Baños este un oraș din estul provinciei Tungurahua, Ecuador, fiind o destinație foarte apreciată de către turiștii de pretutindeni. Orașul a fost supranumit “Poarta spre Amazon” datorită faptului că este situat pe Râul Pastaza, în bazinul Amazonului. Baños (băi) este denumirea orașului provenită de la izvoarele cu ape hidrotermale din regiune.

Catedrala din Baños
Catedrala din Baños / Foto: www.fotomusica.net

Baños este de asemeni un loc apreciat mai ales de către credincioșii romano-catolici, unele voci spun că Fecioara Maria a apărut lângă o cascadă din zonă. O sculptură a fecioarei a fost plasată în interiorul catedralei din oraș, iar credincioșii se roagă necontentit pentru îndeplinirea celor mai ascunse dorințe.

Una dintre cele 60 de cascade din Baños
Una dintre cele 60 de cascade din Baños / Foto: ryan-bolton.com

Baños este situat la poalele vulcanului Tungurahua, într-o zonă naturală superbă, cu peisaje de poveste. Baños este una dintre cele mai populare atracții turistice din Ecuador, tocmai datorită frumuseții sale naturale cu care își uimește turiștii, zona a fost binecuvânată cu mai mult de 60 de cascade superbe. Turiștii care ajung în Baños sunt încântați și de faptul că pot practica o sumedenie de sporturi pline de aventură.  Vizitatorii și localnicii deopotrivă se bucură de rafting, plimbări cu caiacul, drumeții, sărituri de pod, ciclism, călărie și multe altele.

Izvoarele termale din Baños sunt un prilej în plus de relaxare
Izvoarele termale din Baños sunt un prilej în plus de relaxare / Foto: www.worldwinder.com

Baños este o zonă minunată, un loc idilic unde merită să petreceți măcar câteva zile. Peisajul înverzit, zgomotul plăcut al cascadelor, te invită să petreci cât mai mult timp în aer liber. Evenimentul din anul 1999 a fost devastator, atunci când vulcanul Tungurahua a erupt și a provocat daune uriașe. În perioada ce a urmat, numărul turiștilor a scăzut simțitor, dar astăzi situația s-a remediat și lucrurile au revenit la normal. Regiunea rămâne oricum imprevizibilă, dar monitorizările de specialitate arată că pe moment activitatea vulcanică este una normală și nu există riscuri mari de producerea unor catastrofe naturale.

Aventuri ecuadoriene
Aventuri ecuadoriene / Foto: www.geotoursbanios.com

Ecuadorienii mai numesc Baños- Capitala aventurilor, fapt datorat numeroaselor activități pline de adrenalină, bucurie și energie. Odată ajuns în oraș nu poți sta deoparte și trebuie să te integrezi pentru că sigur măcar una dintre activități este pe placul tău. Drumețiile sunt poate cele mai apreciate, dat fiind faptul că în Baños există atât trasee mai ușoare cât și mai dificile pentru cei care vor să-și pună limitele la încercare.

Bungee-jumping
Bungee-jumping / Foto: www.retireyoung.com.au

Dacă ideea unei plimbări îndelungate, pe jos, nu îți surâde, atunci poți închiria o bicicletă de la una dintre numeroasele companii din regiune. Contra unui preț mic poți face turul orașului, oportunitate care îți oferă șansa de a explora cât mai mult din frumusețile micuței metropole. Mulți agenți de turism organizează excursii pe Râul Pastaza, așa că asigură-ți locul într-o ambarcațiune. Dacă vrei să continui aventurile în Baños, atunci te poți orienta spre bungee-jumping de pe podurile înalte din oraș.

Baños, un loc de poveste
Baños, un loc de poveste / Foto: brentrussell.com

Așadar, Baños este acel orășel mic care oferă turiștilor atât de multe oportunități! Dacă ajungi în Baños este imposibil să nu-și dorești să mai revii.