Bătrână de când lumea, Catedrala Notre Dame de Paris este printre cele mai vizitate locuri din capitala Franței. O capodoperă a arhitecturii gotice, biserica este vizitată în fiecare an de peste 13.000.000 de oameni veniți din toate colțurile lumii. Și nu fără motiv căci aici se poate observa cel mai bine arhitectura specifică Evului Mediu dar și arta cu care meșterii de atunci au dat formă pietrei, lemnului și sticlei pentru a crea un tot unitar pe cât de solid pe atât de armonios.

Notre Dame de Paris, fatada impunatoare
Notre Dame de Paris, fatada impunatoare

Construcția catedralei Notre Dame de Paris a durat destul de mult. Din momentul în care prima piatră de temelie a fost așezată în 1163 a fost nevoie de 19 ani pentru a finaliza prima parte a structurii. Astfel, în anul 1182, episcopul de la acea vreme, Maurice de Sully, a consfințit altarul lăcașului de rugăciune. De atunci și până în 1345, lucrările au continuat aproape fără întrerupere.

Notre Dame de Paris si in fundal Muzeul de Arta Moderna din Paris
Notre Dame de Paris si in fundal Muzeul de Arta Moderna din Paris

Și cu toate că Notre Dame de Paris îmbină pe alocuri elemente romanice cu cele gotice, întreaga construcție în ansamblul ei este deosebită din punct de vedere arhitectural. Asta cu atât mai mult cu cât, cele cinci nave ale bisericii sunt ingenios susținute de piloni exteriori care se întind sub forma unor jumătăți de arc de cerc fără de care catedrala Notre Dame de Paris nu ar fi rezistat atâtea secole.

Notre Dame de Paris, superba biserica in stil gotic
Notre Dame de Paris, superba biserica in stil gotic

În față deasupra intrării principale se ridică două turnuri cu profil pătrat ce ating înălțimea de 59 de metri, oferind un echilibru vizual întregii structuri. Iar pentru a pătrunde în catedrală, există trei uși sau mai degrabă spus porți, ale căror decorațiuni bogate aparțin stilului gotic târziu.

Notre Dame de Paris, una dintre cele trei roze
Notre Dame de Paris, una dintre cele trei roze

Notre Dame de Paris, deși este impozantă prin mărimea ei, doar nava centrală având 130 de metri lungime, rămâne totuși una dintre cele mai întunecate catedrale gotice. Ferestrele sunt puține iar lumina pătrunde mai ales prin cele trei vitralii roze pentru care acest edificiu este renumit.Fiecare dintre ele este consacrată unei anume teme religioase și ele sunt incluse de majoritatea experților printre marile opere artistice ale creștinătății.

Jubileul Notre Dame de Paris

În 2012, Catedrala Notre Dame de Paris a aniversat 850 de ani de la ridicarea ei, cu această ocazie au fost demarate mai multe proiecte de renovare a bisericii ce au implicat în special îmbunătățirea iluminării, refacerea Marii Orgi și schimbarea clopotelor din cele două turnuri.Și tot cu această ocazie a fost lansat și un tur cultural de redescoperire a celor mai importante elemente din Catedrala Notre Dame: arhitectura, sculpturile, vitraliile și celelalte comori pe care edificiul le mai ascunde.

Notre Dame de Paris, celebrii gargui ai cladirii

Trezoreria din Catedrala Notre Dame de Paris

Trezoreria reprezintă ceva deosebit și care nu trebuie ratat. Constituindu-se într-o expoziție de artă religioază, Trezoreria de la Catedrala Notre Dame de Paris a adunat de-a lungul secolelor sute de exponante, obiecte de cult religios măiestrit lucrate din aur, argint sau alte metale pretioase. În fiecare an, peste 400.000 de oameni vin aici pentru admira aceste rămășițe ale trecutului cultural și religios al Franței. Aici se găsesc relicve de la peste 250 de biserici, abații și catedrale de pe teritoriul francez, inclusiv de la Sainte-Chapelle, unul din multele lăcașuri de cult distruse în cursul revoltelor din 1830-1831.