Palatul Artelor din San Francisco este unul dintre cele mai cunoscute monumente ale orașului, o amintire a expoziției Internaționale Pan-Pacifice ce s-a ținut aici în 1915. Dar superba structură ridicată în preajma unei adevărate lagune nu este numai un muzeu de artă în toată regula ci și un simbol al urbei americane alături de Podul Golden Gate sau celebrul Cable Car.
Proiectat pentru Expoziția Internațională prilejuită de finalizarea Canalului Panama dar și de refacerea orașului după puternicul cutremur din 1906, Palatul Artelor din San Francisco a fost una dintre multiplele clădiri ridicate pe teritoriul a ceea ce este acum Marina District. Iar cel care a adus la viață această idee a fost arhitectul Bernard R. Maybeck a cărui pasiune pentru arhitectura antică a dus la crearea unui edificiu cu aspect de ruină romană, o metaforă la adresa efemerității de care suferă grandoarea și vanitatea umană.
Palatul Artelor, original și copie
Problema a fost însă alta. În general, clădirile ridicate pentru Expozițiile Internaționale nu au fost niciodată gândite să reziste prea mult, excepție făcând probabil doar Turnul Eiffel, dar asta e altă poveste. Așa se face că Palatul Artelor a fost ridicat din lemn și acoperit cu o mixtură de zidărie și fibre, un fel de stucatură ce permitea realizarea de decorațiuni exterioare. O soluție constructivă care de la început s-a știut că nu va rezista trecerii timpului.
Deși asociația locală a artiștilor plastici a încercat să păstreze palatul în forma lui originală, menținerea în condiții optime a unei asemenea construcții depășea cu mult bugetul pe care organizația își putea permite să îl plătească. Prin urmare, terenul a primit de-a lungul timpului mai multe utilități, fiind pe rând spațiu pentru terenuri de tenis, garaj pentru jeep-urile armatei și mai târziu fiind abandonat, zona fiind declarată nesigură în anii 50. Lucru ce a făcut ca municipalitatea să ia în calcul ca variante demolarea sau refacerea pentru Palatul Artelor.
Anii 60 au adus cu ei o reconsiderare cu privire la Palatul Artelor. Astfel, folosind donații de la locuitorii orașului și alte surse similare, municipalitatea a demolat vechea construcție și folosind planurile arhitectului Hans Gerson, care le-a duplicat pe cele ale lui Maybeck, a început reconstrucția edificiului. Astfel până în 1969 clădirea era gata și aici se organizase deja un muzeu al științei.
Ulterior, după ce întregul complex a fost finalizat, aici s-a deschis și The Palace of Fine Arts Theater, un teatru cu 1000 de locuri unde se organizează chiar și în prezent spectacole și concerte, fiind unul dintre cele mai apreciate locuri de acest gen din San Francisco. Iar pentru a culmina toate acestea, complexul care este acum Palatul Artelor, găzduiește și un Exploratorium, un muzeu al științei, artei și percepției umane, a cărui menire este aceea de a face știința accesibilă maselor și în special copiilor și adolescenților.