Cairo, pagini din istoria vechiului Egipt

Cairo, pagini din istoria vechiului Egipt

Cairo, oras al nisipului si al traditiilor
Cairo, oras al nisipului si al traditiilor

Cairo este capitala Egiptului modern și cel mai mare oraș din lumea arabă. Așezat lângă Delta Nilului, a fost fondat aproape de anul 1000, câștigându-și în timp porecta de ”Orașul cu 1000 de minarete”. Însă în Egipt, numele oficial al acestei mega-metropole este al-Qāhirah, ceea ce în traducere ar însemna Cuceritorul iar uneori, i se mai spune și Umm al-Dunya, ceea ce înseamnă ”Mama întregii lumi”.

Universitatea din Cairo dupa apusul soarelui
Universitatea din Cairo dupa apusul soarelui

Totuși, nu oricine poate suporta clima specifică văii Nilului: fierbinte și uscată, dar cu dese accente de umiditate datorită râului mai sus menționat. În plus, furtunile de nisip nu sunt chiar atât de rare iar vântul aduce praful saharian până în oraș, mai ales în lunile martie și aprilie. În restul timpului însă, temperaturile variază destul de mult, cu maxime de 40 de grade ziua si minime ce pot coborâ în unile luni și la 20 de grade, noaptea.

Atracții de vizitat în Cairo

Muzeul National de Istorie din Cairo
Muzeul National de Istorie din Cairo

Unul dintre cele mai interesante obiective din oraș este Muzeul Egiptean al Antichităților, locul unde sunt păstrate toate relicvele care au fost recuperate din piramidele din Egipt, din Valea Regilor și din alte situri arheologice de pe teritoriul egiptean. Aici, sute de mii de turiști se înghesuie anual să descopere masca lui Tutankamon, mumiile faraonilor perfect conservate și suita de obiecte și decorațiuni cu care se înconjurau conducătorii egipteni pe ultimul drum.

Sarcofagul lui Tutankamon
Sarcofagul lui Tutankamon

Un alt obiectiv interesant este Citadela, un fort ridicat în anul 1176 tocmai sus pe dealul Moqattam (atunci ca și acum, cea mai înaltă parte din Cairo). iar mai târziu, în secolul XIX, în interiorul său a fost construită celebra moschee Mohammed Ali, cea care deține și azi recordul celor mai înalte minarete din Egipt.

Citadela din Cairo
Citadela din Cairo

Și să nu uităm că Egiptul este un centru al religiei mahomedane, ceea ce înseamnă că în Cairo vom vedea unele dintre cele mai frumoase moschei din țară și chiar din Africa. Multe dintre ele, asemenea Moscheii Ibn-Tulun pot fi vizitate, respectând regulile impuse la intrare. Mai mult, Ibn-Tulun este cea mai veche moschee din țară și a treia din lume ca mărime, suficiente motive pentru a vă rezerva câteva ore să o vizitați.

La Giza intre piramide si marele Sfinx
La Giza intre piramide si marele Sfinx

În vecinătatea orașului Cairo puteți vizita și Piramida lui Keops, cea mai mare construcție realizată vreodată de om fără ajutorul mașinilor iar pentru a completa experiența istorică, trebuie neapărat să faceți câteva poze cu sfinxul. Un monument enorm cu cap de faraon si trup de leu care măsoară circa 50 de metri lungime și peste 22 în înălțime. Din păcate, fața i-a fost desfigurată de focurile de tun pe vremea când mamelucii au trecut pe aici și l-au folosit pe post de țintă.

Spectacol in Wikala al-Ghouri
Spectacol in Wikala al-Ghouri

Printre cele mai frumoase moduri de petrecere a serilor este o vizită în cartierul islamic Wikala al-Ghouri, locul unde puteți vedea pe viu un spectacol minunat de sufi dance în care dansatori profesioniști se învârt minute în șir (pe puțin) în acordurile unei muzici hipnotizante.