Situat în New Orleans, The Garden District este unul dintre cele mai vechi și mai frumoase cartiere ale acestui oraș. Ridicată pe locul unei foste plantații, această zonă odinioară selectă, este considerată azi ca fiind un punct de referință în istoria orașului New Orleans și chiar a întregului Sud.

Căci nicăieri altundeva nu se mai păstrează atât de bine arhitectura acelor vremuri ca în acest loc.

Strada St Charles din The Garden District și mărgelele de Mardi Gras răspândite prin copaci
Strada St Charles din The Garden District și mărgelele de Mardi Gras răspândite prin copaci | Foto: Wikipedia

Întreaga zonă cunoscută azi drept The Garden District a fost odinioară ocupată doar de plantații, inclusiv de plantația Livaudais, cea mai mare din zonă. Însă în timp, americanii bogati au început să cumpere loturi de teren aici pentru a-și construi case luxoase în condițiile în care nu doreau să locuiască în Cartierul Francez alături de creoli. Atât de mult s-a dezvoltat acest district încât în 1833 el a fost integrat în orașul Lafayette doar ca două decade mai târziu, acesta să fie absorbit și anexat de New Orleans.

The Garden District, de la zonă selectă la cartier istoric

La început, întregul cartier a fost gândit ca o zonă foarte selectă cu doar câteva case înconjurate de grădini mari – de unde și numele districtului. Totuși, spre finele secolului XIX, mai multe dintre aceste proprietăți au fost împărțite în zone mai mici astfel încât să acomodeze mai multe familii. Era deja o perioadă de creștere economică și socială pentru New Orleans iar locuințele erau la mare căutare.

Odinioară locul de odihnă al stăpânilor de plantații
Odinioară locul de odihnă al stăpânilor de plantații | Foto: guidepal.com

Dar această situatie a dat naștere unui fenomen suprinzător. Vilele originale, ridicate într-un stil colonial au început să fie înconjurate de case mai mici dar la fel de cochete, decorate în stil victorian. Astfel, The Garden District a început să fie cunoscut mai degrabă pentru arhitectura sa decât pentru vastele sale spații verzi de odinioară.

The Garden District este o zonă extraordinară ce se merită explorată pe îndelete. Frumusețea caselor și numeroasele spații vezi existente încă, fac din acest loc un mic paradis pe pământ. Dar aici se mai găsesc și câteva locuri aparte, unele incluse chiar pe lista monumentelor istorice ale orașului.

O imagine cât 100 de ani
O imagine cât 100 de ani | Foto: pommietravels.com

Vila George Washington Cable este o casă ridicată în stil sudist pe Strada 8 (8th Street). Aici a locuit G.W. Cable, un popular novelist american care a scris mai ales despre viața populației creole din perioada 1850-1900.
Commander’s Palace este cel mai bun restaurant din The Garden District și unul dintre cele mai apreciate din întregul New Orleans. Deținut în 100 de ani doar de câteva familii, Commander’s Palace are doar bucătari de top ceea ce i-a adus faima în toată zona, dincolo de granițele orașului sudist.

Cu tramvaiul prin acest loc înverzit
Cu tramvaiul prin acest loc înverzit | Foto: mikestravelguide

În 2005 New orleans a fost lovit de Uraganul Katrina care a distrus bună parte din oraș. Din fericire, datorită așezării sale, The Garden District a scăpat relativ intact, daunele produse aici fiind legate mai mult de vânturile foarte puternice înregistrate. Între timp însă orașul și-a revenit iar oportunitățile turistice de aici fac ca o vizită în New Orleans să se merite oricând.

Asemenea plăci informează turiștii
Asemenea plăci informează turiștii | Foto: clearedready