Orașul Interzis este un complex de construcții ce au jucat rol de palat imperial pentru nu mai puțin de 24 de împărați chinezi în timpul dinastiilor Ming și Qing.
Era un loc interzis oamenilor de rând și multă vreme a fost considerat un loc sacru în care nu aveau acces decât împărații și membrii curții imperiale.
Dar azi, porțile Orașului Interzis sunt deschise pentru oricine vrea să viziteze acest spațiu plin de mister.
Orașul Interzis și istoria sa
Orașul Interzis a fost început în al 14-lea an de domnie al împăratului Chengzu din dinastia Ming care a condus China între anii 1368 și 1644. Astronomii din China acelor vremuri considerau că steaua violet (astăzi cunoscută drept Polaris) este în centrul paradisului și că Împăratul Celest trăia în Palatul Purpuriu. Prin urmare și palatul imperial de pe pământ se numea tot așa iar aici legea era că nimeni nu avea voie să calce fără acordul împăratului. Și astfel și-a căpătat numele de Orașul Purpuriu Interzis sau mai pe scurt Orașul Interzis.
Construcția palatului și a complexului ce îl înconjoară au început în 1407 și a fost terminată o decadă și jumătate mai târziu în 1420, moment din care capitala țării a fost mutată de la Nanjing la Beijing. Se spune că peste un milion de lucrători, dintre care nu mai puțin de 100.000 de artizani, au fost aduși aici și forțați să muncească la acest extraordinar exemplu de arhitectură chineză. Iar pentru a înțelege ingeniozitatea acestui popor, este suficient să spunem că tradiția orală povestește despre fântânile săpate din 50 în 50 de metri de jur împrejurul castelului. Acestea aveau rol de a furniza apă care era turnată iarna pe drumurile din apropiere pentru a facilita aducerea bucăților mari de piatră care erau trase sau împinse pe gheața ce se forma.
Orașul interzis azi
Astăzi, Orașul Interzis este cunoscut drept Muzeul Palatului, fiind amplasat la Nord de Piața Tiananmen din Beijing. Forma sa rectangulară și suprafața de peste 74 de hectare, cu un șanț de apărare lat de 52 de metri și ziduri înalte de 10 metri au transformat complexul imperial în cel mai mare de acest gen din lume. Dar zidul ce înconjoară Orașul Interzis, deși este foarte înalt, are câte o poartă bine fortificată pe fiecare parte iar de la înălțimea turnurilor așezate deasupra acestor porți se poate vedea atât palatul cât și toate clădirile sale anexe.
Orașul Interzis este împărțit în două părți distincte. Cea de Sud, sau Curtea Exterioară, era locul de unde împăratul își conducea întreaga națiune, exercitându-și puterea supremă asupra ei. Astfel, Curtea Interioară a rămas mereu ca un spațiu destinat exclusiv familiei regale. Și vreme de secole, pe aici s-au perindat 14 împărați ai dinastiei Ming și 10 din dinastia Qing. Astfel s-au adunat numeroase comori ce sunt expuse azi în muzeul deschis în incinta complexului imperial.
Azi turiștii au acces în bună parte din Orașul Interzis, putând vizita obiective sugestiv denumite: Sala Supremei Armonii, Sala Cultivării intelectuale sau Palatul Purității Divine. Fiecare dintre zecile de obiective din oraș reprezintă o adevărată operă de artă cu decorațiuni fastuoasă și minunății arhitectonice ce vor satisface setea de descoperire a călătorilor moderni.