San Antonio River Walk, natura și orașul

San Antonio River Walk, natura și orașul

Restaurante și magazine la fiecare pas pe River Walk
Restaurante și magazine la fiecare pas pe River Walk | Foto: straightatours.com

San Antonio River Walk este o zonă unică, gândită și concepută atât pentru a proteja orașul San Antonio de inundațiile provenite de la râul cu același nume cât și pentru a le oferi locuitorilor de aici un superb loc de promenadă.

Separată de traficul urban și așezată sub nivelul străzilor, San Antonio River Walk a devenit gazdă pentru numeroase magazine, restaurante și chiar hoteluri, un concept unic ce îmbină utilul cu plăcutul.

Întreaga zonă este plină de verdeață
Întreaga zonă este plină de verdeață | Foto: Wikipedia

În toamna lui 1921, o inundație de proporții de-a lungul San Antonio River lua cu sine 50 de vieți și producea daune masive orașului. A fost momentul în care au început să se conceapă primele planuri cu privire la realizarea unor măsuri anti-inundație. Printre cele mai favorizate proiecte a fost acela de a anula o curbă a râului ce trecea chiar prin centrul San Antonio și a transforma albia rămasă într-o canalizare de urgență pentru furtuni, destul de întâlnite în această parte a Americii.

River walk se întinde și printre clădirile orașului
River walk se întinde și printre clădirile orașului | Foto: stowawaymag.com

San Antonio River Walk, un proiect revoluționar

Cum planul presupunea o restructurare masivă a spațiului verde și o acoperire a albiei în zona vizată, San Antonio Conservation Society s-a opus și a avut succes de cauză. Însă în 1929, un arhitect local, Robert Hugman a venit cu planurile pentru San Antonio River Walk. Ideea sa era aceea de a redirecționa bună parte din apa râului departe de centrul orașului. Dar Hugman nu dorea anularea completă a albiei din oraș. În schimb, el a propus realizarea unui mic baraj în aval, a unei porți de inundație în aval și a unui sistem Tainter Gate care să regleze afluxul de apă pe porțiunea urbană. În plus, el a fost primul care a venit cu ideea de a transforma San Antonio River Walk într-o zonă comercială și de promenadă.

San Antonio River Walk de Crăciun
San Antonio River Walk de Crăciun | Foto: hqwallbase.com

În primă fază planurile arhitectului american nu au fost privite prea bine, mai ales că exista o teamă profundă în rândul locuitorilor cu privire la zona de lângă râu. Inundațiile rapide și valurile imprevizibile venite din aval aduseseră aceste porțiuni de oraș o faimă nefastă. Se spunea că aici te poți îneca precum un șobolan și nu este nici o exagerare.

În timp ce mașinile rămân deasupra, distracția și relaxarea sunt la ordinea zilei
În timp ce mașinile rămân deasupra, distracția și relaxarea sunt la ordinea zilei pe River Walk | Foto: panoramio.com

Cu toate astea, în următoarea perioadă, Hugman a insistat și a promovat peste tot ideea pentru noul San Antonio River Walk iar în final a reușit. Mai mult, după ce a fost numit șef de proiect la începutul anilor 40, el a direcționat construirea a peste cinci kilometri de alei, vreo 20 de poduri, împădurirea perimetrului din jurul albiei râuluiși multe alte acțiuni ce au dus la un aspect deosebit al zonei. Dar în 1946 tragedia părea să lovească din nou cu o inundație de proporții ce amenința orașul. Însă deloc surprinzător, sistemul implementat de ambițiosul arhitect a rezistat iar orașul a fost protejat.

Cu barca pe San Antonio River Walk
Cu barca pe San Antonio River Walk | Foto: templehp

Ulterior, după ce tot mai mulți comercianți au început să își dezvolte mici afaceri aici, conducerea orașului a decis să lărgească San Antonio River Walk cu noi canale adiacente celui principal iar azi întreaga zonă a devenit un model pentru multe alte părți ale Statelor Unite: Cherry Creek Greenway din Denver Colorado sau Little Sugar Creek Greenway din Charlotte, Carolina de Nord.

San Antonio River Walk la apus
San Antonio River Walk la apus | Foto: hqwallbase.com