Santiago de Compostela este o regiune deosebită din zona Galicia aflată în nord-vestul Spaniei, un mic orăşel dominat de de o spirtualitate aparte. Zona este renumită printre credincioşi, printre iubitorii locurilor sfinte, regiunea din nord-vestul Spaniei este locul unde se organizează al treilea cel mai mare pelerinaj creştin, după cel de la Roma şi Ierusalim.

Edificiile vechi de sute de ani crează un cadru aparte
Edificiile vechi de sute de ani crează un cadru aparte / Foto: www.thousandwonders.net

Ziua de 25 iulie este cea mai importantă din an, atunci este sărbătorit Sfântul Apostol Iacob considerat a fi protectorul Spaniei. În această zi deosebită, credincioşii se îndreaptă spre Santiago de Compostela, unii dintre ei parcurg distanţe impresionante pe jos, timp de sute de ani principala motivaţie a străbaterii acestui drum lung şi dificil a fost aceea de a cere Sfântului Iacob protecţie şi ajutor chiar la mormântul său. Francezii au fost primii pelerini străini care au îmbrăţişat statuia aurită împodobită cu pietre preţioase, urmând ca mai apoi credincioşi din întreaga lume să le urmeze exemplul.

Catedrala este cea mai importantă structură din oraş
Catedrala este cea mai importantă structură din oraş / Foto: www-d0.fnal.gov

Perioada cuprinsă între secolele al XI-lea şi al XIII-lea a reprezentat apogeul pelerinajului în zonă, când în fiecare zi ajungeau în zonă peste 1000 de credincioşi. Statisticile actuale arată că peste 3 milioane de turişti ajung în frumoasa regiune din nord-vestul Spaniei în fiecare an, scopul lor fiind acela de a se bucura de spiritualitatea unică a regiunii. Cel mai important edificu din oraş este Catedrala Santiago de Compostela, cea mai mare biserică ridicată în stil roman. Chiar lângă altar se află o carapace din aur, iar pelerinii se străduiesc să atingă acest loc, o dovadă în plus a evlaviei lor nemărginite.

Centrul oraşului, o zonă deosebită
Centrul oraşului, o zonă deosebită / Foto: commons.wikimedia.org

Orăşelul spaniol nu este numai un loc destinat creştinilor din întreaga lume, ci şi o zonă deosebită unde poţi practica diverse alte activităţi. Centrul istoric al oraşului este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, zona a fost înscrisă oficial în anul 1985. Regiunea este perfectă pentru plimbări, centrul istoric devine arhiplin mai ales în timpul sezonului cald, atunci când turiştii şi locuitorii deopotrivă se relaxează în cea mai frumoasă zonă a oraşului. Aleile înverzite crează un cadru aparte şi completează perfect orizontul micului orăşel dominat de construcţii vechi de sute de ani.

Orizontul oraşului, seara
Orizontul oraşului, seara / Foto: www.flickr.com

În ultimii ani, regiunea s-a dezvoltat mult, tocmai pentru ca turiştii din întreaga lume să aibă parte de tot confortul. Există o sumedenie de locuri de cazare, restaurante, cafenele, dar şi terase care se deschid de obicei odată cu debutul sezonului cald. Santiago de Compostela este în primul rând unul dintre cele mai apreciate locuri de pelerinaj, o zonă culturală, istorică, cu o spiritualitate cum nu se mai regăseşte nicăieri în lume.