Întrucât vremea s-a încălzit considerabil, e rost de o plimbare spre Transilvania, în special când în discuție intră și una dintre cele mai frumoase monumente ale României – Cetatea Prejmer. Vechea așezare, cu aerul său misterios, îți va acapara atenția negreșit. Va fi una dintre acele vacanțe destinate sufletului și calea spre liniștea ta interioară!
Cetatea Prejmer – parte din patrimoniul UNESCO
Cetatea Prejmer, cunoscută și sub denumirile de ”Cetatea Țărănească” sau ”Cetatea Bisericească din Prejmer” este amplasată în mijlocul comunei Prejmer, la aproximativ 16 km de Brașov. Nu îți va fi greu să o găsești și nu vei rămâne neclintit în fața grandoarei sale, căci biserica este înconjurată de ziduri de apărare în formă circulară. Te va frapa poate faptul că acest zid este căptușit la interior de aproximativ 300 de camere. Acestea au avut rol de adăpost, depozit pentru provizii sau arme.
Primul lucru pe care îl vei afla atunci când îi vei trece pragul, este faptul că Cetatea Prejmer este cea mai puternică cetate fortificată construită de sași în Transilvania. În același timp Prejmer este cel mai mare lăcaș de acest tip din Sud –Estul Europei și face parte din patrimoniul UNESCO. În Transilvania mai există două biserici fortificate: Biertan și Viscri care merită, de asemenea, vizitate!
De ce o cetate fortificată în Transilvania?
Dacă te întrebi de ce a fost nevoie de o astfel de construcție în inima țării, află că Prejmer se situa în drumul invadatorilor otomani care urmau traseul prin pasul Buzăului. Pentru a se proteja, sașii din acea vreme au înălțat biserica Prejmer și au ridicat zidurile de apărare dimprejurul acesteia. Bineînțeles că cetatea a mai suferit restaurări de-a lungul timpului, s-au înnoit acoperișurile și s-au amenajat expoziții permanente.
Descoperă Cetatea Prejmer
Cetatea este extrem de interesantă și întortocheată. În prima incintă vei pătrunde abia după ce vei pătrunde în interiorul cetății, vei trece de prima poartă și de gangul boltit de la intrare. Săgețile de fier și hersa glisantă din lemn armat de pe zidurile cetății vor trăda rolul de apărare pe care Cetatea Prejmer l-a avut. Sentimentul pe care îl trăiești văzând cum aceste îți atârnă deasupra capului este memorabil!
Pășind mai departe spre interior, vei descoperi o a doua incintă, cu un diametru de 80 de metri care înconjoară cetatea cu un zid lat de vreo 4 metri și înalt de vreo 11 metri, întărit de bastioane cilindrice. Acestea au fost realizate la porunca regelui Sigismund de Luxemburg. Probabil te vei învîrti de vreo câteva ori până vei cuprinde cu privirea întreaga frumusețe a locului, însă cetatea merită tot efortul depus.
Biserica de piatră din interiorul cetății ascunde cea mai veche piesă din România – un altar gotic pictat pe ambele părți. Inedit este faptul că personajele biblice pictate au capul împodobit după portul tradițional săsesc. În rest, biserica este mică, simplă, decorată doar cu câteva covoare vechi, dar care prinde viață în timpul slujbelor care încă se mai țin aici.
Vei mai observa și guri de tragere foarte strâmte, jgheaburi de turnare a smoalei, ”orga morții„ sau școala amenajată cu o tăbliță de scris, numărătoare și bănci din lemn vechi. Pe scurt, totul este fascinant în interiorul cetății: curtea, biserica, zidurile, povestea locului și chipurile oamenilor pe care îi vei găsi aici.
Descoperă un loc de poveste!