Muzeul Satului din București Dimitrie Gusti este un binecunoscut spațiu muzeal unde sunt expuse case și gospodării tradiționale din toate colțurile țării. Este cel mai important și mare muzeu de acest gen din țară și probabil singurul care acoperă toate regiunile istorice românești. Căci încă de pe vremea dacilor, pe aceste pământuri așezările au fost predominant rurale, abia în ultimile sute de ani proporția dintre rural și urban alunecând încet către cea de-a doua parte.
Începuturile pentru Muzeul Satului din București sunt marcate de personalitate folcloristului și sociologului Dimitrie Gusti. Acesta, împreună cu Victor Ion Popa s-au ocupat de amenanjarea sa. Iar inaugurarea oficială a avut loc pe 17 mai 1936, eveniment la care a luat parte și Regele Carol al II-lea. Însă până la acel moment a fost nevoie de multă muncă asiduă, ani de cercetare și eforturi considerabile pentru a aduce laolaltă locuințe atât de diversificate.
De ce s-a creat Muzeul Satului din București
Vreme de secole, viața la sat a reprezentat baza istoriei românești. Chiar și în prima jumătate a secolului al XX-lea, România era încă o țară preponderent rurală. În cadrul acestor comunități exista un sistem organizatoric complex în care fiecare avea ceva de oferit iar satul în ansamblul său se auto susținea din toate punctele de vedere.
Dimitrie Gusti, datorită dublei sale pregătiri atât ca sociolog cât și ca folclorist, a înțeles importanța acestor comunități dar și faptul că României îi lipsea un Muzeu al Satului, așa cum existau deja în multe alte țări europene. Prin urmare, a început un amplu proces de căutare și documentare. Zeci de case de pe tot întinsul României Mari au fost demontate bucată cu bucată și transportate cu căruța, trenul sau chiar barca până la București. Astfel bucureștenii dar și restul vizitatorilor ce treceau prin Muzeul Satului din București aveau ocazia să descopere cum arătau de fapt locuințele țăranilor și cât de diferite sunt casele de la munte de cele de la câmpie.
În prezent, Muzeul se laudă cu o colecție de 350 de clădiri ce fac obiectul expoziției permanente și peste 55.000 de obiecte diferite ce completează decorul caselor tradiționale. Astfel Muzeul Satului din București a devenit un fel de școală în aer liber pentru musafirii săi, mai ales că aici vin în fiecare an numeroși meșteri populari care dau viață tradițiilor satului românesc.
Principiile moderne după care este condus Muzeul Satului din București au transformat această instituție de cultură într-un museum vivum. Un spațiu viu în care cunoașterea și se realizează prin intermediul unor experiențe și interacțiuni directe. Încă din 2010 se punea problema extinderii muzeului cu circa 3 hectare și jumătate, spațiu necesar pentru reconstrucția clădirilor de patrimoniu salvate din diverse zone ale țării. În plus, tot aici se avea în vedere ridicarea unei biserici funcționale și a unei școli speciale în care copii să descopere prin lecții de cunoaștere a satului, a istoriei și a etnologiei, care sunt originile noastre ca popor. Și tot pentru copii, proiectul includea realizarea unui spațiu de joacă dar și a serii poveștilor, la gura sobei într-o casă clasică din Maramureș.