În Germania, la granița cu Austria orientală se află Passau, un oraș – district unic în lume și asta pentru că se află la confluența a 3 râuri ce provin din trei puncte cardinale diferite : Inn din sud, Dunărea din est și Ilz din vest. Odată ce se intalnesc, râurile își continuă drumul împreună într-o nouă direcție.

Ce știm despre Passau? Conform unor descoperiri arheologice, Passau era deja locuit în 5000 î.Hr. iar în prezent are o populație de 50 000 de locuitori. Passau reprezintă o destinație turistică foarte căutată, fapt datorat în principal feriboturilor care parcurg cele 3 râuri oferind turiștilor senzații unice. Mai mult, orașul este însuflețit în permanență de activități culturale precum spectacole de teatru, operă, cabaret și numeroase concerte de muzică dar și concerte de orgă.

La plimbare pe Dunăre cu feribotul
La plimbare pe Dunăre cu feribotul

O caracteristică interesantă a orașului o reprezintă faptul că aspectul actual al acestuia este consecința unui lung parcurs artistic și cultural inițiat după incendiul din anul 1662 care a distrus mare parte din edificii. Astfel, pentru reconstrucția orașului s-a apelat la artiști italieni care au dat orașului aspectul baroc și neoclasic, iar în consecință a fost supranumit ”Veneția Germaniei”.

Arhitectura superbă a clădirilor din Passau
Arhitectura superbă a clădirilor din Passau

Puncte de atracție în Passau

Odată ajunși în Passau, după o plimbare pe malul celor 3 râuri, pasionații de artă au ocazia de a vizita Muzeul de istorie, folclor și artă care adapostește opere celebre ale lui Rubens, Raffaello sau Rembrandt. Inima orașului o reprezinta însă Domul Stephansdom care iese în evidență prin interiorul său vast în stil baroc în care răsună cea mai mare orgă din lume și prin cele două clopotnițe gemene deosebit de interesante.

Orga din Domul Stephansdom  - cea mai mare orgă din lume
Orga din Domul Stephansdom – cea mai mare orgă din lume

Pentru a descoperi frumusețea locului este indicată o excursie pe Dunăre cu barca ori feribotul sau o  plimbare cu bicicleta căci ai la dispoziție o pistă ciclabilă de-a lungul fluviului Dunărea, de la izvoarele râului în Germania și până în Budapesta. Cei care au încercat deja acest traseu, spun că partea cea mai frumoasă o vei întâlni de la Passau la Viena.

Pista ciclabilă de-a lungul fluviului Dunărea
Pista ciclabilă de-a lungul fluviului Dunărea

Universitatea din Passau este și ea una dintre cele mai faimoase instituții de învățământ cu care se mândrește Germania și care atrage anual mii de studenți din toate colțurile lumii. Din cei 50 000 de locuitori, 10 000 sunt studenții care au posibilitatea de a alege între facultățile de Economie, Drept, Științe Culturale sau Informatică, facultăți vechi de sute de ani.

Universitatea din Passau
Universitatea din Passau

Passau: din trecut spre prezent

Muzeul Catedralei și Episcopiei. Acest muzeu prezintă comorile din trecutul orașului Passau, din vremea pe când acesta servea drept cea mai mare episcopie din Imperiul Roman . Muzeul este situat într-un palat construit în stil rococo în secolul al XVIII – lea de către celebrii arhitecți Domenico d’Angeli și Antonio Beduzzi. Măiestria acestora se observă atât în interior cât și în exteriorul palatului. Ce nu trebuie să ratezi aici este fresca numită ”Zeii Olimpului”.

Muzeul Catedralei și Episcopiei- comorile din trecutul orașului Passau
Muzeul Catedralei și Episcopiei- comorile din trecutul orașului Passau

Muzeul Sticlăriei. Cu o colecție de peste 30 000 de pahare, Muzeul Sticlăriei din Passau pune un accent deosebit pe obiectele din sec al XIX-lea. Daca sunteți interesați de arta din sticlă de Boemia, nu îl puteți rata, la fel cum nu puteți rata insula Murano dacă vă fascinează arta pe sticlă de Murano . Mai mult, aici vă puteți și caza întrucât o treime din clădire este folosită în scop hotelier, iar restul este destinat muzeului.

Muzeul Sticlăriei din Passau
Muzeul Sticlăriei din Passau

Tu cum îți imaginezi o noapte la muzeu?