Explorând Munții Ciucaș veți descoperi că această parte a Carpaților Orientali, deși nu mare ca întindere, ascunde multe locuri deosebit de frumoase, modelate de elementele naturii de-a lungul a  multe secole. Aici drumețiile nu se pot termina decât cu cele mai frumoase amintiri pentru temerarii ce nu se tem să exploreze o zonă ce și-a păstrat încă frumusețea ei naturală.

Munții Ciucaș la început de primăvară
Munții Ciucaș la început de primăvară

Dincolo de numele ce amintește de o reclamă la bere, Munții Ciucaș sunt de fapt parte din Carpații Orientali și se întind pe circa 200 de kilometri pătrați, ceea ce este foarte puțin dacă ar fi să ne raportăm la alte grupuri montane de la noi din țară. Amplasarea acestor munți îi situează în vecinătatea Masivelor Întorsurii și Grohotiș la Nord și respectiv la Vest dar în același timp îi așează la Sud-Est de Munții Siriului și Munții Tătaru.

Cel mai înalt vârf de aici este Ciucaș, care la o înălțime de 1954 de metri nu este nici pe departe între primele de acest gen din țară. Totuși este de remarcat că atunci când este senin, celor ce urcă până aici li se oferă o extraordinară perspectivă a orașului Brașov și a Țării Bârsei în ansamblul ei.

Structural, Munții Ciucaș sunt alcătuiți din două culmi principale, unite prin înșeuarea Chirușca.Pe partea de Vest avem culmea Ciucaș-Bratocea iar dincolo de ea, Culmea Gropșoarele-Zăganu fac și ele parte din același masiv al munților Ciucaș dar sunt ceva mai mici cu o altitudine maximă de 1883 la vârful Gropșoarele.

Munte și pădure
Munte și pădure

Aventuri în Munții Ciucaș

În Munții Ciucaș există mai multe formațiuni naturale deosebite: Tigăile Mari (1844 m altitudine) este o culme ce apare sub formă de turnuri calcaroase ce s-au format de-a lungul erei periglaciare; similar, culmea Tigăile Mici, este și cel mai înalt punct de pe Bratocei cu 1843 m altitudine.Babele la Sfat și Turnul lui Goliat sunt alte două grupări de munți mici, cu forme sugestive, pe care folclorul popular le-a asocial cu forme cunoscute.
Pentru aventurieri, există aici și un traseul montan extrem de dificil, denumit Mâna Dracului și mulți dintre cei ce au urcat pe aici au descoperit că numele îl caracterizează în totalitate.

Cabana Ciucaș
Cabana Ciucaș

În Munții Ciucaș există o rezervație naturală cu un relief bogat și vegetație pe măsură unde cresc atât o sumedenie de plante (de tufăriș sau stâncărie) cât și o sumedenie de animale specifice zonelor montane: urși, mistreți, cerbi, vulpi, pisici sălbatice ori capre negre. Totuși asta nu înseamnă că zona nu este una indicată pentru turism. Ba dimpotrivă, pasionații de munte au ce vedea aici iar o escapadă de weekend în Munții Ciucaș se poate dovedi soluția ideală pentru reincărcarea bateriilor după o perioadă de lucru intens.

Imagini din altă lume
Imagini din altă lume

Dar să nu vă închipuiți că vă trebuie neapărat cort pentru a campa în Munții Ciucaș. Există mai multe spații de cazare atât în Stațiunea Cheia cât și pe munte la cabanele Ciucaș și Muntele Roșu. Astfel, la acestea puteți ajunge călătorind dinspre Brașov prin Pasul Bratocea. Însă în timp ce la Cheia veți descoperi două hoteluri și foarte multe pensiuni, Complexul Muntele Roșu vă va oferi două cabane dar și o discotecă, pentru cei mai tineri…aventurieri montani.
În plus, Cabana Ciucaș, care în trecut se numea Alexandru Vlahuță, a fost renovată complet în ultimii ani iar acum oferă servicii de trei stele. Totuși, pentru a ajunge aici veți avea nevoie de o mașină cu tracțiune integrală pentru că ultima parte a traseului are un unghi de urcare destul de mare iar relieful nu se pretează unui autoturism normal.

Imagine grăitoare din Munții Ciucaș
Imagine grăitoare din Munții Ciucaș

Astfel, după cum se vede, Munții Ciucaș, deși nu la fel de populari precum masivele de pe Valea Prahovei, au un important potențial turistic și ar fi bine ca măcar odată în viață să îi vizitați pentru a descoperi frumusețile ascunse aici.