitori, o populație primitoare care a ales să ducă un trai liniștit pe aceste meleaguri uimitoare. Mulți dintre ei lucrează în domeniul turistic și fac tot ce le stă în putință pentru ca turiștii să se bucure la maxim de vacanța în regiune. Orașul are mai degrabă dimensiunile unui sat, asta înseamnă că va fi foarte ușor să te bucuri din plin de frumusețile zonei în lipsa unui mijloc de transport. De fapt, este de preferat să străbați străduțele istorice pe jos, pentru că doar așa vei fi sigur că nu pierzi nimic din farmecul unic al regiunii.

Centrul orașului devine arhiplin mai ales în zillele însorite
Centrul orașului devine arhiplin mai ales în zillele însorite / Foto: www.mojehrady.estranky.cz

Centrul Istoric este considera a fi inima orașului, un loc încântător care te încarcă cu energie, fapt datorat în mare parte clădirilor viu colorate care crează un cadru vesel. Centrul este locul unde turiștii și locuitorii deopotrivă stau la aer curat pe băncile amplasate de jur împrejur, sau tot de aici poți închiria o bicicletă cu care să explorezi împrejurimile. Câteva terase te îmbie cu cockteluri din fructe și alte preparate apetisante, unele dintre ele cu specific internațional, altele tradiționale.

Plimbările pe ape dezvăluie alte perspective asupra zonei
Plimbările pe ape dezvăluie alte perspective asupra zonei / Foto: www.vyletnik.cz

Tot în dreptul centrului există un loc de unde se pot închiria bărci pentru plimbări prelungite pe apele ce înconjoară orașul. Astfel, poți obține alte perspective asupra întregii zone, o imagine de ansamblu asupra a tot ceea ce înseamnă Telc. Îți vei da seama ușor că acesta este unul dintre cele mai frumoase și mai liniștite locuri de pe Pământ, zonă ce merită vizitată măcar o dată în viață.