Graz este al doilea cel mai mare oraș austriac după capitala Viena. Însă dacă pe plan local este cunoscut ca o adevărată capitală studențească, internațional vorbind, Graz a devenit o importantă destinație turistică atât pentru pasionații de istorie cât și pentru cei ce vor să descopere aici spiritul și civilizația austriacă, o extraordinară oază de cultură. Iar dacă acest lucru vi s-ar putea părea o exagerare, faptul că metropola a fost adăugată în 1999 pe lista UNESCO World Cultural Heritage Sites este cel mai bun argument.
Graz, file de istorie
Spuneam de istorie pentru că cea mai veche așezare din aceste locuri datează încă din Epoca Bronzului. Însă spre deosebire de multe alte orașe cu tradiție, în zona în care s-a dezvoltat Graz există o oarecare discontinuitate istorică, următoarele mențiuni legate de o localitate aici fiind tocmai din Evul Mediu. Atunci, în vremea ducilor Babenberg au transformat orașul într-un important centru comercial iar mai târziu, întreaga metropolă a intrat sub control habsburgic.
Patru secole mai târziu ne reîntâlnim cu un Graz modern, cu clădiri conforme cu curentul renascentist ce circula în acele vremuri prin Europa, o parte din aceste construcții rezistând până azi.Și chiar din acele vremuri apar primii muguri ai centrului universitar cu care Graz se va lăuda mai târziu. Este vorba de Universitatea de aici, ridicată și în bună măsură controlată de biserica catolică până la închidera sa de către Joseph al II-lea care a transformat instituția de învățământ într-ul lyceum. Totuși în 1827 o redescoperim ca universitate, așa cum a rămas până azi.
În perioada premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial, Adolf Hitler le promitea locuitorilor din Graz nu mai puțin de 1000 de ani de pace și prosperitate. Din păcate, doar câțiva ani mai târziu, orașul suferea răni adânci în urma bombardamentelor aliate iar localnicii erau siliți să își caute adăpost. Din fericire Centru Vechi, partea cea mai valoroasă din Graz a fost scutită de suferință iar distrugerile s-au dovedit a fi minime.
Climat
Clima din Graz este una plăcută, protejată de vânturi puternice și fronturi atmosferice datorită poziționării în sud-estul Alpilor. Surprinzător, asta se traduce prin faptul că zona este sub influența unei clime de factură mediteraneană. Astfel, în acest oraș vremea va fi mereu mai însorită decât în Viena sau chiar în Salzburg, dovadă că poziția este mereu esențială. Din păcate, există și un efect negativ în această situație: numeroasele mașini din Graz și din periferiile acestuia contribuie la un strat de smog ce se face simțit mai ales iarna dar nu numai.
Cele mai importante atracții turistice din Graz
Principalul punct de interes în Graz este Orașul Vechi, care a fost adăugat de UNESCO în întregime pe lista World Heritage tot în 1999. Ceea ce nu este de mirare atâta vreme cât clădiri vechi din epoci diferite coexistă aici într-o armonie perfectă.
Burg este unul dintre castelele orașului. Construit într-un autentic stil gotic cu o scară dublă și o arhitectură ce a necesitat 15 pentru a fi terminată, Burg a fost finalizat în 1453, motivul ridicării acestui castel fiind acela că împăratul Frederick al III-lea găsea prea mic și lipsit de confort castelul Schloßberg. Astfel, Burg a fost folosit de Curtea Austriacă vreme de două secole. Iar astăzi este în continuare utilizat ca reședință administrativă pentru conducerea din Styria.
Un alt punct de mare interes este Mausoleul Împăratului Ferdinand al II-lea, așezat lângă Catedrala orașului. Acesta este unul dintre cele mai importante puncte de interes istoric din oraș și unul dintre cele mai impozante monumente de arhitectură din Graz. Aici sunt înmormântați atât împăratul cât și împărăteasa iar în cadrul aceluiași complex se mai găsește și o biserică dedicată Sf. Caterina a Alexandriei.
Și mai este desigur și celebrul Dom, Catedrala Orașului cea de care pomeneam mai devreme, un monument inconfundabil, acoperit la început de foarte multe freșce la exterior din care azi doar o parte au mai supraviețuit. Monumentul iese în evidență tocmai prin acestea deoarece picturile, aparent executate de Thomas von Villach, oferă o imagine a celor trei molimi ce au lovit orașul în 1480: lăcustele, ciuma bubonică și invazia turcilor. De asemenea tot aici se află și cea mai veche panoramă a orașului Graz, un alt unicat al locului.
De asemenea, tot în orașul vechi se mai află Operahaus, încă folosită și azi pentru spectacole de operă și balet; Uhrturm, turnul cu ceas ce a devenit simbolul orașului Graz dar și dealul Schloßberg care domină întreaga zonă, în vârful căruia se află vechea fortăreață a orașului. În afară de aceste puncte principale, tot în această parte din Graz se mai găsesc Schloßbergbahn, un funicular ce duce în vârful dealului de care am pomenit mai devreme dar și Landszeughaus, armureria, una dintre cele mai mari de acest gen din lume.
Dincolo de Orașul Vechi, există încă destule locuri de văzut și lucruri de făcut în Graz. Astfel avem Calvary Hill cu o foarte frumoasă biserică în vârf, Basilika Mariatrost, o biserică construtiă la marginea orașului Graz într-un stil baroc târziu sau Ruine Gösting. Această ruină situată pe vârful unui deal reprezintă locul perfect de unde se poate observa întregul oraș. Cu toate astea, nici ruinele vechiului castel nu trebuie ignorate.
Graz se mai laudă și cu o sumedenie de muzee dintre care cel cu aspectul cel mai spectaculos este de departe Kunsthaus, muzeul de artă vizuală. Acesta a fost ridicat de curând iar forma sa amintește destul de multe de cea a unui pește ciudat. De asemenea în zonă se mai găsesc muzeul tramvaielor, Forum Stadtpark, dedicat artei contemporane, Muzeul de Istorie Naturală sau Volkskundemuseum, expoziția de folclor și cultură locală.
Însă cea mai spectaculoasă priveliște este cea oferită de Graz Murinsel Innen, o ”insulă” plutitoare din oțel, sticlă și plastic ridicată în mijlocul râului Mur și legată de ambele maluri ale acesteia. Este o construcție uimitoare ridicată în 2003 pentru a aniversa alegerea orașului ca și Capitală Culturală Europeană în acel ani.