România este țara minunilor naturale, un teritoriu uimitor binecuvântat de forța naturii. Pe teritoriul țării noastre există o mulțime de lacuri, zone unde turiști de pretutindeni aleg să se relaxeze alături de cei dragi. În Județul Cluj, pe aria comunei Fizeșu Gherlii se află un Colț de Rai alcătuit în mare parte de Lacul Știucilor, zonă de interes național intens protejată de autoritățile locale pentru farmecul pe care îl conferă întregii regiuni.

Stufărișul, o emblemă a regiunii
Stufărișul, o emblemă a regiunii / Foto: gherleanul.ro

Deseori acest paradis ascuns în Inima Transilvaniei a fost considerat a fi Delta Dunării în miniatură, asta pentru că liniștea și peisajele acoperite cu stuf din abundență te duc cu gândul la frumoasa deltă. Apele lacului par a fi principalul motiv pentru care turiștii se află în zonă, asta pentru că oglinda naturală conferă zonei o liniște aparte.

Plimbările cu barca oferă priveliști de vis!
Plimbările cu barca oferă priveliști de vis! / Foto: puntomedia.wordpress.com

Lacul din Cluj este un loc binecuvântat pentru pescari, cei care petrec ore întregi pe malurile apelor în speranța că vor avea în undițele lor exemplare nemaivăzute. Pescuitul se poate face de pe mal, din barcă sau chiar din apă, timp în care restul familiei se poate delecta cu produse tradițioanale pe bază de pește. Speciile de pești sunt multiple, dar lacul este faimos în special pentru marile exemplare de știucă. Se pare că una dintre cele mai mari știuci pescuite vreodată pe lac ar avea 12 kilograme, dar există legende conform cărora au fost pescuite și exemplare de 3-4 metri.

Împrejurimile sunt deosebite!
Împrejurimile sunt deosebite! / Foto: devizitat.wordpress.com

Pe lângă pescuit, zona oferă multe alte oportunități vizitatorilor săi, o activitate deosebită este aceea de a face drumeții în natură. Aerul curat, peisajele luxuriante, păsările care accentuează cadrul liniștit, sunt elementele principale care crează această armonie perfectă. Relieful din jur nu este foarte accidentat, asta înseamnă că drumețiile nu vor fi foarte solicitante din punct de vedere fizic, ba dimpotrivă te vor încărca cu energie.

Specii de păsări rare însuflețesc întreaga zonă
Specii de păsări rare însuflețesc întreaga zonă / Foto: ozdensaglam.com

Regiunea este renumită și pentru rezervația naturală de stuf, fapt care oferă posibilitatea amatorilor de fotografii să surprindă sute de specii de păsări rare chiar în habitatul lor natural. Cuiburile de păsări se regăsesc peste tot, rezervația asigură condiții de hrană și viețuire pentru o sumedenie de specii protejate la nivel european. În arealul rezervației naturale se regăsesc stârcul cenușiu, lișița, nagâțul, ciocârlia de câmp, pescărușul albastru și multe alte specii care nu fac decât să însuflețească întreaga zonă.

Lacul Știucilor, imagine de ansamblu
Lacul Știucilor, imagine de ansamblu / Foto: www.lacuridepescuit.ro

Regiunea mai este renumită și pentru un aspect inedit, locuitorii din Șic, cel mai apropiat sat de Lacul Știucilor, poartă zilnic costume populare tradiționale. Tot aici există o școală de dansuri tradiționale maghiare, înființată de un olandez, fascinat de aceste obiceiuri strămoșești. Peste 300 de perechi de cizme speciale pentru dans stau la dispoziția turiștilor, multe dintre ele au o vechime de peste 100 de ani.

Fă-ți timp și rezervă un weekend de vis pe Lacul Știucilor!