Oslo, după cum se știe, este capitala Norvegiei dar și cel mai mare oraș din întreaga Scandinavie. Istoria lui începe cu mai bine de 1000 de ani în urmă, în 1048, atunci când a fost fondat de regele harald Hardrade. Însă Oslo a devenit capitala Norvegiei abia pe la 1300, pierzându-și iar acest statut între 1348 și 1814, cât a existat uniunea dintre Danemarca și Norvegia.
Devastat de foc în 1624, vechiul Oslo a fost abandonat iar un nou oraș numit Christiania a fost construit nu foarte departe de vechea citadelă. Doar că, ironic, odată cu extinderea noii metropole, aceasta a adoptat vechiul nume, incluzând între granițele sale și teritoriul vechiului Oslo.
Ce e de văzut în Oslo
Deși poate părea puțin monotonă, arhitectura din Oslo este specifică acestui oraș. Palatul Regal este un exemplu clar în acest sens. În timpul verii se organizează tururi în interiorul castelului iar biletele trebuie cumpărate în avans de la poștă. Însă efortul se merită pentru că palatul are niște exponate foarte interesante.
Opera din oraș este un alt punct de reper datorită arhitecturii sale neobișnuite sau chiar revoluționare. Practic, clădirea operei seamănă cu o navă ce plutește pe una din apele din vecinătate. Iar priveliștea de pe acoperișul ei este absolut superbă, acoperind bună parte din oraș.
Însă Catedrala din Oslo, mult mai conservatoare ca aspect pare să respecte stilul caracteristic al orașului. Totuși nu ar strica un drum pe acolo de vreme ce în piața din fața bisericii s-au organizat multă vreme manifestări de simpatie și compasiune după atacurile din iulie 2011 care au avut loc în capitala Norvegiei.
Cât privește muzeele, acestea sunt foarte bine reprezentate, cu cel puțin cinci galerii importante: Henrik Ibsen Museum, Munch Museum, National Gallery, Emanuel Vigeland Museum și Nobel Peace Centre. Ultimul este în special foarte interesant deoarece conține exponate aparținând tuturor celor ce au primit premiul Nobel de-a lungul timpului, o distincție care se acordă an de an, pe categorii, chiar în Oslo.
Sărind de la clasic la neconvențional, probabil că cea mai neobișnuită expoziție din capitala Norvegiei este Kon-Tiki Museum. Aici sunt expuse cele două vase construite din papirus de către exploratorul norvegian Thor Heyerdahl în dubla sa încercare de a realiza înconjurul pământului în astfel de ambarcațiuni.
În continuare se merită vizitat și Fram Museum, locul în care este expusă nava Fram, primul spărgător de gheață din istorie și ultima navă de lemn care să fi participat vreodată la o expediție polară. În plus, tot aici se poate descoperi și istoria explorărilor polare, unde – cum altfel – Norvegia joacă un rol foarte important.
Parcurile din Oslo
Frogner park este cel mai important spațiu verde din Oslo și cel mai mare de altfel. Aici se poate ajunge cu aproape orice mijloc de transport din oraș iar zona a fost transformată în cea mai mare arie de relaxare a orașului. Parcul Frogner este decorat cu sute de sculpturi semnate de artistul norvegian Gustav Vigaland iar atmosfera de aici este extraordinar de relaxată.
Alternativ se mai pot vizita Grădina Botanică din Oslo, parcul Ekeberg, Stensparken sau Slottsparken, cel din urmă înconjurând Palatul Regal dinspre strada Johan. Este cel mai central parc din oraș având alei largi întretăiate, un spațiu verde enorm și copaci bătrâni de sute de ani.