Domul din Milano este cea mai mare catedrală de pe teritoriul Italiei și a cincea cea mai mare din lume. Construcția este de-a dreptul uimitoare, fiind edificiul care a revoluționat arhitectura lumii. Procesul de construcție s-a extins pe o perioadă de aproximativ șase secole, dar această așteptare îndelungată a meritat din plin, Domul din Milano fiind o capodoperă arhitecturală.
Anul 1386 este momentul în care Arhiepiscopul Antonio de Saluzzo pune piatra de temelie a celui ce avea să fie Domul din Milano. Scopul construcției era acela de a înlocui o bisericuță din lemn ce arsese din temelie înt-un incediu violent. Cu siguranță, arhiepiscopul nu s-a gânditi atunci că Domul din Milano va deveni un simbol al Italiei, imagine utilizată deseori în promovarea turismului.
Grandoarea proiectului a dus la necesitatea de a demola trei edificii și în total, peste 300 de constructori au lucrat constant până la momentul finalizării lucrării. În mare parte, Domul din Milano a fost construit din donațiile locuitorilor, cei care au așteptat nerăbdători să vadă rezultatul la care au contribuit puțin câte puțin.
Domul din Milano întruchipează talentul, răbdarea și priceperea mai multor arhitecți, de-a lungul celor șase secole personalul de lucru s-a schimbat constant. Cele mai multe trăsături arhitecturale ale edificiului sunt inspirate din stilul gotic. Înălțimea maximă a Domului din Milano este de 108 metri, iar acoperișul este deschis pentru turiști care se pot bucura de o priveliște uimitoare. Partea superioară a clădirii este singurul loc unde Milano se află la picioarele vizitatorilor. Acoperișul domului este caracterizat de aceeași arhitectură plină de detalii impresionante, o pădure de piscuri, turle și detalii spectaculoare se întind pe toată suprafața acestuia.
Interiorul catedralei este la fel de uimitor ca și exteriorul, fiind un loc deosebit de spațios înfrumusețat de numeroase structuri impresionante. În partea stângă a Altarului se află cea mai faimoasă statuie care a existat vreodată într-o catedrală, cea a lui San Bartolomeo. De asemeni, sacrofagele mai multor episcopi se află în interiorul Domului din Milano, iar credincioșii se roagă la căpătâiul acestora în semn de respect.
Renumele Domului din Milano a atras numeroase aprecieri din partea vizitatorilor dar și o multitudine de critici. Mulți au exclamat că edificiul este o îmbinare stranie de elemente contrastante, dar și că numărul mare de arhitecți care au lucrat la ridicarea construcției a dus la distorsionarea imaginii finale. Oricum ar fi, Domul din Milano rămâne un edificiu uimitor, un punct de reper în Milano, edificiul care fi întotdeauna o pată de culoare în orașul italian.