Toledo este un oraș din centrul Spaniei, o adevărată comoară arhitecturală apreciată de către turiștii din întreaga lume. Edificiile din Toledo încununează Râul Tagus și formează împreună una dintre cele mai vizitate destinații turistice din Spania. Istoria zonei este foarte îndelungată, specialiștii care au studiat ani la rândul au ajuns la concluzia că Toledo exista încă din anul 192 înainte de Hristos. Ruinele romane sunt încă vizibile chiar în zona exterioară a orașului, ocupația romană fiind urmată de vizigoți și musulmani.

Toledo, noaptea
Toledo, noaptea / Foto: http://pixdaus.com

Toledo a fost capitala  imperiului spaniol până în anul 1500, moment în care Curtea Regală se mută la Madrid. Astăzi, Toledo este amprenta vie a istoriei, orașul cu străzile pietruite pe care se plimbă zilnic sute de localnici și turiști curioși. Anul 1986 este momentul în care Toledo devine zonă protejată de Patrimoniul Mondial UNESCO, clădirile istorice, de mare valoare nu au fost trecute cu vederea.

Catedrala din Toledo
Catedrala din Toledo / Foto: http://commons.wikimedia.org

Dacă ajungi în Toledo, trebuie să vizitezi neaparat catedrala din oraș, elementul central al zonei, o clădire impunătoare care domină orizontul metropolei. Catedrala este poziționată în partea de sus a dealului și pare că supraveghează în permanență edificiile aflate în partea de jos. Interiorul este la fel de uimitor ca și exteriorul, elementele din aur, portretele uriașe ale cardinalilor spanioli te vor impresiona cu siguranță. În interiorul catedralei se regăsește și o valoaroasă Galerie de Artă, locul unde sunt expuse lucrări ale unor pictori celebri în întreaga lume, așa cum sunt Rafael, Goya, Titian. Din păcate, fotografiatul sau filmatul în incinta catedralei este total interzis.

Partea veche a orașului este constituită din multe poduri de piatră și clădiri foarte vechi
Partea veche a orașului este constituită din multe poduri de piatră și clădiri foarte vechi / Foto:

În Toledo se mai regăsesc încă șase lăcașe de cult, edificii unde oamenii obișnuiesc să se roage, unde sunt mai aproape de divinitate. Acestea sunt de dimensiuni mai mici, dar sunt totuși la fel de frumoase ca și catedrala. Biserica Salvatorului, Sinagoga Sfintei Maria și Mănăstirea Sfântul Juan sunt cele mai vizitate dintre cele șase.

Orașul arată mai degrabă ca un labirint
Orașul arată mai degrabă ca un labirint / Foto: http://hqwide.com

Cea mai bună manieră de a vizita Toledo este aceea de a te lăsa pierdut pe străduțele înguste din oraș. Partea veche a orașului este relativ mică și nu-ți va lua mai mult de 45 de minute pentru a o străbate. Toledo este o metropolă mică, deci este foarte ușor să te deplasezi dintr-o parte în alta a orașului. Tot timpul te vei afla aproape de partea centrală, un punct de reper pentru turiști.

Podul San Martin
Podul San Martin / Foto: http://gde-fon.com

Locuitorii din Toledo sunt renumiți în întreaga Spanie, și nu numai pentru obiectele lucrate manual la care muncesc ore în șir. Astfel, pe străduțele orașului se află mici magazine unde se comercializează farfurii și obiecte decorative, brelocuri și fel de fel de mărunțișuri, amintiri pe care le poți lua cu tine din Toledo. Tot de aici, poți achiziționa câte ceva și pentru cei dragi. Cu siguranță se vor bucura!