Lacul Ontario este unul dintre cele 5 Mari Lacuri ale Americii de Nord, o colecţie de ape dulci situate la frontiera dintre Canada şi Statele Unite ale Americii. Cele cinci lacuri(Huron, Superior, Ontario, Erie şi Michigan) formează cel mai mare grup de lacuri cu ape dulci din lume, care deţin un procent de 21% din rezerva totală de apă dulce de pe Pământ.

Lacul Ontario, epava Sweepstakes
Lacul Ontario, epava Sweepstakes

Se apreciază că, pe apele Marilor Lacuri s-a navigat începând cu secolul al XVII-lea şi mii de nave s-au scufundat în timp ce le travesau. Mare parte dintre aceste nave au dispărut în mod misterios în adâncurile apelor şi nu au mai fost găsite niciodată. De aceea, numărul exact de epave din Marile Lacuri este necunoscut. Se estimează totuşi că aproximativ 6000 de nave s-au scufundat în apele lor, dar probabil numărul total al acestora trece de 25 000.

Sweepstakes, epava din Lacul Ontario
Sweepstakes, epava din Lacul Ontario

O mică parte din rămăşiţele navelor scufundate se află la adâncimi mici, devenind locuri foarte populare pentru scufundări. Cel mai apreciat pentru aceste acţiuni rămâne Lacul Ontario. Apele sale adăpostesc epava Sweepstakes considerată a fi una dintre cele mai frumoase şi mai bine conservate epave ale lumii. Nava s-a scufundat în anul 1885 aflându-se în perfectă stare şi astăzi. Se află la doar 6 metri sub apă şi este adesea vizitată de turişti în tururi organizate cu barca, sesiuni de scufundări sau snorkeling. Chiar şi persoanele care nu practică scufundări pot vedea epava Sweepstakes în toată splendoarea sa, apele albastre şi limpezi ale lacului şi adâncimea de doar 6 metri permit acest lucru.

Sweepstakes, epava din Lacul Ontario
Sweepstakes, epava din Lacul Ontario

Construit în anul 1867, vasul Sweepstakes a transportat tone de cărbuni timp de 18 ani şi în tot acest timp nu a suferit defecţiuni sau reparaţii majore. Avea 120 de metri lungime şi aproape 218 tone. Motivul pentru care a ajuns în apele Lacului Ontario a depins de o situaţie imprevizibilă. Aflat în regiune, vasul canadian s-a defectat grav. Proprietarii navei încearcă să o repare, însă din păcate nu se mai poate face nimic pentru funcţionalitatea ei. De aceea, ei decid să o scufunde şi, cu siguranţă, la acel moment nu s-au gândit ca nava lor va fi vizitată de zeci de mii de turişti din întreaga lume.

Studiile complexe realizate de membrii Organizaţiei Naţiunilor Unite apreciază prin cea mai nouă statistică faptul că în adâncurile apelor din întreaga din lume de află peste trei milioane de epave. Unele sunt celebre în lume, altele au rămas în necunoscut, deseori atrag milioane de turişti, alteori nu sunt descoperite decât accidental.

Sweepstakes, epava din Lacul Ontario
Sweepstakes, epava din Lacul Ontario

Iată că, Sweepstakes face parte din categoria celor mai vizitate epave ale lumii şi zilnic ambarcaţiuni pline cu turişti traversează Lacul Ontario dornici să vadă ceva de o frumuseţe unică. Însă mulţi turişti aleg să se scufunde în apele lacului pentru a studia cu atenţie fiecare centimetru din frumoasa epavă. Această variantă este mai avantajoasă pentru că astfel turiştii pot admira şi părţile laterale ale vasului canadian şi pot atinge rămăşiţele sale.

În concluzie, adâncurile apelor lumii ascund frumuseţi nebănuite care atrag anula milioane de turişti dornici de a explora rămăşiţele unor foste vase aflate odată în perfectă funcţiune.