Cascada Iguacu, monument al naturii

Cascada Iguacu, monument al naturii

Cascada Iguacu
Cascada Iguacu

Este una dinte cele mai mari minuni naturale ale lumii, Cascada Iguacu fiind situată în apropiere de graniţa cu Brazilia, Paraguay şi Argentina. Iguacu este formată dintr-un număr de aproximativ 300 de cascade mai mici, iar apele cad de la înălţimi cuprinse între 60 şi 82 de metri. Aproximativ jumătate din debitul apelor cascadei ajunge într-o prăpastie ce poartă numele de “Gâtul Diavolului”.

Casacada Iguacu
Casacada Iguacu

Prima persoană care a descoperit Cascada Iguacu a fost un spaniol, pe numele său Alvar Nunez Cabeza care a ajuns în regiune în anul 1541. Aceasta este prima atestare oficială a zonei, însă cerceătile geologice arată că ea s-a format în urmă cu mult mai mult timp. Cascada Iguacu este rezultatul unei erupţii vulcanice puternice care a lăsat în urmă o prăpastie uriaşă. În timp, datorită ploilor abundente a luat naştere frumoasa cascadă.

Climatul pe teritoriul Cascadei Iguacu este unul subtropical. Ploile sunt dese şi destul de abundente, însă temperaturile sunt ridicate pe tot parcursul anului. Aşadar, îţi poţi planifica vizita la Cascada Iguacu în orice lună din an.

Cascada Iguacu şi turişti care admiră  căderile de apă
Cascada Iguacu şi turişti care admiră căderile de apă

Accesul la Cascada Iguacu este permis prin Foz do Iguacu- oraşul din partea braziliană, Puerto Iguazu-oraşul argentinian sau Ciudad del Este- oraşul din Paraguay. Odată ajunşi, veţi avea parte de o privelişte minunată a unor tone de apă care se aruncă printre stâncile abrupte provocând un zgomot asurzitor. Ceaţa care  învăluie întreaga regiune face peisajul mult mai spectaculos. Cascada Iguacu este mai înaltă decât Cascada Niagara, iar volumul de apă este mult mai mare. Studiile de specialitate arată că, Iguacu are în prezent cel mai mare debit mediu anual în comparaţie cu toate cascadele lumii. În timpul sezonului ploios, între lunile martie şi noiembrie, rata de curgere a apelor trece de 450 000 metri cubi pe secundă.

Cascada Iguacu în timpul apusului de soare
Cascada Iguacu în timpul apusului de soare

Este important să obţineţi o imagine de ansamblu a Cascadei Iguacu pentru că doar aşa veţi aprecia locul la adevărata lui valoare. Zona braziliană oferă cea mai bună perspectivă asupra regiunii, de aici este foarte vizibil şi “Gâtul Diavolului”, locul unde ajung o parte din apele cascadei.

Cascada Iguacu şi turişti aflaţi în excursii pe apele învolburate
Cascada Iguacu şi turişti aflaţi în excursii pe apele învolburate

Pe lângă faptul că puteţi să priviţi “Spectacolul Iguacu” de pe margine, puteţi să vă aventuraţi în apele învolburate într-o croazieră de neuitat. Există numerose companii care organizează asemenea excursii şi puteţi alege între tururi mai scurte sau mai îndelungate, după preferinţe. Trebuie să fiţi pregătiţi să vă udaţi până la piele, pentru că apele cascadei nu iartă pe nimeni. Căpitanul vasului va încerca să ajungă cât mai aproape de cascadă, asta dacă nu există impedimente. Puteţi achiziţiona un pachet complet care include plimbarea pe Cascada Iguacu, iar la final veţi primi filmarea întregului moment. Dacă nu doriţi să faceţi o excursie pe apele cascadei, dar totuşi vreţi să aveţi o amintire materială, puteţi oricând să cumpăraţi fel de fel de suveniruri comercializate în zonă.

Cascada Iguacu şi un frumos curcubeu
Cascada Iguacu şi un frumos curcubeu

Ploile abundente, dar trecătoare sunt motiv de bucurie în rândul turiştilor pentru că sunt factorul care asigură formarea unui curcubeu deosebit. Cascada Iguacu este o altă minune a naturii, fiind locul vizitat de milioane de turişti din întreaga lume. Frumuseţea sa este apreciată şi de Patrimoniul Mondial UNESCO sub protecţia căruia se află deja.