Serbia este o alegere excelentă  dacă îți dorești o vacanță interesantă, accesibilă, la doar doi pași de România unde poți ajunge ușor cu mașina, trenul sau avionul. Serbia te va întâmpina cu multe locuri impresionante în care vei avea ocazia să deguști cele mai delicioase preparate locale acompaniate de băuturi aromate și oameni primitori.

Serbia – În vizită la vecini

Marele avantaj al acestei destinații este dat de distanța mică față de România. Din București vei face 5-6 ore cu mașina, iar din Timișoara durata călătoriei se reduce și mai mult, undeva la 2-3 ore îți va lua să ajungi în Novi Sad. Poți zbura cu avionul până în Belgrad, iar de acolo poți închiria o mașină pe care să o folosești pe durata întregii tale șederi în această minunată țară vecină.

Novi Sad – Un oraș relaxat
Novi Sad – Un oraș relaxat

Poți alege să te cazezi în Novi Sad și în Belgrad, puncte din care călătoriile spre alte locații sunt foarte accesibile. Nefiind o țară foarte mare, excursiile către alte zone nu vor fi obositoare întrucât vei ajunge relativ repede de la un obiectiv turistic la altul. Este bine de știut că deși Serbia nu face parte din Uniunea Europeană, poți călători în această țară doar cu buletinul, moneda  națională este dinarul sârbesc, iar prețul cazării începe de la 10 Euro. Atractiv, nu-i așa?

Biserică cu o arhitectură deosebită din Belgrad
Biserică cu o arhitectură deosebită din Belgrad

Novi Sad – Un oraș relaxat

Novi Sad este una dintre mândriile sârbilor, un oraș foarte bine îngrijit, cu un centru vechi și o zonă pietonală foarte mari și frumoase. Surprinzător sau nu, tinerii din acest oraș vorbesc engleza cu mare lejeritate, lucru demn de apreciat. Tot aici vei descoperi și Voivodina – o regiune precum Ardealul – cu oameni calmi, liniștiți  și calculați. Ți-e mai mare dragul să te plimbi aici!

Ceasul invers - simbolul din Novi Sad
Ceasul invers – simbolul din Novi Sad

În Novi Sad vei descoperi și Cetatea Petrovaradin, una dintre cele mai specatculoase cetăți din Europa. Din cetate îți vei scălda privirile cu priveliști panoramice asupra Novi Sad –ului și asupra Dunării și te vei bucura de plimbări pe alei curate și îngrijie, restaurante cu specific pescăresc și terase însorite. Mai mult decât atât, în luna Iulie, Cetatea găzduiește Festivalul EXIT, un magnet pentru tinerii din Serbia și nu numai.

Cetatea Petrovaradin, Serbia - imagine panoramică
Cetatea Petrovaradin, Serbia – imagine panoramică

Plimbări cu bicicleta în Parcul Național Fruška Gora

La doar o jumătate de oră distanță de Novi Sad, Parcul Național Fruška Gora te așteaptă cu cele mai multe trasee montane, felurite alei pentru plimbări cu bicicleta și mănăstiri numai bune de vizitat. Poți vizita Mănăstirea Grgeteg, Novo Hopove, Krušedol și lista continuă. Deși călugării de aici nu vorbesc limba engleză, te vor întâmpina cu cel mai bun rachiu din Serbia – rakija manastirka. Un bun suvenir pentru acasă!

Parcul Național Fruška Gora
Parcul Național Fruška Gora

Subotica și alte atracții din Serbia

Subotica este cel mai nordic oraș al Serbiei, aflat chiar la granița cu Ungaria. Este un orașel mic și cochet în care primăria cu al său turn este principala atracție turistică. Aceasta are o arhitectură deosebită care te va impresiona peste măsură. De aici, următorul pe listă este Lacul Palić. Lacul Palić este destinația de vară a sârbilor și nu este de mirare căci acesta se bucură de plajă, o faleză lungă, un parc superb și case de vacanță din plin.

Subotica - Cel mai nordic oraș din Serbia
Subotica – Cel mai nordic oraș din Serbia

Sreemski Karlovci este situat la doar 11 kilometri de Novi Sad și este un oraș etalon al Serbiei. De peste 200 de ani, este considerat capitala spirituală a Serbiei. Sreemski Karlovci este un loc romantic, boem care ascunde Muzeul Apicultorilor și Crama Zivanovic unde vei degusta cele mai bune vinuri și celebra miere de susan. Aici vei găsi și Fântâna celor trei lei a cărei legendă spune că de vei bea din apa sa, te vei reîntoarce în acest loc și te vei căsători aici. Un bun motiv să vizitezi Serbia!

Sreemski Karlovci - capitala spirituală a Serbiei
Sreemski Karlovci – capitala spirituală a Serbiei

Nu am putea încheia călătoria noastră în Serbia, dacă nu am include și Belgradul în turul nostru. După cum bine știi, Belgradul este capitala Serbiei și este extrem de frumos. Mai rar vezi o capitală europeană cu atât de multe spații verzi precum Belgradul! Deși numele său s-ar traduce prin ”Orașul Alb”, el poate fi denumit mai degrabă ”Orașul Verde” datorită multelor parcuri care însuflețesc orașul.

Belgrad, un oraș verde
Belgrad, un oraș verde

Principalele atracții turistice din Belgrad sunt Memorialul lui Tito, Biserica Sfântul Sava, Cetatea Belgradului și Parcul Kalenegdan. Pe lângă acestea, foarte frumoase și atractive sunt și Muzeul Militar, Observatorul, Grădina Zoologică sau Pavilionul de Arte. Un oraș cât o vacanță!

Parcul Kalenegdan din Serbia
Parcul Kalenegdan din Serbia

Arandjelovac, Topola, strada magică Skadarska, biserica Sfântul Gheorghe din Oplenac, insula Ada Ciganlija sau stațiunea Balneară Bukovicka Banja sunt alte locuri minunate  pe care Serbia ni le oferă. Nu rata așadar, o vacanță plină de emoții petrecută în Serbia!

Lacul Palić - destinația de vară a sârbilor
Lacul Palić – destinația de vară a sârbilor