Castelul Neuschwanstein din Germania

Castelul Neuschwanstein, cel mai frumos dintre cele 3 castele aflate în zonă, ilustrează mai bine decât orice altă lucrare arhitecturală a lui Ludwig al II-lea ideile şi aspiraţiile sale. În ciuda dimensiunilor sale, castelul nu a fost niciodată destinat ca spaţiu oficial al regalităţii ci mai degrabă ca un loc retras unde monarhul se putea refugia în voie. Aici Ludwig al II-lea putea evada într-o lume de vis – aşa numita poezie a Evului Mediu.

Imaginile de pe pereţii castelului Neuschwanstein sunt pline de reprezentări ale dragostei, vinovăției, regretelor şi mântuirii, teme specifice acelei perioade. Un alt laitmotiv impresionant prezent în interiorul castelului este lebăda, animalul heraldic al conţilor de Schwangau al căror succesor direct se considera şi regele. În creștinism, lebăda este considerată simbolul purității, un alt deziderat al lui Ludwig.

Castelul  a fost sursă de inspiraţie pentru povestea Frumoasei din Pădurea Adormită din Disneyland, şi a apărut în numeroase alte filme.

Castelul Predjamski – Slovenia
Castelul Predjamski – Slovenia

Castelul Predjamski din Slovenia

Castelul Predjamski Grad sau Castelul din faţa peşterii este de departe una dintre cele mai impresionante atracţii turistice din Sud Vestul Sloveniei. În secolul al 16-lea un cutremur puternic a distrus castelul în marea sa parte, iar la scurt timp după aceea s-a început reconstrucţia lui într-un stil diferit de cel iniţial. A fost nevoie de munca mai multor meşteri, muncitori şi ingineri pentru ca forma pe care  o are castelul acum să fie definitivată. Ulterior s-au adăugat diverse lucrări sau au fost modificate anumite părţi ale castelului. Din 1990 s-a reînceput renovarea acestuia, dorindu-se aducerea castelului la forma pe care o avea în secolul al 16-lea.

Numele de „Castelul din faţa peşterii” vine de la faptul că acest castel se află la intrarea unei peşteri naturale ce face parte din al doilea cel mai mare sistem de pesteri din Slovenia. După al doilea război mondial Castelul Predjamski a fost naţionalizat şi transformat în muzeu. Aici vin turişti din toată lumea pentru a descoperi traiul nobilimii din Evul Mediu.

Castelul Lowenburg
Castelul Lowenburg – Germania

Castelul Lowenburg, Germania

Castelul Lowenburg sau Castelul Leului se află în pitorescul oraş Kassel din Germania. Lowenburg a fost ridicat între 1793 şi 1800 după un proiect realizat de Christoph Heinrich Jussow din ordinul lui Landgrave Wilhelm IX, un fel de Walt Disney al epocii lui care a vrut neapărat ca noua construcţie să arate asemeni unei ruine romantice. Lowenburg este desenat într-un mod diferit faţă de multe alte castele tradiţionale germane care au fost folosite de secole ca şi fortărețe în războaiele civile ce au măcinat populațiile germane. De fapt, Castelul Lowenburg este o replică, o copie a vechilor construcții medievale. Interiorul său este unul modern, umplut în mare parte cu expoziții de arme şi armuri aparţinând secolelor 16 și 17.

Aşezat în mijlocul naturii, Castelul Lowenburg atrage turiştii prin aerul său distins, romantic. “Ruinele” castelului Lowenburg sunt privite astăzi ca una dintre primele construcţii reuşite în stilul neo-Gothic din Germania.