Xcaret Park se află în Mexic la circa 75 de km de Cancun. Este probabil unul dintre cele mai neobișnuite water park-uri din lume pentru că e complet ecologic, gândit să promoveze activitățile acvatice în natură, atracțiile culturale și spectacolele în alt mediu decât cel citadin. Xcaret este diferit însă și pentru că a fost creat într-un mod ce amintește la fiecare pas de spiritul și cultura civilizației Maya.

Xcaret, cu barca pe râu
Xcaret, cu barca pe râu

Numele Parcului se trage de la regiunea în care acesta este construit. Terenul de aici a fost cumpărat în 1984 de un grup de intreprinzători conduși de arhitectul Miguel Quintana Pali. Cele cinci hectare erau destinate inițial altui proiect dar după ce au început defrișările în zonă s-a constatat că aici se află numeroase grote subterane iar Quintana a prevăzut succesul comercial al unui parc tematic construit aici.

Există multe simboluri și monumente dedicate maiașilor în cadrul parcului Xcaret, o temă care nu se întâlnește în nici un alt parc de distracții din lume. Însă frumusețea acestei zone este dată în egală măsură și de apropierea de Marea Caraibilor ceea ce face ca această destinație turistică să fie apreciată în egală măsură atât de pasionații de natură cât și de cei care vor să se bucure de atracțiile tematice puse la dispoziție aici.

Xcaret, oricine se poate distra aici
Xcaret, oricine se poate distra aici

Ce e de făcut în Xcaret?

De-a lungul parcului Xcaret există peste 40 de atracții, unele, cum ar fi înnotatul cu delfinii sau cu…rechinii sunt pur și simplu spectaculoase însă altele țin mai mult de explorarea culturii și naturii. Aici există un Pavilion al fluturilor dar și un Acvariu de dimensiuni generoase unde poate fi observată flora și fauna unui coral așa cum s-ar dezvolta ea în natură.

Xcaret, snorkeling la suprafață
Xcaret, snorkeling la suprafață

Parcul Xcaret oferă foarte multe atracții naturale, inclusiv un râu ce trece printr-un sat Mayaș, un bazin subteran pentru înnot și snorkeling, o plajă, un pavilion pentru păsări, zone cu orhidee și bromelia dar și un sanctuar pentru căprioare.
Alături de aceste elemente există numeroase atracții culturale cum ar fi o biserică în aer liber, o replică a unui sat Maya așa cum ar fi arătat el cu mii de ani în urmă, un cimitir mexican, spectacole de călărie regulate, jocuri cu mingea mezoamericane, un teatru cu spectacole de dansuri pre-hispanice dar și alte evenimente ce coincid cu sărbătorile locale. Astfel, aici există o tradiție anuală de organizare a Zilei Morților dar una legată de obiceiul mayaș de traversare a mării din Xcaret spre Cozumel pentru a aduce ofrande zeiței Ix Chel.

Xcaret, dansuri mexicane
Xcaret, dansuri mexicane

De-a lungul timpului, parcul Xcaret și-a câștigat reputația de loc ce se merită vizitat însă nu au lipsit nici criticile. Publicația mexicană Lonely Planet a caracterizat locul unde se află Xcaret drept un areal prețios ce a fost transformat într-un fel de ecoparc demn de Disneyland. Asta cu atat mai mult cu cât aici au fost construite un hotel, mai multe restaurante și ateliere de meșteșugărit cu vânzare.

Xcaret, la acvariu
Xcaret, la acvariu

Iar la finele fiecărei zile se organizează un spectacol special denumit Xcaret Mexico e Spectacular, un musical ce povestește istoria Mexicului într-un mod ușor de înțeles pentru toată lumea. Deci este destul de ușor de presupus că o vizită în acest water park unic se poate dovedi încununarea unei vacanțe exotice, departe de casă.

Xcaret, harta stațiunii
Xcaret, harta stațiunii