Vremurile în care sultanii dominau Asia și Europa de Est de pe tronul lor din Istanbul au trecut de mult. Totuși, în urma lor a rămas o capodoperă arhitectonică, palatul imperial. Iar în interiorul său se găsește unul dintre cele mai celebre locuri din această parte de lume, un spațiu bănuit a fi locul plăcerilor carnale dar care în fapt era mult mai mult: Haremul din Topkapi.

Haremul din Topkapi - exteriorul
Haremul din Topkapi – exteriorul

Cuvântul Harem vine din arabă și înseamnă ”interzis”. Astfel, în mod tradițional, Haremul din Topkapi a fost locuința numeroaselor femei de la curtea imperială, care au trăit acolo ani de zile, ferite de privirile neavenite ale străinilor și păzite de eunuci. Însă dacă literatura romantică a acelor vremuri părea să prezinte haremul drept un loc al plăcerilor carnale unde sultanul se desfăta în compania multelor soții și amante, realitatea era cu totul alta iar Haremul din Topkapi a fost mereu cu mult mai mult de-atât.

Sala audiențelor
Sala audiențelor

Haremul din Topkapi, locul femeilor la curte

Haremul nu era rezervat doar soțiilor sultanului, aici locuiau toate femeile de la curte: soții, concubine, fecioare, servitoare  și orice altă persoană de sex feminin care trecuse pragul palatului. Cea mai înaltă poziție în haremul din Topkapi o avea Valide Sultana, mama conducătorului. Sub ea, se creease o structură asemenea unei familii, dar ierarhizată foarte strict.

Pereții haremului erau bogat decorați
Pereții haremului erau bogat decorați

Pe lângă soțiile sultanului, în haremul din Topkapi, mai intrau și numeroasele sclave aduse la curte. Însă sclavia nu era aici percepută la fel ca în Europa. Fetele, aduse încă de la vârste fragede, primeau o educație bună și erau îndemnate să își dezvolte diverse abilități:dansul, cântatul la diferite instrumente muzicale, lectura publică etc. În funcție de cât de bine evoluau, ele primeau diverse ranguri. Cu toate că așa zisele sclave primeau un tratament deosebit, nici una dintre ele nu era însă de origine musulmană pentru că legea interzicea sclavia între cei de această religie.

Domul Haremului
Domul Haremului

Însă nu toate femeile de aici apucau să îl întâlnească pe sultan. Tinerele care erau selectate pentru a-i deveni concubine erau pregătite în arta amorului dar nu aveau voie să îl întâlnească direct pe conducător. În afara cazului în care ele trebuiau să petreacă noaptea cu el, erau obligate să se ascundă ori de câte ori îi auzeau pașii, căci în haremul din Topkapi regulile erau foarte stricte. Totuși, cele care în urma relației cu sultanul, nășteau un copil, erau promovate în ierarhie și primeau camere separate în Haremul din Topkapi.

Camera fructelor
Camera fructelor

Astăzi, Haremul din Topkapi reprezintă una din marile atracții pentru turiștii ce vizitează palatul. Însă spre deosebire de ceea ce mulți se așteaptă să descopere, camerele haremului sunt rafinat decorate iar totul inspiră imaginea de lux și respect pentru femeile care ocupau odinioară această parte a palatului imperial.

Băile Sultanului în Haremul din Topkapi
Băile Sultanului în Haremul din Topkapi