Moscheea Sultan Ahmed este un edificiu istoric din Istanbul, renumit în întreaga lume sub identitatea de Moscheea Albastră. Pseudonimul provine de la gresia de un albastru pur ce împodobește pereții interiori ai clădirii. Perioada 1606-1616 este momentul în care ia naștere Moscheea Albastră. Timp de 10 ani s-a construit intens și iată că acest efort colectiv a dat roade și astăzi putem admira o construcție deosebită. Moscheea Albastră este, chiar și astăzi, cel mai popular lăcaș de cult din Istanbul.

Moscheea Albastră, noaptea
Moscheea Albastră, noaptea

Designul Moscheei Albastre este punctul culminant al tranziției dintre două perioade diferite, incluzând pe de o parte elemente bizantine ale Hagiei Sofia completate de arhitectura tradițional-islamică. Moscheea Albastră este considerată a fi ultima mare moschee a perioadei clasice. Arhitectul Mehmed Aga Sedefkâr a sintetizat gândurile stăpânului său Sinan și a creat o construcție spelndidă de dimensiuni copleșitoare. Prin proiectul Moscheea Albastră s-a urmărit crearea unui nou simbol al Istanbulului iar acest obiectiv a fost atins cu succes. Chiar și după atâtea secole, Moscheea Albastră reprezintă un simbol al Istanbulului.

Fântâna din curtea interioară a Moscheei Albastre este un element important în cultura islamică
Fântâna din curtea interioară a Moscheei Albastre este un element important în cultura islamică

Moscheea Albastră este de fapt un complex care include un dom principal, șase minarete, cupole și opt domuri secundare. Toate aceste structuri alcătuiesc o clădire inedită, un spațiu cu importante conotații religioase în cultura islamică. Moscheea Albastră are 73 de metri în lungime, 65 în lățime și o înălțime maximă de 43 de metri. 10 000 de persoane pot vizita simultan Moscheea Albastră pentru că spațiu permite acest lucru. Curtea interioară a edificiului include o fântână hexagonală un element foarte important pentru adepții cultului islamic. Fântâna este asociată cu viața, iar puritatea apei semnifică faptul că orice om ar trebui să tindă spre o curățenie sufletească, iar acest lucru nu se poate înfăptui decât prin rugăciune.

Interiorul Moscheei Albastre crează uimire în rândul vizitatorilor
Interiorul Moscheei Albastre crează uimire în rândul vizitatorilor

Interiorul Moscheei Albastre este decorat cu mai bine de 20 000 de plăci ceramice realizate manual în 50 de modele diferite. Designul este tradițional cu reprezentări de flori, fructe și chiparoși. Mai bine de 200 de vitralii cu modele interesante asigură iluminatul natural, completat de lumina artificială a candelabrelor.

Interiorul Moscheei Albastre, decorat cu zeci de mii de mozaicuri
Interiorul Moscheei Albastre, decorat cu zeci de mii de mozaicuri

Un număr de 11 lămpi se regăsesc în Moscheea Albastră acoperite cu aur și pietre prețioase. Decorațiunile interioare includ versete din Coran, iar podelele sunt acoperite de covoare donate de credincioși. Mai multe obiecte decorative au fost eliminate din moschee, o parte dintre ele fiind donate marilor muzee ale lumii.

Mihrab, cel mai sfânt loc din Moscheea Albastră
Mihrab, cel mai sfânt loc din Moscheea Albastră

Cel mai important element din interiorul Moscheei Albastre este Mihrab, o structură realizată din marmură fină, sculptată cu delicatețe. Mihrab este înconjurat de ferestre mari, iar lumina naturală evidențiază și mai mult frumusețea acestuia. De menționat este faptul că Moscheea Albastră a fost concepută așa încât toți credincioșii să poată vedea și asculta slujba, chiar și atunci când este foarte aglomerat.

Un apus de soare superb învăluie Moscheea Albastră într-o lumină aurie
Un apus de soare superb învăluie Moscheea Albastră într-o lumină aurie

La data de 30 noiembrie 2006, Moscheea Albastră a avut un vizitator de seamă și anume, Papa Benedict al XVI-lea. Acest moment marchează a doua vizită papală într-un lăcaș de cult musulman din istoria moscheei. După ce și-a scos pantofii, Papa Benedict a ținut un moment de meditație, după care a pătruns în interiorul Moscheei Albastre.

În concluzie, Moscheea Albastră este o clădire deosebită, renumită în întreaga lume, iar celebritatea acesteia se va păstra pentru mulți ani de acum încolo.