Vârful Gugu – Un traseu montan plin de mister

Vârful Gugu – Un traseu montan plin de mister

Muntele care dispare - Muntele Gugu
Muntele care dispare - Muntele Gugu

Mulți pasionați ai muntelui, bifează măcar o dată în viață acest traseu montan ce urcă spre Vârful Gugu. Unii o fac din pură pasiune, aceea de a cuceri un nou vârf montan al României, în timp ce alții pornesc pe acest traseu din dorința de a descoperi dacă legendele cu privire la Muntele Gugu sunt adevărate sau doar simple invenții.

Vârful Gugu, cel mai înalt vârf din Munții Godeanu
Vârful Gugu, cel mai înalt vârf din Munții Godeanu

Legenda muntelui care dispare

Misterul încă neelucidat cu privire la Muntele Gugu atrage anual mulți turiști din diferite părți ale țării, ba chiar și de peste hotare, oameni tari de inimă, care vin să descopere una dintre cele mai ciudate zone ale României (locul fruntaș în topul celor mai misterioase locuri din România  este ocupat cu mândrie de Castelul lui Dracula).

Vârful Gugu - Un loc plin de mistere neelucidate
Vârful Gugu – Un loc plin de mistere neelucidate

Se zvonește că muntele dispare subit la anumite ore din zi și că aici se petrec tot felul de fenomene stranii. Legenda spune că acest munte era reședința lui Zamolxe, fapt pentru care Muntele Gugu era considerat sfânt de către daci. Se spune de exemplu că Decebal și-ar fi ascuns comoara undeva pe Muntele Gugu sperând ca spiritului Marelui Preot să o păzească de vremurile grele. Deși aceste legende se trag din moși-strămoși, chiar și în zilele noastre foarte mulți oameni mai cred în ele, de aceea să nu fii surpins dacă pe traseu vei întâlni căutători de comori care speră să descopere marele tezaur.

Muntele Gugu - reședința lui Zamolxe
Muntele Gugu – reședința lui Zamolxe

Vârful Gugu – Punct energetic esențial al Terrei

Mulți turiști care au traversat Munții Godeanu, unde se află de altfel și Vârful Gugu, au văzut cum vârful muntelui dispărea subit din orizont, sau cum explozii de lumini țâșneau din munte. Spre exemplu, în anii 90, cercetători trimiși să elucideze misterele Muntelui Gugu, au afirmat că au văzut luminile care au furat vârful muntelui și că ”energii inexplicabile” au determinat insomnie severă.

Vârful Gugu învăluit de un aer misterios
Vârful Gugu învăluit de un aer misterios

Cu fenomene stranii s-a confruntat și o echipă de oameni de știință, trimiși spre Muntele Gugu pentru a determina cauzele dispariției unui avion. Aceștia s-au confruntat cu stări nemotivate de spaimă, senzații de sufocare, impresia că sunt priviți și au văzut explozii luminoase în vârful muntelui.

Imagine de ansamblu - Muntele Gugu
Imagine de ansamblu – Muntele Gugu

 Vârful Gugu este menționat de Victor Kernbach în lucrarea ”Enigmele miturilor astrale”, care spune că această zonă din România este centrul unui punct esențial energetic al planetei, fapt care explică longevitatea locuitorilor de la baza muntelui, numiți ”gugulani”. De asemenea, Jules Verne, plasează întreaga acțiune a romanul său ”Castelul din Carpați” în Munții Gugu, fără ca acesta să fi vizitat vreodată această zonă. Se vehiculează ideea că acesta ar fi fost iluminat de o forță celestă.

Lacul glaciar Gugu
Lacul glaciar Gugu

Traseu montan spre Vârful Gugu

Vârful Gugu, cu o altitudine de  2.291 m, este cel mai înalt vârf din Munții Godeanu și se află în imediata apropiere a Masivului Retezat, la 25 km de Poiana Mărului din Caransebeș. Pentru a ajunge în Vârful Gugu ai nevoie de multă energie, căci traseul durează undeva la 4-5 ore, în funcție de vreme și de ritmul fiecăruia.

Traseu spre Varful Gugu
Traseu spre Varful Gugu

Traseul monan ar fi următorul: se pornește din zona Câmpușel către izvoarele Jiului de Vest, iar de acolo se urcă panta spre Șaua Paltinului, vârful Paltinului către Platoul Borăscu. Ajunși aici, mai aveți doar un ”pas” către Vârful Gugu. Pe traseu, unde veți observa câteva aglomerări de pietre veți ști că acolo e așa-zisa Peștera lui Zamolxe. Deși este o peșteră foarte mică, merită vizitată pentru a întregi traseul. Ajunși în Vârful Gugu, vă veți bucura de un peisaj superb în care se regăsesc și două lacuri glaciare, cel mai mare fiind Lacul Gugu.

Peștera lui Zamolxe
Peștera lui Zamolxe

Alătură-te și tu turiștilor care vin din Germania, Franța sau Suedia pentru a vedea exploziile luminoase din Vârful Gugu!