La Promenade Plantée, grădina suspendată a Parisului

La Promenade Plantée, grădina suspendată a Parisului

La Promenade Plantée și un mic iaz la înălțime
La Promenade Plantée și un mic iaz la înălțime

Se spune că La Promenade Plantée ar fi singurul astfel de parc la înălțime realizat în Europa. Nu știm cât de adevărat este acest lucru dar știm cu certitudine că the New York High Line a fost complet inspirată de modelul parizian iar ăsta este un motiv să vedem despre ce este vorba. Și nu veți regreta căci de-a lungul celor 4,5 km de alei ce traversează arondismentul 12 veți descoperi o grădină luxuriantă plină de locuri de relaxare și prea puțin aglomerată. Un loc aparte, deosebit de romantic, unde veți uita că vă aflați în inima unuia dintre cele mai aglomerate orașe europene.

Să fie oare un parc, nu este  La Promenade Plantée
Să fie oare un parc, nu, este La Promenade Plantée

Experiența pe care o oferă la Promenade plantée este orice altceva decât una obișnuită. Întreaga grădină stă suspendată la circa 9 metri deasupra orașului, iar peisajul este alcătuit din plante de diverse soiuri, unele chiar exotice, elemente de arhitectură deosebit de elegante și o bogăție de detalii ce par aproape supra realiste dacă stăm să ne gândim că întreaga structură a fost la origini nimic altceva decât o cale ferată supraterană folosită pentru a transporta călători și  materii prime în diferite locuri ale arondismentului.

Uneori, La Promenade Plantée pare ruptă cu totul de locul în care se află
Uneori, La Promenade Plantée pare ruptă cu totul de locul în care se află

La Promenade Plantée, minunea Parisului

Urmând vechea cale ferată Vincennes, la Promenade plantée a fost realizată folosind ca bază structurile folosite pentru circulația trenurilor până când acest segment a fost abandonat în 1969. De altfel, până la începutul anilor 80 nimeni nu a știut ce să facă cu rămășițele acestui sistem feroviar iar soluția a venit prin intermediul unei resistematizări a zonei Bastille și a împrejurimilor ce a presupus demolarea fostei stații cu același nume și ridicarea noii clădiri a operei. În același timp, depoul feroviar Reuilly a fost demolat și el, fiind ridicate acolo mai multe parcuri iar la Promenade Plantée a fost soluția găsită pentru restul de aproape 5 km de linie suspendată.

Grădina suspendată a Parisului supratraversează multe străzi
Grădina suspendată a Parisului supratraversează multe străzi

Porțiunea de vest a parcului este accesibilă doar pietonilor și doar prin intermediul unor scări și lifturi ce urcă de la nivelul solului. Pe de altă parte însă, porțiunea de est a La Promenade Plantée oferă rampe pentru bicicliști care pot urca și pot folosi această zonă, evitând astfel traficul urban și poluarea de la nivelul solului. Și totuși, parcul este arareori aglomerat, acesta fiind frecventat mai ales de pensionari și de cei veniți aici pentru a citi o carte în liniște. Multă vreme, acesta a fost singurul parc supraînălțat de acest fel din lume. Totuși, din 2010, The High Line, o soluție arhitecturală și peisagistică similară a fost realizată în New York, având la bază tot o cale ferată supraînălțată abandonată.

La Promenade Plantée un loc aproape magic
La Promenade Plantée un loc aproape magic

Pe de altă parte, La Promenade Plantée rămâne unică pentru că la nivelul solului, printre stâlpii ce susțin parcul, se găsesc circa 50 de ateliere de artă cu care arondismentul se mândrește foarte tare și pe care nu trebuie să le scăpați din vedere dacă vizitați acest loc.

Magazinele și galeriile de artă de la baza grădinii
Magazinele și galeriile de artă de la baza grădinii